Træn din hest med Cavalettis

 15.04.2018 13:09

Alle heste kan have gavn af at blive trænet med cavalettis. De er gode som forberedelse til springning og til at styrke hestens koncentrations- og koordinationsevne. Læs her, hvordan du kan træne din hest med cavalettis 

 

Måske er du ikke helt sikker på, at du eller din hest er klar til at springe endnu, eller måske mangler du en måde, hvorpå du kan træne din hest, så den bliver stærkere og måske kan koncentrere sig bedre. Så er cavalettis sikkert noget for dig. 

 

Hvad er cavalettis? 

Cavalettis er bomme, som normalt er mellem 2,5 og 3,5 m lange, og som for enderne er sat fast på klodser eller kryds. Alt efter, hvordan man vender cavalettien, kan man regulere højden på den fra at være helt nede ved jorden til ca. 40 cm over jorden. Man kan både bruge cavalettis, når hesten er løs, som ved løsspringning, når hesten er i longe, og når man rider. 

 

Let sæde 

Når du rider over cavalettis, uanset om det er i skridt, trav eller galop, skal du ride i let sæde hen over cavaletierne. Hesten bruger nemlig ryggen meget hen over cavalettierne og har derfor brug for frihed over ryggen. Man skal også ride i let sæde, når man springer, så her er træning over cavalettis også en mulighed for at træne dit lette sæde. 

 

Hjælp hesten 

Når du rider over cavalettis, skal tempoet være det samme både før, under og efter. Hverken du eller hesten skal altså sætte tempoet op eller ned. Du skal give godt efter på tøjlerne, når du rider over cavalettierne, for hesten skal have mulighed for at strække halsen frem og ned – lige så meget, som den har brug for. Du skal prøve at sidde så stille som muligt – se lige frem, det gør det lettere – og prøv at tænke på dine fødder, knæ og hofter som fjedre, der følger hestens bevægelser, mens du rider let sæde. Når hesten har vænnet sig til træningen og begynder at slappe af, vil du kunne mærke, hvordan hesten skyder ryggen opad og koncentrerer sig om at løfte benene højt over cavalettierne. 

 

Cavalettis i skridt 

Man starter med at ride over en eller flere cavalettis, der er står med passende afstand efter hinanden. I skridt skal der ca. være 80 cm. mellem hver cavaletti. Afstanden afhænger af, hvor lange skridt din hest tager – tager den lange skridt, skal afstanden være stor, og tager den korte skridt, skal afstanden være kort. Det er derfor en god idé at prøve sig lidt frem med afstandene den første gang. 

 

… i trav 

Når du let kan holde balancen i let sæde over cavalettierne i skridt, og din hest er blevet vant til at gå over dem, kan du prøve i trav. I trav skal afstanden mellem cavalettierne være ca. 130 cm. Igen er det bedst at prøve sig frem første gang for at finde ud af, hvor lang afstand der passer bedst til din hest. 

 

…og i galop 

Man ser oftest ryttere træne cavalettis i trav, men hvis man f.eks. gerne vil forberede sig på at springe, kan man også prøve cavalettis i galop. Start her gerne med en enkelt – og først, når det går let, så kan du prøve med flere cavalettis efter hinanden. I galop skal afstanden mellem cavalettiene være ca. 3 m. 

Cavalettis.jpg
Cavaletti-træning i galop.

 

 

Tilpas afstande og højder 

Vil du gerne gøre din hest mere smidig eller få den til at koncentrere sig bedre, kan du prøve at ændre lidt på afstandene mellem cavalettiene. F.eks. kan du lave afstanden mindre, så hesten bliver nødt til at tage kortere skridt – eller længere, så den skal strække benene mere. Du skal selvfølgelig først begynde på dette, når både du og hesten er helt vant til at ride over cavalettis. Pas også på ikke at ændre afstandene for meget eller for hurtigt, for måske misforstår hesten og tror, den skal galopere, hvor den bare skulle trave, eller den springer over flere cavalettis på én gang, hvis de står for tæt. 

Ofte er det lettest for dig og hesten at starte med den laveste højde, men når I har vænnet jer til det, kan du vende cavalettierne, så de bliver højere. Så skal hesten nemlig løfte benene højere, og træningen bliver derfor mere krævende. 

Hvis I ikke har cavalettis, der hvor du rider, så kan man også bruge bomme, som ligger på jorden. Skal bommene være højere, kan du enten sætte dem op som helt små spring eller finde noget, som kan lægges under bommene – selvfølgelig noget hverken hesten eller du kan komme til skade på. 

 

Hjælp hinanden 

Når I rider over bomme eller cavalettis, kan det være meget irriterende, hvis man hele tiden skal stå af for at rette på afstanden mellem cavalettierne, eller hvis hesten rammer en cavaletti, så den har flyttet sig. Aftal derfor med nogle venner, at I træner cavalettis sammen, så kan I nemlig skiftes til at ride, mens én bliver på jorden og kan holde styr på cavalettierne. 

Kilde: Ridehesten Junior