Klø din hest i ti minutter

 26.10.2018 13:00 | By Mathilde Falle

En fransk forskergruppe har prøvet at finde nye markører, der kan gøre os klogere på hestens følelser. Derfor har de undersøgt både adfærdsmæssige og fysiologiske responser under soignering

Hestene blev delt ind i to grupper, hvor den ene gruppe af heste blev soigneret skånsomt – altså her blev hestene kløet med hånden, på deres foretrækkende steder og striglet med én strigle. Den anden gruppe af heste blev striglet efter en ”standardprocedure”, som ofte er beskrevet i lærebøgerne.

Alle hestene blev soigneret 11 gange af 10 minutter, hvor forskerne observerede hestens udtryk og fysiologiske responser.

Ved den 11. session af soignering, blev det observeret at, hestene, der blev soigneret skånsomt, fremstod meget mere kontaktsøgende, end dem som blot blev striglet efter standardproceduren. De heste der blev striglet efter standardproceduren viste langt større grad af ignorerende eller endda irriteret adfærd.

Hestene, der blev soigneret skånsomt viste tegn som øjnene halvt lukkede, og en afslappet nakkestilling, hvor det var omvendt ved de heste der blev striglet efter en standardprocedure. Yderligere var heste, der opsøgte kontakt og ”nippede” lidt til personen, næsten udelukkende at finde i den gruppe af heste, som blev soigneret skånsomt.

Yderligere undersøgte forskerne puls, mængde af stres hormonet cortisol og kærlighed-hormonet oxytocin. Efter 11. session fandt man, ret overraskende, mindre mængder af kærlighed-hormonet oxytocin hos de heste der var skånsomt soigneret. Dog viser lignende studier, at en lav mængde af oxytocin i blodet, kan være et tegn på at hesten er velbefindende.  Der var dog ikke forskel på mængden af cortisol, eller pulsen mellem de to grupper.

Et år senere, lavede man en opfølgning, hvor begge grupper af hesten kom igennem det helt samme form for soignering, fandt man stadig forskel i deres adfærd. De heste der havde været soigneret skånsomt, viste stadig deres positive adfærd, mens de heste der var striglet efter standardprocedure, stadig viste negativt adfærd. Så 10 minutters hygge om dagen kan gøre en forskel!

Hele forskningsprojektet kan læses HER.

Andre lignende nyheder

27.11.2018 / Aktuelt

Fokus på salgsheste

I en periode har vi drevet Everhorse portalen, som et site med en blanding af nyheder, gode faglige artikler og spændende historier. Vi har imidlertid oplevet, at langt størstedelen af trafikken på siden går direkte til salgshestene. Derfor ændrer vi fokus og lader den gratis salgsdatabase komme i første række

17.11.2018 / Aktuelt

Breddeaktiviteterne optimeres

Et nyt og mere overskueligt Breddereglement er på trapperne med flere aktiviteter. Skal du være med til Landsdelsdage 2019?

16.11.2018 / Aktuelt

Stil spørgsmål til Grand Prix rytter Line Hermann Hass

Har du et problem, et ønske eller bare brug for et godt råd? Så kan du lige nu få hjælp af Everhorses faste blogger, Grand Prix rytter Line Hermann Hass