Kære Rytter - Din hest er ikke den eneste der skal præstere

 03.09.2018 10:30 | By Cecilia Lindahl

Én ting undrer Lars Mars, når han med objektive øjne kigger på os ryttere. Og det er, at vi som ryttere har en generel tendens til at behandle vores heste som en topatleter, mens vi selv glemmer at spise, glemmer at slappe af, eller tager vores stress med ud i stalden til vores ponyer/heste, hvorefter vi forventer at hesten skal levere den ene gode ridetur efter den anden. Set med objektive briller, giver det ganske enkelt ikke mening.  

De fleste af os kan genkende dette setup:
Hesten bliver op til et stævne trænet efter et nøje tilrettelagt program, plejet lidt ekstra, får evt. massage, og alt udstyr bliver gået igennem.  

Det ekstra arbejde tager tid, og for at nå det hele skubber vi gerne aftensmaden eller tager en let løsning, kommer lidt senere i seng end vi burde, får ikke lige skabt fokus på stævnet og målsætningerne, og løber forvildet rundt i stalden før vi kører afsted til stævne, fordi vi ikke lige har fået pakket alt udstyret i god tid.  

Vores manglende fokus på vores egen rolle som rytter, betyder ofte at vi mister de sidste procenter til at kunne yde det optimale af hvad vi i virkeligheden er i stand til. Og det er ifølge Lars mars en stor fejl. For hvorfor bruge så mange ressourcer på noget, uden at få det sidste med 

–  Grundlæggende handler det om at hesten ikke er den eneste atlet der skal præstere når en ekvipage rider på banen. Alt for ofte er det dog mit indtryk at rytterne glemmer dette. De glemmer at se sig selv som atleter. Hestene bliver passet og plejet, så den får de allerbedste forudsætninger for at yde det maksimale. Men hvad med rytteren. Husker du som rytter at spise regelmæssigt? Træner du din krop ved siden af ridningen? Får din krop nok sund nærende kost og har et optimalt væskeindtag? Forbereder du dig mentalt til den opgave der venter dig? Eller er fokus udelukkende på din pony/hest? 

Jeg tror alt for mange ryttere, vil opleve at de faktisk har glemt sig selv i denne ligning og det betyder at der er rigtigt mange områder hvor du har mulighed for at forbedre dine oplevelser og resultater som rytter. Fordelen ved optimering er, at du bare kan gå i gang, det er aldrig for sent. 

Start med at se dig selv som atlet

I mange stalde er det helt normalt at tingene tilrettelægges, således at hestene har de allerbedste forudsætninger for at fungere på stævnebanen. Og som ryttere har vi ofte de kritiske briller på, når vi skal vælge opstaldning til vores ponyer/heste. Hvor ofte får den mad, kommer den på fold, får den rigeligt med stråfoder, er der mulighed for at den kan slappe af, eller er stalden hele tiden fyldt med mennesker der løber, råber og skriger?  
I vores færden uden for stalden, glemmer mange at beholde de kritiske briller på. For selvom vi giver vores heste de allerbedste forudsætninger for at lykkedes, bliver det ifølge Lars mars, ikke helt optimalt, hvis vi ikke tager os selv lige så seriøst.  

Mange ryttere vil opleve at de faktisk får en bedre ridetur, både i hverdagen, men også under stævner, hvis de sætter sig op på ponyen/hesten med mentalt overskud og energi i kroppen. Èn ting jeg har bemærket ved ryttere er, at de ofte har rigtigt travlt. Og det er ikke hensigtsmæssigt hvis du vil have et optimalt udbytte af dine træninger eller stævner, det er vigtigt at du lader kroppen op til det. Husk at slappe af, så der kan samles energi til at ride, og får skabt fokus på dine målsætninger for træningen eller stævnet. Har du haft en dårlig dag i skolen eller på jobbet, nytter det ikke noget at køre direkte ud i stalden, og forsøge at ride en teknisk svær træning. Brug noget tid på at få slappet lidt af i hovedet, og få evalueret på dagen, så du kan få skabt fokus på næste opgave, ridningen. Hvis du er træt eller uoplagt, så hjælp dig selv med at få gode oplevelser, snup f.eks. en god opvarmning af kroppen uden ponyen/hesten, og derefter en let træning eller en rolig ridetur. 

Min erfaring er, at når tingene ikke fungerer, så er det ofte fordi udgangspunktet ikke er godt. Og at have et godt udgangspunkt som rytter, kræver at du tager din egen rolle som atlet seriøst. At du husker at slappe af, spise og drikke rigtigt og ikke konstant have travlt. 
Man kan ikke klandre ponyen/hesten for manglen på resultater, når rytterens udgangspunkt ikke er i orden.

Sæt dig selv under lup

Når jeg ser på ridesporten generelt, så ser jeg så mange muligheder, hvor rytterne med meget få tiltag, kan få meget bedre forudsætninger for at forbedre deres resultater. Men det kræver at du som rytter tør stille spørgsmålstegn ved din egen præstation.  
Hvordan kan man gå ud og investere i et dyr, og forvente at det skal løfte hele opgaven selv? Ridesporten er en koncentrationssport, der kræver at din hjerne er klar på opgaven når du sætter dig på ryggen af din pony/hest. Hvis ikke du fysisk eller mentalt har overskud bliver samarbejdet med din hest også derefter.

Du behøver ikke foretage de store ændringer i dit liv, for at blive en mere fokuseret rytter. Blot tage nogle bevidste valg, der kan give dig lidt mere overskud, så du både fysisk og mentalt får bedre forudsætninger for et godt samarbejde med din pony/hest.