Sådan holder du den hvide hest hvid

 13.10.2018 08:14 | By Cecilia Lindahl

Det er en stor udfordring for mange hesteejere at holde den skimlede hest og hesten med lys hale og sokker, men hvordan gør man det bedst? 

Hvis man søger rundt på internettet, er der de første ti forskellige forslag til en ren pels og lys hale, og hvert produkt, der foreslås, er kraftigere end det andet og er slet ikke udviklet til at anvende til hesten. PH-værdierne er for høje i forhold til, hvad hestens hud tåler, og enzymerne nedbryder keratinbindingerne, hvilket i sidste ende kan resultere i en tør, glansløs og ødelagt pels og hale. 
 Jeg har hørt om flere, der har anvendt Vanish, brun sæbe, sæbespåner og sågar ketchup, fortæller Groom Tina Dufour, og fortsætter. Vælg i stedet en shampoo af høj kvalitet, og afprøv gerne lidt forskellige produkter på markedet. En ting er at få fjernet græs, mudder og sovepletter fra pelsen, noget andet er klart den lyse hale.

De fleste skimmelshampooer, også kaldet silvershampoo, er tilsat afblegningsingredienser, der renser for og neutraliserer misfarvninger. Disse produkter er udviklet i samarbejdet med fagfolk med fokus på hestens hud og er testet i forhold til eventuelle allergiske reaktioner. Shampooen har en kraftig afblegende lilla farve, som hurtigt smitter af på dine hænder, hvorfor det anbefales, at du anvender gummihandkser, når du arbejder med produktet. Men det er på ingen måde skadeligt for hesten.
Det er især ekskrementer, der skaber gule misfarvninger i halen, og som kræver en ekstra indsats. Især hvis hesten har tendens til løs mave eller ikke løfter halen i forbindelse med afføring. Det er hårdt arbejde, men når det lykke at få alle misfarvninger væk, er det alle anstrengelserne værd.
hvid hest_ImageResizer.jpg

Gode fif til den hvide hest
Du skal som oftest vaske den lyse hale af to til tre omgange, lyder et godt råd fra Tina Dufour. 
Først med en skimmelshampoo, som gnubbes godt ind i halen, og som du derefter lader sidde i halen i fem til ti minutter, mens resten af hesten gnides ind i shampoo. Skyld derefter grundigt ved hjælp af en vandpistol, så der ikke efterlades shampoorester i halen. Hvis halen stadig er misfarvet, så bliver du nødt til at vaske endnu en gang.

Jeg fokuserer kun på den nederste del af halen, og hvor misfarvningerne sidder, og undlader at vaske haleroden endnu en gang, hvis den blev flot ren i første omgang. Det kan være svært at vurdere, om halen blot har et urent skær, når den er våd, så du må prøve dig lidt frem, før du kan vurdere, om produktet virker, fortæller Dufour.
Skimmelshampoos pH-værdi er en smule kraftigere på grund af afblegningsingredienserne end for eksempel en dybderensende eller blødgørende shampoo. Jeg vasker derfor altid efter med en blødgørende shampoo, som indeholder ingredienser, der efterlader halen frisk, blød og glat. Efter vask af den hvide hale kan du eventuelt anvende enten kartoffelmel, kalk eller whitening, der har til formål at suge og maskere den sidste misfarvning, der måske stadig er i halen. Lad det sidde i halen, indtil den er fuldkommen tør, hvorefter halen gennemgås, redes ud og til sidst sprayes med showshine, lyder et godt råd fra Tina Dufour, der samtidig fortæller, at hun i hverdagen kun vasker en skimmelhale efter behov for at undgå permanente misfarvninger.

De hvide sokker
De hvide sokker kræver ligeledes en del arbejde. Det er klart lettest at holde sokkerne fri for misfarvninger, når de er nyklippede eller har deres lækre korte sommerpels, men det er meget individuelt, hvorvidt man foretrækker klippede ben. 

Selvom jeg har en hest, hvis hvide sokker gror som ukrudt og derfor bliver trimmet med en lille klippemaskine på ugentlig basis. Personligt synes jeg, det er et flot look, og jeg sikrer mig samtidig, at sokkerne altid er enormt  lette at holde rene og hvide, lyder det fra Dufour.

sokker_ImageResizer.jpg

Ved vask af faner og hovskæg kan du bruge de samme produkter, som du anvender til vask af den lyse hale. En god silvershampoo, håndklæder, en strigle med lange stive fibre, en manstrigle eller halebørste med lange metal- eller træpigge. Faner og hovskæg fugtes med en vandslange med en god kraftig stråle for at få fordelt vandet helt ind til huden. Herefter fordeles silvershampoo i alle lyse sokker. Brug eventuelt striglen med lange stive fibre til at fordele shampooen. Det kan være en fordel at lade shampooen sidde i pelsen i 5-10 minutter, hvorefter den skylles grundigt ud.
Herefter tørres sokkerne så godt som muligt med et eller flere håndklæder. Efterfølgende tilføjes enten kartoffelmel, kal eller leg and body whitener i fanerne og hovskæg med en strigle med lange stive fibre, hvor selve produktet drysses ud over striglen og derefter strigles ind i pelsen. På den måde sikrer du dig bedst muligt, at produktet ikke klumper, når det kommer i kontakt med det fugtige hår. Andre mikser produktet med vand, så der dannes en pasta, som gnubbes godt ind i den misfarvede pels. Det er individuelt, hvad man foretrækker, og hvad man har haft bedst succes med. Efterfølgende lader man produktet tørre helt ind, for derefter at strigle faner og hovskæg godt igennem, så det overskydende produkt fjernes. Til sidst påføres en særlig olie i fanerne og kodehåret, som dels fremmer hårenes vækst, men også lægger sig som en hinde, der forebygger en muk og eventuelt skabmuk.

Brug for flere groomingtips? Køb den store Groomingbog fra Tina Dufour HER