TREC: ”Jeg elsker at man kan ride internationale stævner på en hest som ikke har kostet en bondegård”

 24.07.2018 15:42 | By Mathilde Louise Stenild Brejner

Foto: Privat: Lisa Kjer Andersen og Masimo er udtaget til EM i TREC.

 

TREC-sporten har ramt Danmark med nye udfordringer til de ryttere, der er vilde med at ride i terrænet og overkomme udfordringer og forhindringer, som kræver et tæt samarbejde med hesten. For Lisa Kjer Andersen startede hendes vej ind i TREC-sporten med, at hun blev fascineret af disciplinen, fordi den er så alsidig

 

Lisas hest Masimo er ikke den type hest, der kan springe huse og har kostet en formue, men til gengæld er han en lydig og lydhør hest, som nyder, når der er forskellig træning på programmet - hvad der er, når man rider TREC. Derfor gik det faktisk hurtigt for Lisa og Masimo, da de først fik slået hul på at ride TREC –  det ene stævne tog simpelthen det andet og snart skal ekvipagen repræsentere Danmark til EM i Italien. 

 

-Jeg startede ret hurtigt med at ride de stævner herhjemme, som var mulige, men allerede efter tre stævner havde jeg kvalificeret mig til VM i TREC i Spanien, og jeg valgte, at jeg ville være med, siger Lisa

 

For Lisa var det en interessant oplevelse at se, hvor langt hun kunne komme til VM i Spanien på det forholdsvis spinkle erfaringsgrundlag, hun havde.  På forhånd kendte Lisa nemlig ikke sværhedsgraden fuldt ud, men det gik rigtig fornuftigt, så Lisa landede på en 39. Plads ud af 63 ryttere.

 

TREC, Lisa 3.png

Foto: Privat: Man bliver god til at finde vej med kort, når man rider TREC. 

 

Man lærer sin hest rigtig godt at kende
Noget af det, der er sjovt ved TREC, når man spørger Lisa, det er, at man hele tiden lærer nyt, og samtidig lærer man også sin hest bedre og bedre at kende, fordi man skal igennem nogle ret store udfordringer sammen. Blandt andet skal man ride en 45 km distance uden at hesten bliver udmattet – og det er noget, der kræver, at man kender sin hest, fortæller Lisa.

 

Lisa er netop nu på vej til EM i TREC i Italien. Før EM skal Lisa og Masimo være i god kondition, og det betyder, at de lige nu prøver at sætte træningen lidt op, fortæller Lisa, som er på barsel, og derfor også skal have træningen til at passe sammen med livet som småbørnsmor. Derfor består Lisas personlige træning i at træne og ride sin hest, og på den måde kommer hun løbende i form igen efter fødslen.

 

Noget af det, der kan udfordre Lisa lidt at tænke på forud for EM, det er de mange facetter, der er i TREC, hvor man skal holde hovedet koldt, selvom man møder mange uventede forhindringer og udfordringer. ”Der er mange elementer i TREC, som kræver hjernekapacitet – blandt andet skal man finde skjulte stier med et kompas, men uden et kort og man skal navigere efter koordinater,” siger Lisa.

 

Det er altså en stor udfordring at ride TREC på højt plan – og en udfordring, der kræver, at man kan holde hovedet koldt.

 

En almindelig hest med et godt sind
Lisas hest Masimo er en 16 årig varmblodsblanding på 167 cm i stang. Lisa har brugt ham som allroundhest til både military, spring, jagt og dressur – men ekvipagen har fundet deres rette hylde med TREC.

 

-Min hest er stille og rolig, men han er alligevel typen, der godt kan se et spøgelse på steder, hvor han måske har gået 100 gange. Han kan også være monster langsom den ene dag, men bare tænke fuld fart frem en anden dag. Hans styrke er, at han er meget lydhør og meget ridelig med en god frisk trav, som passer godt til TREC, siger Lisa.

 

LIsa 1.png

Foto: Privat: Lisas hest har ikke kostet en formue, men Masimo har netop de kvaliteter, der skal til for at få succes inden for TREC. 

 

Lisas hest rummer altså en række meget alsidige kvaliteter, der gør, at parret befinder sig godt med at dyrke TREC.

 

Noget af det, Lisa elsker ved TREC, det er, at man ikke behøver at eje en meget dyr hest for at ride internationalt plan. Man kan begå sig selv på internationalt plan på en ganske almindelig hest, og det synes Lisa er sympatisk.

 

-Alle heste kan være med, hvis rytteren vil det. Man skal kunne lidt forskelligt – blandt andet ride efter kort – men TREC er en disciplin, hvor der er plads til alle typer, siger Lisa.

 

Lisa gør ikke alverden i forhold til at ændre på sin hests foder og rutiner op til EM – for det, der fungerer i det daglige, fungerer også bedst op til EM, mener Lisa. Derfor får hendes hest det samme foder – lige med undtagelse af, at den får lidt flere elektrolytter efter træningen, fortæller Lisa. 

 

Frankrig er en hestelængde forud
For Lisa står det allerede nu klart, at hun ikke kan ride for at opnå en topplacering til EM i Italien, men hun vil gøre sit bedste. I andre lande som eksempelvis Frankrig har man dyrket TREC i mange år, så derfor har man et helt andet erfaringsgrundlag at trække på – og derfor meget dygtige ryttere, fortæller Lisa.

 

En lidt større udfordring for Lisa og hendes holdkammerat Maria er, at de selv skal betale samtlige udgifter, der er forbundet med at stille op til EM i TREC. Det kan godt tynge lidt i et almindeligt budget, når der er ikke er nogen økonomisk støtte fra rideforbundet, fortæller Lisa. Derfor har pigerne startet en indsamling, hvor man kan støtte deres vej til EM i TREC.

 

Hvis du har lyst til at støtte, kan du gøre det her.