Du skal tro på dig selv

 01.02.2018 09:00

Hestevelfærd, springtræning – og et væld af idéer danner rammen for Everhorse Magazines besøg hos Nicole Christiansen, der med hjerte, hjerne og stor opbakning fra sine forældre driver virksomheden NC Equestrian. Udover NC Heste Wellness rummer virksomheden blandt andet også Stald Fløjterup, hvor Nicole står for den daglige uddannelse og træning af springheste til videresalg. For Nicole betyder teamwork, forældrenes opbakning og troen på, at hun kan, hvad hun vil, alt

Af Mai Søegaard Espersen

”Jeg havde lige fået et job i Florida, da min far ringede og sagde, at de havde fundet det perfekte sted til min træningsstald. Men helt ærligt - da han kort efter sendte billeder af stedet til mig i en mail – der begyndte jeg at græde. Gården var helt faldefærdig at se på, og jeg havde slet ikke lyst til at komme hjem til det. Men så tog jeg alligevel valget om at vende hjem til Danmark og give det et forsøg, og det har jeg aldrig fortrudt” indleder 23-årige Nicole Christiansen, mens hun stiller to kopper med dampende varm Chai Latte på et langt plankebord.

Vi befinder os i det lyse, rummelige køkken i stuehuset tilhørende den nu top-renoverende Stald Fløjterup, hvor en mild duft af varme krydderier og appelsin stiger til vejrs fra de to krus. Gården er både hjem og arbejdsplads for Nicole, der kort forinden har modtaget mig med et stort smil og to begejstrede gadekryds hoppende rundt mellem benene: ”De er vores to maskotter. Vi har dem med alle steder, og de elsker det. De er ligeså sociale som resten af familien,” griner Nicole, mens hun klapper den ene hund, Walther, der kvitterer med et kærligt fnys og en heftigt logrende hale.

J3225258.JPG

 Nicole med familiens lystige følgesvende. Foto: Dorte Tuladhar 

 

Fra pony-tilridning til træning af springheste
Da Nicole igen satte fødderne på dansk jord for nu godt tre år siden, var hun egentlig i fuld gang med en karriere som springrytter. Hun var aktiv i flere forskellige træningsstalde i Europa og på vej til et nyt spændende job USA. Men ideen om at istandsætte den faldefærdige gård, så stedet kunne fungere som base for en international springkarriere, fristede den unge rytter så meget, at hun droppede turen over Atlanten og i stedet tog hjem til Danmark.

Nicole begyndte sin karriere på Stald Fløjterup med tilridning og træning af ponyer, før hun tog skridtet til springheste. Pony-perioden varede godt et år, hvor Nicole samtidig arbejdede på at få det samme gode netværk herhjemme, som hun havde haft i udlandet:

”Pony-tilridning var et godt sted at begynde, for det var sjovt og virkelig nemt for mig. Jeg kunne tilride en pony på omkring 14 dage, og så var det videre til den næste – men efterhånden, som jeg fik nye kontakter og for alvor kom i gang med træning af springheste, valgte jeg ponyerne fra,” fortæller Nicole, der ved siden af sit arbejde også blev optaget i Firkløverets Springakademi.

 

Fra fire til fjorten heste i stalden

På de tre år Nicole har satset på uddannelse, træning og videresalg af springheste, er det gået hurtigt for den ambitiøse springrytter: ”Jeg startede ud med omkring fire heste i træningsstalden, men nu har jeg 14 stående derude. Af dem ejer jeg enten helt eller halvt de tolv af dem,” fortæller Nicole, der står for alt vedrørende den daglige træning og uddannelse af hestene. Hun foretrækker unge heste, der lige er tilredet, hvorefter hun overtager, rider hestene op og viser dem frem til stævner med henblik på salg, forklarer hun. Hun lægger dog også vægt på vigtigheden af det samarbejde hun har med de forskellige avlere, som hun ejer en del af hestene i træningsstalden i fællesskab med.

Netop nu er Nicole i fuld gang med at klargøre de yngste heste i stalden til stævnet Oliva Nova, der foregår i Valencia i Spanien fra marts til april: ”Jeg er afsted hvert år og elsker det. Det er en ren trænings- og uddannelsestur, hvor hestene lærer at begå sig til stævner, og det er helt vildt, hvor meget de rykker sig under den tur. De er små babyer på turen derned og voksne heste, når vi vender hjem til Danmark igen,” fortæller Nicole.

