Vidste du det om OL?

 09.08.2016 08:23 | By Ditte

De olympiske lege er godt i gang - også hestedisciplinerne, hvor den krævende terrænbane blev forceret i går af militaryekvipagerne. Ridning har været på det olympiske program siden 1912, men ved du, hvornår kvinder fik lov til at deltage? Og hvem der var den første danske kvindelige rytter til OL?

Bliv lidt klogere på ridning ved OL lige her 

- USA og Canada er de eneste ikke-europæiske lande, der har vundet medaljer i dressur til OL

- Ridning var med ved OL for første gang i 1900, men dressur, springning og military blev først indført i det olympiske program i Stockholm i 1912.

- Ridning var kun tilladt for militærfolk indtil 1952 i Helsinki, hvor også civilister fik lov til at deltage i hestedisciplinerne. Det betød, at de første kvinder kunne stille til start, blandt andet danske Lis Hartel. Kvinderne måtte dog stadig kun konkurrere i dressur. Springning og Military var for farligt for kvindelige ryttere. 4 ud af 138 startende var kvinder. Mændene har stadig overtaget, da 62% af de startende ryttere er mænd i Rio.

- Den eneste guldmedalje, værtsnationen Brasilien har fået i ridning, står springrytter Rodrigo Pessoa for med Baloubet de Rouet. Han har deltaget ved 6 olympiske lege og har udover guldmedaljen også vundet to bronzemedaljer for hold. OL i Rio bliver hans 7. OL og vil gøre ham til den brasilianer, der har deltaget ved flest olympiske Lege. Hans første OL var i 1992. Han var på hold med sin far, Nelson Pessoa, der ‘kun’ har deltaget ved fem olympiske lege. 

- Kinesisk Taipei, Den Dominikanske Republik, Palæstina, Qatar og Zimbabwe er nye nationer i ridedisciplinerne.

- Inden Carl Hester for alvor brød igennem dressurlydmuren ved at træne verdens bedste dressurekvipage, Charlotte Dujardin og Valegro, og sende Storbritanien på års guldkurs, havde han allerede deltaget ved de Olympiske Lege tre gange - i 1992, 2000, 2004. Hans fjerde OL i London på Uthopia i 2012 blev det helt store triumftog for den nu verdenskendte træner, som i Rio rider op ad OL-midterlinjen for 5. gang.

- Anky van Grunsven er den rytter, der har vundet flest olympiske medaljer. Hele 9 er det blevet til i karrieren. Reiner Klimke nåede 8 medaljer og Isabell Werth har ligeledes redet 8 medaljer hjem til Tyskland. 

- Canadiske Ian Millar er den rytter, der har deltaget ved flest Olympiske Lege. Hele 10 gange har han forceret de vanskelige olympiske springbaner, og er iøvrigt den ældste springrytter, der har deltaget ved OL. Han var 65, da han red på banen ved legene i London.

- Den danske rytter, der har repræsenteret Danmark flest gange, er Niels Haagensen. 5 gange er det blevet til - i henholdsvis dressur og military.

-Den yngste rytter, der har startet ved OL, er brazilianske Luiza Tavares De Almeida. Hun var kun 16, da hun repræsenterede den kommende værtsnation i dressur i Beijing i 2008.

- Den ældste rytter, der har deltaget ved OL, var 72 og ligeledes dressurrytter. Østrigske Athur von Pongracz deltog i legene i 1936. Havde japanske Hiroshi Hoketsu kunnet starte i år, ville han overtage rekorden med en alder af 75.

- Den ældste rytter i Rio er den 62-årige dressurrytter Julie Brougham fra New Zealand. Yngste rytter er brasilianske Prado Pass Giovana, der med sine kun 18 år bliver den yngste rytter til at ride op ad midterlinjen, når dressuren afvikles.

- 36% af rytterne er over 40 år ved dette års OL. 36 % ligger mellem 31-40 og kun 2 % er mellem 16-20 år.