Pura Raza Espanóla – den spanske hest som går lige i vores hjerter

 12.03.2018 08:00

Den smukke andalusiske hest kan tryllebinde de fleste (foto: Shutterstock)

Den er på en og samme tid så fokuseret, men alligevel så fuld af dirrende energi, når den er samlet for at gå dressur i den høje skole. En PRE-hest har en lang historie, hvor kun de heste, som har forældre, der er indskrevet i den officielle spanske stambog kan kaldes for Pura Raza Espanóla (PRE.) Her kan du læse mere om den fascinerende hest, vi slet ikke kan stå for 

Af Mathilde Louise Stenild Brejner

Alameda, Azabache eller måske Cabrillas?  - Kær hest kan have mange navne, men hvis du får et PRE-føl, skal du sørge for, at det får et godkendt, spansk navn. Og traditionerne omkring PRE-hesten stopper ikke ved navnet. Den Spanske Hest eller en Andalusier - navnet dækker begge over én og samme hest, men det officielle navn er dog Pura Raza Espanóla.

Det er fortsat lidt usikkert, hvornår den allerførste PRE-hest kom til Danmark, men vi ved, at de blev indført af kongehuset omkring 1500-tallet. På den tid var de spanske heste lidt ligesom kongehusets Rolls Royce – de blev betragtet som det fineste af det fineste. PRE-hesten blev dengang brugt til opvisninger, kvadrilleridning samt til forædling af andre hesteracer.

PRE-hesten i krig
Også i kavaleriet fik soldaterne hurtigt smag for de spanske heste, som havde alle de egenskaber, der skulle til, for at holde rytteren sikker. Hestene var hurtige og lærenemme, og med et udpræget talent for øvelser fra skolen over jorden, kunne hestene komme ud af mange farlige situationer. En capriole kunne eksempelvis få en hest og rytter sikkert væk fra en omringning, En courbette, hvor hesten stejler og springer fremad, kunne få soldaten væk fra fjendens sværd. Fra de første spanske udsprang to andre højt skattede hesteracer; Nemlig Frederiksborgeren og Knabstrupperen, som begge har nogle af de oprindelige karaktertræk, som var så højt værdsat hos PRE-hesten.

De barokke racer i nutiden
Langt op i 1900-tallet havde heste deres faste plads i landbruget, men efterhånden blev heste en luksusbeskæftigelse, hvor man tog på ridetur for sin fornøjelses skyld. Efter et stort neddyk i popularitet, fordi de andre sportsheste overtog scenen, fik PRE-hesten fra midten af 1990erne et comeback sammen med de andre barok-hesteracer.

Landet over blomstrede hestestutterier med avl af PRE-heste op – og pludselig var der en generation af spanske heste – som er født i Danmark. Samtidig importeres der stadig PRE-heste fra Spanien, så det samlede antal af spanske heste på dansk grund stiger hele tiden.

En stor bølgende man og kort blank pels
En PRE-hest skal have et hoved af middel længde, det skal være retvinklet med lige eller svagt krum næseryg. Panden skal være bred, ørene velansatte og af passende størrelse og øjnene skal være store med et opmærksomt blik. Halsen skal være buet og middel af længde og i harmoni med resten af kroppen. Manen skal være kraftig og tyk, og hårlaget skal være fint og skinnende. Hesten skal have et bredt og rundt kryds med en lavt ansat hale. En høj haleføring er decideret uønsket. PRE-hesten er tilladt i alle farver og den skal have stærke og sunde hove.

PRE-hesten i dressursporten
Måske husker du den skimlede hingst Invasor med den verdenskendte rytter Rafael Soto i sadlen. Sammen blev ekvipagen internationale stjerner på dressurbanerne rundt omkring i verden, hvor de blandt andet repræsenterede Spanien ved EM, WEG samt til OL. Ekvipagen fik redet en enkelt individuel bronzemedalje samt flere holdmedaljer hjem i bronze og sølv.
Et slags brand for ekvipagen var, at de ofte forlod dressurbanen i spansk skridt til glæde for publikum. Invasor lever desværre ikke længere, men han gjorde det forbilledligt i forhold til at inspirere kommende generationer til at indtage dressurbanerne på ryggen af deres kloge, smukke PRE-heste.
 

Avl