'Cirkusprinsesse': Mine heste skal være glade

 21.01.2018 12:18 | By Brian nielsen23

24-årige Charmaine Berdino har for længst viet sit liv til at træne heste. Det er hun usædvanlig god til, og grundelementet i hendes træning er, at hestene skal være glade.

Af Helle Skram de Fries - e-magasinet Islandsk Hest

24-årige Charmaine er født ind i Cirkus Arena med en mor Suzanne Berdino, der selv arbejder med heste og er datter af cirkusdirektør Benny Bedino, og en far Karsten, der også er cirkusartist. Inden de gik hver til sit, fik Suzanne og Carsten trillingerne Charmaine, Stephanie og Oliver, der alle har optrådt i cirkus. 

Charmaine var kun fire år, da hun begyndte at ride og som bare seksårige optrådte hun i cirkus med skoleridning på sin mors spanske hingst. Hingsten var ganske vist ikke større end en, godt nok meget stor, islænder - nemlig 1,55 - men lille Charmaines ben kunne alligevel ikke nå ned under sadlen. 

"Men jeg kunne godt give de tegn, den skulle bruge for at udføre øvelserne," fortæller Charmaine. I dag har Charmaine selv seks heste, tre spanske hingste og tre ponyer, som hun træner: 

"De sidste fire år har jeg ikke rejst med cirkus. Jeg træner heste til teaterforestillinger, laver heste-events, rideskolearrangementer, træning og undervisning."

Cirkus igen

I sommeren 2018 skal Charmaine igen rejse med cirkus i seks måneder.

"Ponyerne forbliver hingste, men de tre andre har jeg valgt at få kastreret. Den ene, Casaro, var kastreret i forvejen, og nu er de to andre det også. De er sent kastreret, så de vil stadig være hingstede på den gode måde. Men det er for besværligt, at de er hingste, når de skal arbejde sammen. Især den ene er enormt hingstet og mistede fokus hele tiden, når han skulle arbejde sammen med de andre hingste. Der er ingen grund til, de skal være hingste for enhver pris," mener Charmaine.

Når Charmaine træner, sker det altid i et samarbejde med hesten.

"Jeg har selvfølgelig en plan med min træning, men det er ikke et fasttømret program. Nogen gange kommer hestene også selv med nogle ideer, og så ændrer jeg måske rutinerne. Det skal ikke være kæft, trit og retning. Vi skal ikke kede os – hverken hestene eller jeg. Mine heste skal have det sjovt og være glade. Det vigtigste er ikke, at de lærere tingene hurtigt. Det vigtigste er at have sunde, stærke og glade heste."

Charmaine Berdino.jpg(Charmaine Berdino i Cirkus Arena. Foto: Erik Kunddahl)

Anderledes træning

Charmaine er godt klar over, at hendes træningsmetoder er lidt atypiske i forhold til traditionel træning og fremvisning af cirkusheste.

"Men jeg glæder mig over, at tingene også ændrer sig i cirkus og giver plads til fornyelse," siger hun. Charmaines træning spænder vidt, og hun træner både frihedsdressur, skoleridt, tricks m.v. Hun træner ikke kun cirkusheste, men stort set alle slags heste – også islændere.

"Dem har jeg trænet en del af. Der er mange, der gerne vil lære deres islændere tricks frihedsdressur, spring m.v. Der er ingen forskel på at træne de ting med islændere i forhold til andre hesteracer. Og det er kun sjovt at træne forskellige slags heste," mener Charmaine, der godt kan lide afvekslingen.

Ridning er naturligvis også en del af træningen, men Charmaine træner rigtig meget fra jorden.

"Jeg lærer dem det meste fra jorden først og starter med at longere og lære dem det basale med at stoppe, bakke – komme ind."

Selv om der er en grundtræning, følger Charmaine aldrig en fast skabelon.

"Jeg ser på den enkelte hest. Dens kropsbygning, dens mentalitet – og vurderer ud fra det, hvordan den reagerer på træningen. Nogen gange må jeg bare konstatere, at den hest ikke egner sig til at lære den øvelse. Så skal man lade være og i stedet prøve noget andet, der ligger bedre til lige den hest. Man må aldrig lade sit eget ego køre for højt op – eller være utålmodig. Træningen skal være på hestenes præmisser. Det er vores ansvar, at de er glade og trives."

'Hesten i Centrum'

Charmaine deltager også i en del heste-events, og for nogle år siden etablere hun eventen ”Hesten i Centrum” i Cirkusland i Slagelse. Det blev en succes og 3. februar 2018 bliver der igen mulighed for at opleve eventen, der sætter fokus på hestevenlig træning og clinic’s med nogle at de bedste hesteeksperter. Man vil blandt mange andre kunne møde Dorte Rasmussen, der rider, avler og træner islandske heste og har opnået mange flotte placeringer både ved nationale og internationale mesterskaber.

Charmaine er naturligvis også selv med på eventen og glæder sig. Selv om hun har optrådt med heste fra hun var seks år gammel, han Charmaine aldrig deltaget i et stævne, fået en roset eller en pokal.

"Det betyder ikke noget for mig. Jeg konkurrerer ikke. Jeg elsker træningsdelen, og min største præmie er, når hesten forstår det, den skal og laver øvelsen med glæde. Og så selvfølgelig at vise det til et publikum."

Lige som Charmaine træner hestene, føler hun også, at de træner hende. De har i hvert fald lært hende meget. Især den 17-årige yndlingshest Casaro.

"Han er hesten over dem alle. Han er så speciel, og han kan lave alle trick, uden jeg egentlig aner hvordan. Han forstår det bare med det samme. Han har lært mig meget," forsikrer Charmaine og fortæller:

"Jeg købte ham, da han var otte år, men så ham allerede, da han var seks. Han stod på et araberstutteri i Nordsjælland, og jeg syntes bare, han var SÅ lækker. Det synes jeg stadig!"

Cirkusliv

Lige som hestene trives Charmaine Berdino. Hun laver det, hun allerhelst vil og er derfor heller ikke i tvivl om, at fremtidsplanerne involverer hendes elskede heste.

"Jeg elsker mit liv med hestene, og min drøm er at få mit helt eget heste-sted," fortæller Charmaine, der i dag bor i sin campingvogn i Berdinos Cirkusland i Slagelse.

Der er også et hus på matriklen, man kan rykke ind i, men Charmaine trives bedst i sin vogn, hvor hun har alle de faciliteter, hun skal bruge. Kæreste og børn er ikke programmeret endnu.

"Jeg har ikke nogen drøm om at få børn, men det kan da være, det kommer. Det kunne da sikkert også være hyggeligt med en kæreste, men det er ikke noget, jeg savner."

Der ER dog andet end hestetræning i Charmaines liv.

"Ja," griner hun og fortæller: "Vi er en vennegruppe - to drenge og to piger, ikke hesteinteresserede - der går op og spiller billard og bowling og hygger. Det er fint at have nogle relationer, der ikke er hesterelaterede."

Charmaine tøver – og tilføjer så:

-Men hestene vil altid være en del af mig!

 

Oplev Charmaine og hendes heste 3. februar 2018 – se mere på www.hestenicentrum.dk

Artiklen er bragt i samarbejde med e-magasinet Islandsk Hest