Lær at lave smukke rosenknopper

 12.10.2018 07:00 | By Mathilde Louise Stenild Brejner

 

Måske skal du til stævne i weekenden og har behov for, at din hests rosenknopper bare sidder lige i skabet. Se, med her og lær, hvordan du laver de flotteste syede rosenknopper

 

Det virker så bøvlet og besværligt, men faktisk er det slet ikke særlig svært at lave de flotteste, syede rosenknopper på din hest. Det eneste, det kræver, er tråd, saks, elastikker, hårklemme og en portion tålmodighed.

 

Først og fremmest skal din hests man være klippet eller rykket, så den er nogenlunde jævnt lang og tyk fra ører til mankeben.

 

Før du er helt klar til at sy rosenknopper, skal du bruge følgende:

 

Mankam
Kraftig sytråd
Elastikker
Saks
Hårklemme
Tyk nål

 

Nu reder du hestens man grundigt igennem med din mankam, og derefter deler du manen op, så det stykke, du skal flette, svarer til din mankams bredde. Det næste stykke man holder du væk med en hårklemme.

 

Nu er du klar til at begynde at flette.

 

Din fletning skal være lidt løs øverst og strammere nederst. Hver fletning afsluttes med en elastik.

 

Derpå tager du omtrent 50 cm tråd og din nål, som du tråder.

 

Nu er du klar til at sy rosenknoppen.
 

Sæt tråden godt fast, sno enden af tråden rundt om elastikken fire til fem gange, stik nålen igennem fletningen fra over siden, tjek at tråden sidder godt fast i fletningen ved at rykke lidt i den, stik nålen igennem toppen af fletningen på undersiden og træk i tråden, til der danner sig en løkke. Nu ruller du fletningen sammen i en stram kugle og bagefter syr du frem og tilbage flere gange, indtil den sidder fast.

Nu gentager du processen, indtil hele manen er flettet. Det sidste stykke af manen kan godt være lidt svært at sy, hvis det er slidt og stritter. Her kan du med fordel samle det sidste man, du ikke kan komme til at sy, med en elastik.

 

Når du skal have rosenknopperne løsnet igen, klipper du blot tråden over fra undersiden af rosenknoppen samt elastikken for enden af fletningen, hvorpå du med fingrene friserer manen fri for fletning, tråd og elastik.

 

Rigtig god flettelyst.
 

Du kan blive inspireret i videoen herunder, som Agria Dyreforsikring har lavet.