Skal du købe hest?

 09.10.2018 17:25 | By Cecilia Lindahl

Er du en af de heldige, som skal ud og finde dig en ny hest eller pony, så får du her nogle gode råd til, hvordan du kan gribe det an

Der er en masse spørgsmål, som du skal have afklaret, inden du går i gang med at lede efter drømmehesten.

Søg på nettet
Når man skal finde en ny hest, handler det mest af alt om at finde det perfekte match. Du skal finde en hest, som passer til dit temperament, dit ridemæssige niveau og din størrelse.

Der er i dag massevis af internetsider, hvor der er heste til salg. Se for eksempel på Ridehesten.com under Køb og Salg. Her kan du indtaste de nødvendige oplysninger for, hvilken hest du søger, og så dukker alle opslagene op inden for dine søgekriterier.

Spørg en erfaren om hjælp
Hvis du har fundet et par opslag på nogle heste, som du synes om, så er det en god idé at vise de udvalgte opslag til din træner. En person med mere købs- og salgserfaring har ofte en anden mening om det, end du selv har.
Vælg herefter de mest interessante heste ud, og ring derefter og aftal et tidspunkt med sælgeren, hvor i kan se hesten.

Få en erfaren person med
Man skal aldrig købe den første og bedste, som man siger. Det er en super god idé, hvis i har flere heste at vælge imellem og flere at vægte jeres beslutninger på.
Riv en dag ud af kalenderen og tag ud og kig på de forskellige heste, som i har valgt ud. Det kan anbefales, at du får din egen ridelærer eller berider med ud at se på hestene, som ikke andet så i hvert fald, når I har fundet en hest, I mener, der passer.
Igen, så kan en person med mere erfaring, som du stoler på, se efter nogle andre ting end du selv vil gøre – især hvis det er første gang, du køber en hest.

Vær med til at sadle op
Aftal på forhånd med sælgeren, at du selv vil være med til at sadle hesten op, når I kommer. Så kan du nemlig få et indtryk af, hvordan den er på staldgangen, og du får bedre mulighed for at se hesten grundigt efter for synlige skader og skavanker. Det er også en god idé at se efter, hvordan hesten opfører sig, når den står inde i boksen. Kig efter, om den er sur, eller om den bider eller sparker efter dig eller de andre heste.

Se efter
Man skal altid tjekke en hest grundigt efter for sår, hævelser og skavanker, inden man køber den. Det er noget, du selv eller din medhjælper kan gøre. Når hesten er sadlet op, så skal du selvfølgelig se den under rytter. Nogle foretrækker både at se hesten løs og under rytter, inden de selv prøver at ride den. Andre vil helst prøve hesten, inden de ser den under dens normale rytter. Det kan du bestemme selv eller aftale på forhånd med din underviser/medhjælper.
Når du ser hesten løs eller blive redet, så har du blandt andet bedre mulighed for, at se om den er rengående. 

Prøv hesten
Sæt dig op på hesten og skridt et par omgange, så du får en god følelse i sadlen. Rid herefter rundt, ligesom når du opvarmer en hest til daglig. Start med lidt letridning, og når det går godt, så kan du begynde på lidt øvelser, hvis du rider en dressurhest, og hvis det er en springhest, kan du begynde at springe.
Du skal helt selv mærke efter, om du harmonerer med hesten, eller om den slet ikke duer til dit temperament. Og vigtigst af alt: Lever den op til dine forventninger?

Pris og dyrlægetjek
Når du har prøvet de forskellige heste, og du har fundet den hest, som du synes er din drømmehest så skal i finde ud af, hvad i vil betale for hesten. Snak først om, hvad I mener, at hesten er værd, og herefter kan I forhandle med sælgeren.
Når alt det praktiske er overstået, skal du ringe til din egen dyrlæge, da det er vigtigt, at det ikke er en dyrlæge, sælger selv aftaler med. Dyrlægen skal inden handlen lave en handelsundersøgelse på hesten, hvor dyrlægen blandt andet lytter til hestens hjerte og luftveje og laver bøjeprøve, og han kan også tage røntgenbilleder, hvis i mener, det er nødvendigt. Så får I et grundlæggende billede af hestens sundhedstilstand. Hvis den er sund og rask, og I kan blive enige med sælger om en pris. Ja, så er der bare tilbage at betale sælger og hente hesten med hjem.