 J3224664.JPG

 

Hestevelfærd er nummer 1
Man får hurtigt indtrykket af, at Nicoles liv handler om heste. Fra tidlig morgen til sen aften. Hver eneste dag. Hun bruger mange timer i sadlen hver dag, og det er tydeligt, at arbejdet i træningsstalden fylder meget i det daglige. Alligevel er det en anden del af NC-Equestrian, hun fremhæver, når man spørger hende om, hvad hun brænder allermest for: ”Jeg er vild med wellness-delen og er så glad for, at det er blevet en del af virksomheden. Jeg tror virkelig på vores koncept, og vil gerne udvide vores faciliteter, så det kan blive endnu bedre,” fortæller Nicole.

Så lyser hun op i et stort smil: ”Jeg har altid villet arbejde med wellness til heste. Jeg sad faktisk og kiggede i min blå bog fra efterskolen for nogle dage siden, og der stod der, at det var min drøm at åbne sådan et sted her. Jeg troede bare ikke på, at mit koncept ville ende med at fungere her i Danmark. Men det gør det.”

Wellness delen med navnet NC Heste Wellness så dagens lys, fordi det gik op for Nicole, at hun ligeså godt selv kunne have en aqua-træner: ”Det ville spare mig tid – og faktisk også penge. Efter at have regnet lidt på det, viste det sig, at jeg kunne købe et vandløbebånd for de samme penge, som jeg brugte på at køre heste ud til behandlinger hos andre,” fortæller Nicole, der tidligt begyndte at benytte sig af wellness tilbud til både sine egne heste og de heste, hun havde i træning.

Dermed var grundlaget for NC Heste Wellness lagt. Og aqua-træneren, der spiller en væsentlig rolle i helsecentret, blev fra begyndelsen en god forretning for Nicole. I dag samarbejder hun med to ansatte, Maja og Lise, i wellnesscentret: ”Jeg har fuldstændig tillid til Maja og Lise. Vi er et godt team, og det fungerer bare. Helt ærligt. Gode medarbejdere, man kan stole på og stå inde for, er alfa og omega for ens forretning. Derfor er det også min holdning, at man altid skal oplære sine medarbejdere selv og sikre sig, at de har samme mentalitet. Det skal man simpelthen tage sig tiden til,” fortæller Nicole og tager en slurk af den varme Chai Latte.

J3224295.JPG

 Nicole i wellnesscentret. Foto Dorte Tuladhar 

 

En familie af iværksættere
At Stald Fløjterup for et par år siden var et sørgeligt syn, der blev solgt til Nicoles familie på tvangsauktion, kan være svært at forstå, når man bevæger sig rundt på matriklen. Både indenfor og udenfor står stedet knivskarpt. Med hvide facader, højt til loftet og topfaciliteter. Men det har også taget tid og været en stor investering, forklarer Nicole.

Nicole lægger heller ikke skjul på, at hun ikke kunne have gjort NC Equestrian til den velfungerende virksomhed, den er i dag, hvis det ikke var for hendes forældre, Gitte og Kenneth Christiansen. De har lagt uendeligt mange timer og penge i projektet – og er forsat en stor del af teamet bag virksomheden.

Nicoles mor er sekretær, og hendes far fungerer som manager. Det er ham, der sørger for, at Nicole ikke mister overblikket. Hver måned sammensætter han et skema, hvor Nicole kan se præcis, hvor hun skal være hvornår. Det gælder både med hensyn til træningen hjemme på gården, og de stævner hun løbende deltager i: ”Jeg gennemgår skemaet og skriver på, hvilke heste jeg rider på hvilke tidspunkter. Det gør det hele nemmere og mere effektivt, og det trives jeg virkelig godt med,” fortæller Nicole, før hun rejser sig, løber ovenpå og henter skemaet, som hun folder ud på bordet for at vise, hvilket godt overblik det giver.

Mødet med Nicole giver et tydeligt indtryk af, at den unge pige sprudler af idéer. En evne hun i øvrigt deler med resten af familien: ”Vi er alle iværksættere og får hele tiden nye idéer. Vi er dynamiske på den måde. For et par dage siden købte mine forældre og jeg fx en rideudstyrsbutik. Det virker bare som en god ide, og vi tror på, at det er noget, vi kan integrere i resten af virksomheden. Vi skal bare lige finde den bedste måde at gøre det på, og det skal nok komme,” fortæller Nicole med et smil.

