Sundhed: Værd at vide om elektrolytter og hestens indtag af vand

 12.07.2018 06:50 | By Helle Kristensen

 

Hvornår er det bedst at tildele elektrolytter? Hvor meget vand drikker hesten dagligt? Og hvorfor er det ikke "nok" at tildele vand når hesten har svedt? Det kan du læse mere om her. 

Her i sommervarmen er det vigtigt at vores heste får væske nok. Men hvor meget væske skal en hest drikke for at dens væskebehov er dækket? 
En god tommelfingerregel er at hesten pr. 100 kg skal indtage 5-7 liter vand. Det svarer til at en hest på 500 kg i gennemsnit drikker 30 liter vand om dagen. 
Hopper med føl, eller heste i hårdt arbejde der sveder meget, skal have helt op til 12 liter vand pr. 100 kg legemsvægt. Altså skal en hest på 500 kg drikke ca. 60 liter om dagen. 

Elektrolytter er vigtige for at væskebalancen kan reguleres
Heste mister rigtigt meget væske når de sveder. En hest der sveder kan afgive 10-15 liter væske via sved på en time. Når en hest sveder er det ikke blot vigtigt at tildele den vand. Den skal også tildeles elektrolytter, da den via sveden mister vigtige salte og mineraler. De salte og mineraler som elektrolytterne erstatter findes naturligt i hestens kropsvæv og blod, og er medvirkende til at hestens krop kan regulere væskebalancen. 

Elektrolytter tildeles efter svedudbrud
Umiddelbart skulle man tro at elektrolytter blot kan tildeles sammen med det øvrige foder. Men sådan fungerer det ikke helt. Elektrolytter skal tildeles når hesten har svedt. Altså efter ridning. 
Elektrolytter kan ikke tildeles på forhånd, da et overskud af mineraler og salte blot vil blive udskilt når hesten tisser. Derfor skal du kun tildele elektrolytter når hesten har præsteret eller svedt og gerne ledsaget af grovfoder. Eksempelvis hø eller wrap. 
 

Andre lignende nyheder

13.11.2018 / Træning

Det løsgørende arbejde del 2

Hvordan kan du forbedre og tjekke, om hesten nu i virkeligheden også er løsnet op i ryggen? Og hvilke øvelser kan være løsgørende for hesten?

12.11.2018 / Træning

Det løsgørende arbejde del 1

En løsgjort hest er forudsætningen for alt videre arbejde, men hvordan opvarmer og løsgør du hesten til at yde sit bedste?

11.11.2018 / Træning

Fra frygt til forsigtige fremskridt: Snupnur fik en chance til

Lille Snupnur har været skrækslagen og angst for mennesker det meste af sit liv. Nu er adfærdstræner Camilla Stormont i gang med at opbygge det knuste tillidsbånd til Snupnur.