Tag ansvar når du håndterer halm- og høballer

 13.06.2018 10:35 | By Mathilde Louise Stenild Brejner

Håndtering af både big- og minibigballer er risikofyldt arbejde, som kun skal udføres af kyndige personer, der kender forholdsreglerne.

 

Det sker desværre stadig alt for ofte, at dem der håndterer bigballer, kommer alvorligt til skade. Lige i øjeblikket er det sæson for at køre årets wrap og hø ind, så her får du en række råd til, hvordan du bedst undgår ulykker midt i den travle tid

 

Ifølge Arbejdstilsynet sker der fortsat mange ulykker, når man stabler og håndterer bigballer og minibigballer. Det er særligt farligt, hvis bigballerne ikke er stablet stabilt, når de bliver taget ned, før de skal transporteres.

 

I årene 2011-2016 mistede seks mennesker livet i ulykker, hvor de blev klemt eller ramt af bigballer, der vælter ned. Det er de færreste mennesker, der slipper uskadt fra at få en bigballe på 500 kilo ned over sig, så derfor er der alle gode grunde til at tage sikkerheden alvorligt, når der skal håndteres hø og halm.

Du skal tage ansvar
Arbejdet med baller i alle led skal derfor planlægges nøje og tilrettelægges sådan, at det både sikkerhedsmæssigt og sundhedsmæssigt sker fuldt forsvarligt. Du skal med andre ord tage ansvar for både din egen og andres sikkerhed, hvis du er ansvarlig for håndtering af hø- og halmballer. 

 

En effektiv måde at minimere risikoen for, at der sker ulykker er, at sørge for at der ikke opholder sig andre personer i nærheden, mens arbejdet med bigballerne står på.

 

Børn skal ikke i nærheden af bigballer
Børn må aldrig komme i nærheden af stablede halm og høballer. Der er sket ulykker, hvor børn har fået baller ned over sig eller er faldet ned i sprækker mellem ballerne. Derfor er halmlageret ikke en legeplads, og det er en god idé at holde området aflåst, hvis det kan lade sig gøre.

 

Når du skal transportere ballerne, skal der være spændt stropper over alle baller. Der må under ingen omstændigheder være løse baller på vognen, da de kan vælte ned. Et læs må ikke bliver for højt, og det betyder generelt, at læsset ikke må blive over fire meter højt målt fra jorden til øverste punkt under transport på offentlig vej. Sørg for, at blinklys og spejle er i orden på traktor og vogn – du skal kunne se hele læsset i spejlene. Det er et krav, at du har advarselstrekant bag på vognlæsset samt rotorblink bag på halmvognen, hvis traktorens roterblink ikke kan ses, fordi læsset dækker det.

Læs mere her.