Sundhed: Værd at vide om elektrolytter og hestens indtag af vand

 12.07.2018 06:50 | By Helle Kristensen

 

Hvornår er det bedst at tildele elektrolytter? Hvor meget vand drikker hesten dagligt? Og hvorfor er det ikke "nok" at tildele vand når hesten har svedt? Det kan du læse mere om her. 

Her i sommervarmen er det vigtigt at vores heste får væske nok. Men hvor meget væske skal en hest drikke for at dens væskebehov er dækket? 
En god tommelfingerregel er at hesten pr. 100 kg skal indtage 5-7 liter vand. Det svarer til at en hest på 500 kg i gennemsnit drikker 30 liter vand om dagen. 
Hopper med føl, eller heste i hårdt arbejde der sveder meget, skal have helt op til 12 liter vand pr. 100 kg legemsvægt. Altså skal en hest på 500 kg drikke ca. 60 liter om dagen. 

Elektrolytter er vigtige for at væskebalancen kan reguleres
Heste mister rigtigt meget væske når de sveder. En hest der sveder kan afgive 10-15 liter væske via sved på en time. Når en hest sveder er det ikke blot vigtigt at tildele den vand. Den skal også tildeles elektrolytter, da den via sveden mister vigtige salte og mineraler. De salte og mineraler som elektrolytterne erstatter findes naturligt i hestens kropsvæv og blod, og er medvirkende til at hestens krop kan regulere væskebalancen. 

Elektrolytter tildeles efter svedudbrud
Umiddelbart skulle man tro at elektrolytter blot kan tildeles sammen med det øvrige foder. Men sådan fungerer det ikke helt. Elektrolytter skal tildeles når hesten har svedt. Altså efter ridning. 
Elektrolytter kan ikke tildeles på forhånd, da et overskud af mineraler og salte blot vil blive udskilt når hesten tisser. Derfor skal du kun tildele elektrolytter når hesten har præsteret eller svedt og gerne ledsaget af grovfoder. Eksempelvis hø eller wrap. 
 

Andre lignende nyheder

12.07.2018 / Træning

Hvad får du af trænings – og sundhedsfordele som rytter?

Om du rider hver dag eller blot et par gange om måneden, så er der både trænings- og sundhedsfordele at hente, når du svinger dig i sadlen og tager på ridetur. Måske har du tænkt over, hvad du egentlig vinder (udover enorme mængder glæde) når du er rytter – og her kan du blive klogere på, hvad du helt konkret får af trænings – og sundhedsfordele som rytter

08.07.2018 / Træning

Ute Lehmann: Vi skal være bedre til at forstå hestens sprog

Til kursusdag på Dyrehavegaard med Ute Lehmann lærte deltagerne at trække vejret, træne én ting af gangen og forstå hestens ‘calming signals’. Disse trin er vejen til et harmonisk samarbejde, mener Ute Lehmann.

26.06.2018 / Træning

Tankerne bag trænerlicensen

Forslaget om trænerlicens, ved DRF’s repræsentantsskabsmøde tilbage i april, har givet anledning til debat.  Men hvad handler det hele egentlig om. Opfattelsen (ihvertfald hvis man skal tolke debatten på diverse facebooksider) er, at det blot er endnu en indtægtskilde til at få flere penge i forbundskassen. Penge i forbundskassen er dog langt fra de tanker der lægger til grund for forslaget om trænerlicens.