Livet på Torslundegård - Lidt om føl, børn og et liv på landet

 12.05.2018 20:34 | By Everhorse

 

Tingene går ikke altid efter planen.... Anne Juel Damm er ny blogger her på Everhorse, og hendes debut som avler, har langt fra været som hun havde drømt om.... 


Hej Alle Everhorse læsere...
Jeg har været så heldig at skulle blogge lidt om hvordan livet er på min gård med mit skønne hoppeføl.


Mit navn er Anne Juel Damm, jeg er 30 år gammel og bor på en lille gård i Svinninge mellem Holbæk og Kalundborg. Her bor jeg sammen med min mand og vore 3 børn. Vi venter barn nr. 4 til Juni.

For at skulle starte min historie op med min lille føl bandit, kommer her lidt baggrundsinfo.
Det hele startede i Januar 2017, da jeg kontakter Chelia Rasmussen som er ejer af Stutteri Horsebjerg i Fuglbjerg. Chelia har året forinden solgt mig en dejlig Oldenborg Vallak, men havde i Januar 2017 en pinto hoppe til salg. Jeg har ALTID haft en drøm om at skulle avle mit eget føl og gerne en pinto, da min mand synes det er en utrolig smuk hest.

Jeg skriver til Chelia, og spørger hende, hvad det er for en pinto hun har til salg. Vi snakker lidt frem og tilbage og jeg konstaterer at pintoen er for lille, hvorefter Chelia skriver: "Du skal da heller ikke lave pinto føl, du skal da købe min skimlede oldenborghoppe".


Jeg tænker straks, WAUW en skimlet oldenborg, dem kan der ikke være mange af! Jeg får lidt billeder af hoppen, og ringer til min mand Jannik og får ham overbevist om at det her en en HAMRENDE god idé.


Vi køre ned for at se hoppen som hedder Ravnkjermindes Gaia. Hun er en 3 års forædlet oldenborg som ikke har oplevet så meget i sit liv endnu. Men hun er en rigtig godmodig dame. 162 cm i stang og SUPER smuk.

Vi belsutter os for at købe hende, og får en bedækning med i prisen. Chelia (sælger) har næsten lige købt en rigtig rigtig fin renstammet Oldenborg hingst. Han hedder Virano OLH 824, så vi takker ja og aftaler at hente Gaia inden udgangen af Februar 2017. Med aftale om bedækning når sæsonen nærmer sig.

Da vi kommer til april, bliver vi enige om at begynde at bedække Gaia, da det jo ikke er sikkert hun bliver drægtig i første forsøg.

Jeg afleverer Gaia Mandag d. 17/4-17 hvor hun bliver bedækket allerede første gang, og d. 23/4-17 henter jeg hende hjem igen. Der syntes hun ikke hingsten er spændende mere.

 

Drægtig eller ikke Drægtig

Herefter er det ren tortur at gå og vente på om hesten viser brunst eller om vi skal til scanning hos dyrlægen. Gaia viser absolut ingen tegn på brunst og ingen interesse i drengene, som vi allerede har gående hjemme, så dyrlægen bliver tilkaldt med scanner og kommer d. 9/5-17 og fortæller der ses en stor flot drægtighed hos Gaia. Dette øjeblik er ren lykke! Jeg ringer til Chelia og fortæller hende de gode nyheder og pludselig slår det mig, at jeg skal have føl i marts 2018.

Da vi rammer Januar-februar måned 2018, kan jeg godt mærke, at jeg begynder at blive grebet af panik. Hvordan skal det nu gå? kan hun fole selv, eller skal jeg hjælpe? Hvad nu hvis noget går galt og jeg mister enten hoppe eller føl? 

Jeg skynder mig ud i EL-GIGANTEN og køber overvågning til stalden, så jeg kan holde øje med Gaia uanset, hvor jeg er, og hvad klokken er.
Godt og vel 8-10 uger før termin har jeg studeret hendes rutiner om aftenen, når jeg havde fodret til natten og føler jeg har ret godt styr på hende.  

