Sundhed: Værd at vide om elektrolytter og hestens indtag af vand

 12.07.2018 06:50 | By Helle Kristensen

 

Hvornår er det bedst at tildele elektrolytter? Hvor meget vand drikker hesten dagligt? Og hvorfor er det ikke "nok" at tildele vand når hesten har svedt? Det kan du læse mere om her. 

Her i sommervarmen er det vigtigt at vores heste får væske nok. Men hvor meget væske skal en hest drikke for at dens væskebehov er dækket? 
En god tommelfingerregel er at hesten pr. 100 kg skal indtage 5-7 liter vand. Det svarer til at en hest på 500 kg i gennemsnit drikker 30 liter vand om dagen. 
Hopper med føl, eller heste i hårdt arbejde der sveder meget, skal have helt op til 12 liter vand pr. 100 kg legemsvægt. Altså skal en hest på 500 kg drikke ca. 60 liter om dagen. 

Elektrolytter er vigtige for at væskebalancen kan reguleres
Heste mister rigtigt meget væske når de sveder. En hest der sveder kan afgive 10-15 liter væske via sved på en time. Når en hest sveder er det ikke blot vigtigt at tildele den vand. Den skal også tildeles elektrolytter, da den via sveden mister vigtige salte og mineraler. De salte og mineraler som elektrolytterne erstatter findes naturligt i hestens kropsvæv og blod, og er medvirkende til at hestens krop kan regulere væskebalancen. 

Elektrolytter tildeles efter svedudbrud
Umiddelbart skulle man tro at elektrolytter blot kan tildeles sammen med det øvrige foder. Men sådan fungerer det ikke helt. Elektrolytter skal tildeles når hesten har svedt. Altså efter ridning. 
Elektrolytter kan ikke tildeles på forhånd, da et overskud af mineraler og salte blot vil blive udskilt når hesten tisser. Derfor skal du kun tildele elektrolytter når hesten har præsteret eller svedt og gerne ledsaget af grovfoder. Eksempelvis hø eller wrap. 
 

Andre lignende nyheder

18.11.2018 / Træning

Grundridning går ikke af mode

Landstræner i dressur Nathalie zu Sayn-Wittgenstein gav en god times inspirerende træning med tilknyttede kommentarer, og der var meget god læring og inspiration at hente, mens berider Dennis Fisker svedte som testrytter for prinsessen

17.11.2018 / Træning

Aflaster du hestens ryg?

En ridetur i det fri virker opkvikkende og opmuntrende på såvel hest som rytter, og man kan hente både glæde og motivering ved sådan en tur, men aflaster du hestens ryg?

15.11.2018 / Træning

Gradvis forlængelse af tøjlen - hvad vil det sige?

En "tydelig gradvis forlængelse af tøjlen" afslører i hvor høj grad din hest er i besiddelse af takt og løsgjorthed, og hvor ærligt den går til biddet, men hvad kan øvelsen også bruges til, og hvordan udfører du den?