Når barnet vil gå til ridning

 11.10.2018 07:00 | By Mathilde Louise Stenild Brejner

Foto: Tanken om ens barn på ryggen af et stort dyr fyldt med instinkter kan give sug i maven, men ridning er sund og udviklende motion.

 

Vi ved det jo allerede – ridning er en herlig sportsgren, som både dyrkes af børn og voksne, mænd og kvinder, men alligevel kan det komme lidt bag på mange af os, når vores små (næsten babyer) pludselig sætter ridestøvlen i jorden og bare VIL gå til hest

 

Ridesporten er helt unik, fordi den tilbyder mænd og kvinder, at de kan konkurrere på lige fod. Derudover tilegner man sig en hel række egenskaber, når man rider og omgås heste. Blandt andet viser undersøgelser, at man bliver en bedre leder, når man omgås heste. Og så er der alle de fysiske ting, man vinder, når man rider – blandt andet bedre balance og bedre kropsbevidsthed.

 

Derfor er der som sådan rigtig mange gode grunde til at svare ”ja”, når barnet spørger efter lektioner på den lokale rideskole. Alligevel kan det føles skræmmende og overvældende, at man skal sige ja til, at ens lille barn potentielt skal sætte liv og lemmer på spil på ryggen af et stort dyr, der er fyldt med instinkter. Det er både naturligt og forståeligt, at man kan tænke sådan. Her får du en række for og imod, som du kan tænke over, når dit barn spørger, om det må gå til ridning.

 

Samværet med hesten er vigtigt
De fleste rideskoler tilbyder rideundervisning til selv mindre børn, og som sådan kan man ikke være for ung til at omgås heste. Samværet med heste har nemlig ofte mindst lige så stor betydning for barnet som selve den del, hvor man sidder på ryggen af hesten. Når det er sagt, så er det naturligvis vigtigt, at barnet altid er i selskab med en voksen, når det omgås heste, indtil det når en alder, hvor det kan tænke over konsekvensen af en eventuel handling. Derudover kan du med fordel lade dit barn bære ride – eller cykelhjelm samt lukkede støvler, der beskytter tæerne, når barnet er i stalden.

 

At gå til ridning er en tidskrævende sportsgren, fordi man både bruger tid på at nusse med hesten, strigle, sadle op og ride. Det betyder, at man som voksen skal være indstillet på, at man vil bruge lidt ekstra tid i stalden, i mens barnet hygger sig med alt det, der omgiver ridningen. Herunder også det sociale med de andre på rideholdet. Til gengæld får man barnet væk fra ipad, computer og TV og ud i den friske luft, hvor det er fysisk aktivt i flere timer, imens ridningen står på. 

 

Selvom det kan virke skræmmende for forældrene, når børnene sætter sig i sadlen, er ridning en sund sport. Ridning er god motion, som aktiverer mange muskler i kroppen samtidig med, at man får pulsen op. Barnets balance og kropskoordinering bliver trænet, og det samme gør kropsbevidstheden.

 

Derudover er der også meget at vinde på det mentale plan, hvor børn, der går til ridning, udvikler deres evne til at være en god leder via hesten, som de skal vise lederskab over for.

Her er der nogle ting, du kan spørge dig selv om, før du lader barnet spænde hjelmen og galopere mod solnedgangen på den lokale rideskole.

 

Er der en voksen tilgængelig hver gang
Når børn begynder at gå til ridning, har de brug for, at der er en voksen person med dem hver gang. Selvom der selvfølgelig er personale på rideskolen, som er der for at hjælpe, så er det rart for barnet at have en voksen med, som det kender, og er tryg ved. I starten er det hele nyt, både stedet, hestene, ride-kammeraterne - og derudover så har barnet i starten brug for at blive trukket rundt på hesten, indtil det kan styre og stoppe selv.

 

Skal man shoppe nyt rideudstyr?
For langt de fleste foregår de første ridetimer med lånt ridehjelm på hovedet. Når det er sagt, så er en god ridehjelm enormt vigtig, så lige så snart man ved, om barnet vil gå mere fast til ridning, skal man ud og anskaffe sig en god sikkerhedsridehjelm. Faktisk er ridehjelmen det vigtigste udstyr, hvis barnet skal gå til ridning, og hvis du køber barnets egen hjelm, er du sikker på, at den passer, og sikkerhedsmæssigt er i orden.

 

Derudover er det også vigtigt, at barnet har fodtøj på, som beskytter de små tæer, hvis hesten skulle komme til at træde barnet på foden. En lille hæl på støvlen betyder, at foden ikke så let glider igennem stigbøjlen med risiko for, at barnet bliver trukket efter hesten, hvis uheldet er ude, og barnet falder af under ridningen. Derfor er sandaler, tynde lærredssko og sko og støvler uden en lille hæl no go i stalden og på hesteryg.

 

En god sikkerhedsvest er også en god måde at optimere sikkerheden, da en sikkerhedsvest beskytter forskellige knogler under ridning og omgang med hesten. Herunder barnets ribben og de indre organer. På nogle rideskoler kan man låne en sikkerhedsvest, og på andre er de obligatoriske, men man skal købe sin egen.

 

Ridebukser, ridehandsker, ridevest – og jakke er alt sammen rart og dejligt at have, men det er sekundært i forhold til hjelm, sko og sikkerhedsvest - og dermed ikke nødvendigt at anskaffe sig som det første.

 

Skal man besøge rideskolen først?
Hvis dit barn brænder for at få lov til at gå til ridning, er det en god idé, at man kontakter sin lokale rideklub og tager snak med dem om, hvad de tilbyder af hold, så man får sit barn opstartet på et hold, der både matcher barnets alder og formåen. Det er en god idé, at man laver en aftale med dem om, at man kommer ud og ser stedet, så man kan tage en snak med dem, der arrangerer rideholdene og fornemme, om man har tillid til personerne og stedet. Bliv gerne og se, hvordan en ridetime foregår, gå en tur rundt i stalden og tal lidt med hestene og hør lidt om, hvordan det hele foregår – så er både du og barnet bedre klædt på til den første ridetime. Til prøvetimen er det en god idé at møde op i god tid – gerne en halv time før timen starter, så der er god tid til både strigling og opsadling og til de eventuelle spørgsmål, der måtte melde sig hos store og små.

Rigtig god første ridetime.

Kilde:farmorogborn.dk