Da vi rammer 5/3-18 står Gaia pludselig med voks propper på yveret, men jeg tager det stille og roligt. Gaia er første gangs hoppe og alle de garvede avlere siger, at der kan gå lang tid, før der sker noget. Klokken er her ca. 16.00.

Da jeg ved 19-tiden kommer i stalden, efter at have puttet mine børn, står Gaia med et gigantisk yver og frisk mælk på pattespidserne. SHIT - Nu er det nu!
Jeg har Chelia koblet op på min overvågning samt en anden avler fra fyn som også kigger med. Da jeg har fodret til nat kl. 22 er Gaia blevet udstyret med en folealarm og jeg forlader stalden.

Omkring kl 23.30 begynder Gaia at blive urolig og har ændret mønster fra sin normale rutine.

 

Mød Torslunegårds Valegra

6/3-18 kl. 00.40 kommer der et dejligt stort hoppeføl til verden, Torslundegårds Valegra, en smuk kulsort hoppe med 2 hvide sokker på bagbenene.
Det er SKØNT! Alt er gået dejligt, nu skal vi have lille Valle op på benene og hen til mælkebaren.
Gaia skal lige af med efterbyrden og føllet skal tisse og vise afføring, så kan vi komme i seng. Det er en smal sag... Troede vi!

Men Gaias yver var SÅ spændt og ømt, så når lille Valegra prøvede at komme til, hviner hun af føllet og sparker ud efter hende. Al min lykke brast på ingen tid! Tænk nu hvis Gaia ikke ville acceptere føllet.
Gaia ender med at blive så træt at Valegra kan komme til. Valegra har tisset men ikke skidt endnu. Og oven i det hele afgik Gaias efterbyrde ikke efter de 3 timer der maksimalt må gå, så jeg må ringe til dyrlægen.

Jeg kontakter en dyrlæge, som tydeligt er træt, hvilket er ganske forståeligt kl 04.14 om natten. Han forsikrer mig om at der absolut intet sker ved at lade efterbyrden sidde. Jeg skal blot kontakte min egen dyrlæge dagen efter. 

Jeg skal i den forbindelse lige understrege, at jeg er uddannet frisør, og helt grøn på det her avler/folingsområde. Jeg godtager hans svar, og vi går i seng.

 

Valegra.jpg

 

Jannik og jeg får lidt søvn før det igen er op og køre børn i børnehave og dagpleje. Da ungerne er afleveret, taler jeg med Chelia, som er meget overrasket over der allerede er kommet føl. Og så endda 12 dage før termin på en førstegangs hoppe. Hun bliver dog endnu mere chokeret over at høre, at Gaias efterbyrde stadig sidder i hoppen kl 07.00, hvor jeg er ovre at fodre til morgen. Efterbyrden skulle have været taget om natten. 
Jeg kontakter min dyrlæge, som bekræfter mine bange anelser. Efterbyrden skal fjernes ASAP!

 

Da jeg lander hjemme på gården, efter ungerne er afleveret, har efterbyrden sluppet. Men den har siddet alt for længe. Det betyder at Gaia skal have skyllet sin livmoder og have antibiotika, så hun ikke bliver syg. I værste fald kan en efterbyrden ligge og rådne inde i hoppen.


Dyrlægen kommer og skyller Gaia og tjekker i samme omgang føllet. Alt er i den skønneste orden. Dog skal Gaia skylles de næste 3 dage, så dyrlægen vil komme igen allerede dagen efter.

 

Den værste dag i mit liv!
Onsdag d. 7/3-18 er den værste dag i mit liv!
Dyrlægen skal komme kl. 09.00 og jeg er i stalden og fodre, imens min mand afleverer børnene.
Hver gang Valegra har været oppe og spise hos Gaia, kaster hun sig ned i halmen og ruller sig. Jeg bliver bange og skriver til min mand at "følle" viser kolik symptomer. Godt dyrlægen er på vej!

Min dyrlæge ankommer, og spørger glad og intetanende om mine bange anelser hvordan det går.

Allerede her er jeg ved at tude, men får dog fortalt, at "følle" vist ikke har det så godt.