Med et job der spreder sig over alle ugens dage fra tidlig morgen til sen aften, har Nicole nok at se til. Det ved hun godt, understreger hun. Alligevel er hun sjældent træt eller stresset – for arbejde, hobby og passion er en og samme ting for den unge iværksætter: Jeg elsker at have med heste at gøre, og jeg udlever min drøm hver dag. Derfor er det ikke noget, som jeg kløjes i,” fortæller Nicole.

J3224943.JPG

Forældrene Gitte og Kenneth Christiansens opbakning betyder alt for Nicole. Foto: Dorte Tuladhar 

 

Vejen fra Europas springbaner til NC Equestrian
Skolebænken har aldrig været et sted Nicole har følt sig bestemt godt tilpas. Det var både kedeligt og alt for langsommeligt for den aktive hestepige. ”Det interesserede mig slet ikke, og jeg kedede mig så meget i folkeskolen. Jeg ville bare ride. Så mens andre tog på gymnasiet eller handelsskolen, valgte jeg 10. klasse på talentlinjen på Tronsøskolen for at koncentrere mig om at blive en dygtig springrytter. Det var fedt, for vi gik kun i skole hver anden dag, og jeg havde min hest med mig, som jeg så trænede med resten af tiden,” fortæller Nicole om sin tid på den anerkendte efterskole.

Bagefter – i 2012 – tog Nicole nærmest direkte efter 10. klasses eksamen til Spanien, hvor hun gennemførte sin første Sunshine Tour. Senere efter en kort pause i Danmark gik turen til Sverige, hvor Nicole boede ved Rigmor og Mariano Maggi. ”Det var en fantastisk tid, hvor jeg lærte så meget. Da jeg først ankom, tog de faktisk mine heste fra mig, fordi de ville have, at jeg skulle begynde fra bunden og så arbejde mig op, og der gik to måneder, før jeg overhovedet sad på en hest, men det var det værd,” siger Nicole med et smil.

Efter Sverige havde Nicole en lang periode, hvor hun rejste rundt i Europa til flere internationale stævner, inden hun slog sig ned i Tyskland efterfulgt af Belgien og til sidst Spanien. Alle tre steder trænede og udviklede hun sit springtalent hos forskellige anerkendte trænere: ”Udover i Sverige har jeg aldrig brugt tid på at være hestepasser. Det havde jeg ikke brug for eller tid til. Jeg fokuserede på min springning, og jeg var så heldig, at jeg havde en far og mor, der kunne betale det meste af, hvad det kostede. Resten tjente jeg ved at ride de andres heste i stalden,” fortæller Nicole, der beskriver de år, hun tilbragte på rundtur i Europa, som den allerbedste uddannelse hun kunne få, inden hun selv skulle opstarte træningsstald.

 J3223418_blur.jpg

Den smukke bronzestatue er en indflyttergave fra forældrene. Foto: Dorte Tuladhar 

 

Du skal tro på dig selv
Da Nicole vendte hjem til Danmark oplevede hun et massivt forventningspres fra sine omgivelser. Det tog hårdt på den ambitiøse springrytter, der i en periode mærkede, hvordan hendes selvtillid svandt ind til næsten ingenting. Hun udviklede præstationsangst og var ekstremt hård ved sig selv: ”Alle tænkte, at jeg måtte være blevet ekstremt dygtig efter min tid i udlandet, og der var så kanon høje forventninger, når jeg red ind på banen. Det var så hårdt, og når jeg fejlede, sad jeg bagefter i hestetransporten og var ked af det,” fortæller Nicole og holder en tænkepause, inden hun forsætter: ”Det påvirkede mig også, da jeg startede med NC Equestrian, og så gik der op for mig, at det var spild af tid. Det gik simpelthen ikke, for det tog mit fokus og alt min energi. Både i virksomheden og på ridebanen. Så jeg holdt op med det. Det er svært at beskrive, hvordan jeg gjorde. Det var bare ligesom at trykke på en kontakt, og i dag bruger jeg ingen tid på den slags bekymringer. Det er bare så vigtigt, at du tror på dig selv.”