Når sandkolik sender din hest til tælling

 24.08.2018 07:30 | By Mathilde Louise Stenild Brejner

Foto: Heste kan udvikle sandkolik, hvis de går på tørre folde, hvor der ikke er tilstrækkeligt, de kan spise.

 

Det kan ske, at heste der græsser meget tæt på jorden, optager sand i tarmen. Det kan på sigt få den konsekvens, at hesten udvikler irritation af tarmen eller tarmbetændelse. Her kan du læse med, og blive klogere på, hvordan du skal forholde dig til sandkolik

 

Ofte vil man se, at hesten udvikler smerter som man kender fra kolik, men sandkolik dækker faktisk over både forstoppelse med sand og tarmindhold i stortarmen eller i blindtarmen, og derudover er diarre også en almindelig konsekvens af sandkolik.

 

Hvis din hest udvikler sandkolik, vil du kunne se følgende symptomer hos den:

Hesten har nedsat appetit.

Hesten er nedstemt og energiforladt.

 

Hesten kommer af med mindre afføring end den normalt gør. Og afføringen er ofte tør.

 

Hesten kan have mere vandig afføring, som indeholder sand i store mængder.

 

Hesten har skiftevis kolik og perioder med bedring, hvor hesten spiser og drikker, som den plejer.

 

Hesten kan tabe sig i vægt.

 

Hesten har moderate koliksmerter, hvor den skiftevis lægger sig ned og rejser sig op, den sparker mod bugen og den vender sig om, så den kan se på bugen, der smerter.

 

Tilkald dyrlægen ved mistanke
Hvis du har mistanke om, at din hest har udviklet sandkolik, skal du tilkalde dyrlægen. Dyrlægen kan ved en klinisk undersøgelse se på hestens slimhinder og kredsløb. Og derudover undersøges hestens tarmbevægelser. Dyrlægen kan stille en diagnose, hvis han kan mærke sandproppen ved en undersøgelse af endetarmen. Til tider er det den sandfyldte afføring, der pejler dyrlægen i retning af en diagnose.

 

Sådan behandles din hest
Når din hest skal behandles for sandkolik, skal den opstaldes på en sådan måde, at den ikke kan komme til at spise andet foder, end det, der er planlagt for den. Derefter føres en næsesvælgsonde ned i hestens mave og igennem den, får hesten olie direkte ned i mavesækken. Derudover er der nogle, der giver hesten loppefrø, fordi de kan binde noget af sandet. Hesten får også smertestillende medicin.

 

Hesten vil i visse tilfælde få væske tilført direkte i blodbanerne. Derudover kan hestens motioneres i skridt ved hånd, indtil forstoppelsen opløses, så hesten igen kan komme af med sin afføring.

I sjældne tilfælde, hvor hesten har ophobet meget sand i tarmen, kan det blive nødvendigt at operere hesten, så man kan få tømt tarmen for sand.

 

Forebyg tilbagefald
Heldigvis kan din hest komme sig helt over sin sandforstoppelse, men hvis den skal blive ved med at være rask, skal den flyttes til andre omgivelser, hvor der ikke er så meget sand på folden. Risikoen for, at hesten udvikler sandkolik er størst, hvis hesten går på sandede folde i en tør sommer, hvor der ikke er tilstrækkeligt med foder. Derudover er risikoen forstørret, hvis hestens foderplan er forkert sammensat.

Hvis man har en hest som går på sandfold, kan det derfor være en rigtig god idé at sørge for, at hesten får tilbudt noget hø eller andet strøfoder, den kan stille sin sultfølelse med.

Kilde: Netdyredokter.dk