Dyrlægen bekræfter desværre min mistanke om kolik. Vi holder godt øje med Valegra imens Gaia bliver behandlet og bagefter prøver vi at give hende noget Klyx. Det kan måske få gang i en eventuel forstoppelse.

Det har desværre ingen effekt og Vibeke (dyrlægen) fortæller mig, at jeg bør overveje at indlægge lille Valegra og Gaia på landbohøjskolen, da hun ikke kan smertedække Valegra ordenligt. I tillæg er der risiko for at Valegra skal opereres. Hun går udenfor og ringer til Landbohøjskolen.

Efter telefonsamtalen kommer hun tilbage og siger det første døgn kommer til at koste mellem 8- 10.000 kr.. Forudsat at de kan klare det medicinsk. Skal Valegra opereres, er vi oppe i en pris der hedder 25-35.000kr. Og hun siger i samme omgang, at det er ok at sige nej tak. 

Sagt mellem linjerne;  Det er okay at sige farvel, hvis man ikke vil bruge den slags penge på et føl der kun er 1 døgn gammelt!

Jeg bryder helt sammen! Oven i hatten har min mand været til læge med vores yngste søn som har lungebetændelse, så her står jeg med en hest og et føl der skal køres til tåstrup og en syg søn.

Jeg kommer afsted med hestene og får dem indlagt på Ladbohøjskolen. Jeg skal selvfølgelig ikke aflive mit føl - og da slet ikke hvis hun kan reddes! Koste hvad det vil! Jeg er ELENDIG til at tage afsked  ;) 

 

Valegra1.jpg

 

Ankomst til Landbohøjskolen
Da vi ankommer bliver vi taget imod af dyrlægen og 5-6 andre - studerende og hjælpere (eller hvad ved jeg). Det hele var meget overvældende.  De hjalp os ud af traileren og tog rigtig godt imod os.

De gik straks igang med at undersøge Valegra. Scanning af mave, røngten fra top til tå, og noget  "et-eller-andet" op i endetarmen. Sikke en omgang! Det var barskt at være tilskuer til. Men trøstede mig med at de jo ved hvad de laver.

Dyrlægen som var ansvarlig for Valegras indlæggelse viste mig både røngtenbilleder og scanning. Det viste, at Valegra havde rigtig meget luft i tarmene og en lille mekonium forstoppelse - ret langt oppe i tarmen.

De plejer godt at kunne klare det uden operation, så det satser de også på i vores tilfælde.
Jeg er i Tåstrup ca. 1 times tid og må så sige farvel og køre hjem. Dagen efter havde jeg håbet jeg skulle ud og hente Gaia og Valegra, men de var ikke klar til at komme hjem.
Valegra havde fået lagt et drop i benet og blevet fastet fra Gaias yver. Hun fik istedet væske, så hun ikke kunne blive mere forstoppet. Behandlingen havde kviket hende meget op, så dyrlægerne ville fortsætte og se tiden an. 

Gaia blev desuden malket hver anden time, plus hun stadig skulle skylles i livmoderen og på en bredspektret antibiotikakur.

Det bliver fredag. Hypserne er stadig ikke klar til at komme hjem. Der er ingen forværring i tilstanden, men dyrlægerne vil stadig gerne have dem begge under opsyn. Valegra er begyndt at få lov til at komme ind og die lidt hos Gaia hver 3-4 time. Med god effekt! Dyrlægen mener de kan komme hjem lørdag efter 12. Endelig!!

Lørdag, børnene afleveret hos farmor og farfar. Jannik og jeg tager afsted. Det var SÅ dejligt at komme ud og se dem begge, kysse dem og tage dem med i traileren så de kan komme hjem i vante omgivelser.
Valegra har det heldigvis helt fantastisk godt idag. Hun vokser godt, så hun er ikke mærket af sin barske start på livet, og de efterfølgende dage hjemme efter indlæggelsen gik også godt uden problemer.

Nu har vi en dejlig fræk hoppe på snart 2 måneder, fuld af liv og mod på livet.

Jeg glæder mig til at dele de mange oplevelser vi får med hende med jer!!! 

 

Valegra2.jpg