Er din hest sømstukket?

 04.11.2018 08:04 | By Cecilia Lindahl

Foto: Shutterstock

Hesteejere, der står med en halt hest efter den er skoet, tror det er noget forfærdeligt der er sket, og at beslagsmeden helt sikkert har sjusket. Men har han det?

Man taler om sømstik, hvis et søm under skoningen har såret hovens læderhud. Det vil som regel give ømhed og halthed med det samme. Der kan dog være heste, som ikke reagerer får der er opstået en betændelse, hvilket kan vare flere dage. Men så er hesten til gengæld også voldsom halt. Der kan være mange årsager til sømstik. Hvis sømmene er slået ind inden for den hvide linje, er det helt klart beslagsmedens ansvar. Men selvom sømmene sidder korrekt, kan der være faktorer, som har påvirket sømmets vej gennem hovvæggen. Ofte faktorer som smeden ikke har indflydelse på.
Der kan f.eks. sidde en ikke synlig sømstump i hovvæggen, og hvis et nyt søm rammer den, kan det nemt ændre retning og beskadige læderhuden.

I sjældne tilfælde kan et søm blive "utæt". Det vil sige, at det spalter sig og den ene halvdel borer sig ind i læderhuden, mens den anden halvdel kommer ud på hovvæggen som normalt. 

Hvis hesten er meget urolig mens den bliver skoet, vil det naturligvis besværliggøre sømningen, og ikke mindst fratager det beslagsmeden muligheden for at opdage om hesten reagerer, når sømmene slås i.

Hesteejere, der står med en halt hest efter at den er skoet, tror det er noget forfærdeligt der er sket, og at beslagsmeden helt sikkert har sjusket, fortæller Examineret beslagsmed Verner Kristoffersen, og fortsætter: Men når man ved, at der på en beskåret hov på en ridehest er en margin på højst 2-3 mm at sømme i, at arbejdet bliver udført i en ubekvem stilling, samt at det er et undertiden meget levende væsen beslagsmeden arbejder med, er det i virkeligheden uhyre sjældent sømstik forekommer. Tænk på, at en slagsmed måske slår 35 - 40.000 søm i om året, og der går flere år imellem en erfaren beslagmed sømstikker en hest, slutter Verner Kristoffersen.

Dårligt horn?
Der  er en betydelig større risiko for at sømstikke heste med dårligt horn, da hornet ikke "melder" klart tilbage til smeden om, hvordan sømmet går i. En erfaren beslagsmed kan på klangen af hammerslaget på sømmene høre, om de går korrekt i hovvæggen. Og hos heste med dårligt horn er det desuden ofte nødvendigt at placere sømmene højere oppe på hovvæggen end normalt, med øget risiko for sømstik, for at få en tilstrækkelig god sømning.
Hos heste med meget tyndvæggede hove kan det at sømme dem undertiden være som at balancere på en knivsæg.

Behandling af sømstik
Behandlingen af sømstik vil bestå i udskæring, så der kan skabes afløb for evt. pus. Her vil der tit være et samarbejde mellem beslagsmeden og dyrlægen.
Efter et par dage, hvor hoven bades i varmt sæbevand, kan der lægges sko på igen. Beslaget vil så ofte være sko med sål, som beskytter udskæringen.