Varm grundigt op – og forebyg gigt hos din hest

 08.08.2018 10:24 | By Mathilde Louise Stenild Brejner

Foto: Med grundig opvarmning før træning samt afskridtning af hesten efter træning kan man forebygge gigt.

 

Nogle heste udvikler med tiden gigt, og det kan være svært, når man som hesteejer gerne vil have glæde af sin hest i mange år endnu. For mange heste er en gigtdiagnose imidlertid ikke nødvendigvis ensbetydende med tidlig pension, men derimod et startskud til, at du skal træne mere hensynsfuldt og velovervejet

 

Hvis hesten pludselig bliver halt eller generelt mere stiv i sin krop, kan det være tegn på, at den har udviklet gigt. Hesten kan også have hævelser eller smerter på bestemte steder i kroppen. Og ved mere alvorlig gigt, kan man i nogle tilfælde mærke nydannelser af knogler på hesten.

 

Dyrlægen stiller diagnosen
Hvis man er i tvivl om, hvorvidt hesten har symptomer på gigt, er det en god idé at lade dyrlægen undersøge hesten, så man kan få en afklaring. Dyrlægen stiller diagnosen på baggrund af en klinisk undersøgelse samt røntgen.

 

Gigt er i reglen en konsekvens af, at hesten har haft ledbetændelse i et eller flere led. Det har haft den betydning, at hestens ledbrusk nedbrydes, og dermed er der mulighed for, at hesten udvikler gigt.

 

Med den baggrundsviden in mente er det lettere at forebygge, at din hest i første omgang udvikler gigt. Blandt andet er det vigtigt, at varme hesten grundigt op før hvert træningspas, så man minimerer risikoen for, at hesten udvikler ledbetændelse. Det samme gør sig gældende, når trænngen er slut – her bør man bruge tid på, at hesten skridtes grundigt af, før den sættes på stald.

 

Hesten skal motioneres regelmæssigt
Man ved også, at regelmæssigt brug af hesten er med til at forebygge gigt, da bevægelse i sig selv er med til at opretholde sundhed i bevægeapparatet. For en lidt ældre hest er det altså ikke nødvendigvis hensigtsmæssigt at holde vinterpause for senere at blive redet i sommerhalvåret. Hesten bør i stedet have regelmæssig motion hele året rundt.

 

Hos ældre heste kan der opstå gigt som en konsekvens af, at hesten aldres. Det kan være svært at forebygge, at hesten udvikler gigt som en konsekvens af alderdom, men man kan sørge for at behandle hesten, så gigten ikke spreder sig. Derudover bør man sørge for, at hesten er smertelindret, så den ikke har smerter på baggrund af sin gigt.

 

I visse tilfælde udvikler gigten sig til en kronisk tilstand, og man vil i den forbindelse tale om, at hesten har fået spat. Også heste med spat kan behandles, så de får det bedre.

 

Et godt hesteliv med gigt
Uanset, hvilken baggrund der er for, at hesten udvikler gigt, så vil der komme forandringer i leddet, som betyder, at leddet er mindre bevægeligt. Derfor er det en god idé at sørge for, at hesten får de bedste betingelser for at have en god livskvalitet. Sadlen skal passe til hesten, et varmt dækken om vinteren, behandling, som løbende planlægges sammen med din dyrlæge, samt god, regelmæssig motion er alt sammen parametre, der er med til at afgøre, om din hest har et godt liv med gigt.

Kilder: Netdyredokter, Agria