Ifoling og hingstevalg

 02.07.2018 18:41 | By Helle Kristensen

 

Det kan være svært at beslutte hvilken hingst man skal bruge til sin hoppe. Også selvom man har avlet i mange år.
Vores "problogger" Karina Josefsen forklarer i dette indlæg, hvilke tanker hun gør sig når hun skal ud og vælge hingst. 

 

Vores to føl udvikler sig godt og der har overhovedet ingen komplikationer været. Den ældste ligner et Quarter føl, godt firkantet og med en kæmpe bagpart. Hun får hvad hun skal have og lidt til. Vækstlinjerne er tørre og benstillingen fin, så ingen grund til bekymring over hendes velstand. Det yngste føl som var noget mager da hun endelig kom til verden, er bare helt super i huld. Hopperne får stadig kun det græs de kan æde på døgnfold og en daglig vitaminbar. 
De er begge insemineret igen og den proces er også vildt spændende.

Tankerne om hvilke faderdyr der skulle bruges i år, har huseret hele vinteren og der er virkelig blevet studeret hingste, deres morlinjer, afkom og resultater. Jeg syntes selv, at jeg har haft rimelig succes med min avl af springheste og godt styr på de forskellige linjer i diverse avlsforbund, men milde kineser - der er så mange flere dressurhingste end springhingste, så jeg har fået noget at læse på nu hvor avlen er lagt om til dressur. 
Vi har et godt netværk af avlere at sparre med og søger også råd hos Malene fra Euro Hingstesæd, hvor man i øvrigt får en super god service.

Vi avler i Dansk Varmblod og helt ærligt, så har jeg ikke kunnet bruge deres råd om valg af springhingste. Det kan være det går bedre med dressuren. 
Avl af dressurheste er nyt for mig, men jeg har en helt klar plan for hvor jeg vil hen.

Min mand Jørgen har aldrig gjort sig de store tanker om avl, men har til gengæld en masse erfaring som rytter på mange forskellige typer af heste, både hvad angår racer/avlsforbund, eksteriør og temperament. 

I mange år var han testrytter i Unghestechampionatet i Herning, fremmedrytter på unghingstene der afsluttede deres materialprøve på Vilhelmsborg, fremmedrytter på afsluttende materialprøve på Flyinge, ansvarlig for stationsafprøvning i Trakehner Avlsforbundet og meget mere. 

Vi ser mange heste i vores hverdag, men sørger også for at komme ud til championater og stævner for at se hvad der rører sig. Det er fast tradition at tage til Warendorff i september og følge Bundes Championatet i både spring og dressur fra første dag til de afsluttende finaler. Det er god ridning og meget kompetente dommere. På finaledagen kommenteres alle ridt, hvilket er meget lærerigt. 

Avlsmål

Vi har som nævnt en klar plan for hvad vi vil med vores avl. 
Alle avlsforbund har et avlsmål og det er selvfølgelig meget smart at følge det avlsmål der er udstukket i det forbund man registrerer sine heste i. 

Vi har også defineret vores eget avlsmål og det tror vi på er vigtigt, at man som avler har gjort sig nogen tanker om. 

I vores "Avlsmål for dressur på Lajgården" står ridelighed utrolig højt. Det betyder ikke at vi ikke vil have alt det andet med, men vi avler udelukkende på hopper og med hingste der udviser usædvanlig høj ridelighed. 

Ridelighed er bare ikke så enkelt endda - så også her har vi diskuteret og defineret hvad vi anser for høj ridelighed på vores lille stutteri. Vi hører ofte avlere udtrykke at deres afkom er så rare og de er lette at omgås og tilride. Det er jo alt sammen rigtig godt, men for os betyder det også noget, hvordan de tager det at blive sat under pres. Bliver de ved med at arbejde, prøver igen og igen selvom en øvelse er ny og svær og det måske også strammer lidt i musklerne?

Har hesten et eksteriør der gør det let at placere sig rigtigt i nakken, svinge over ryggen, tage vægt på bagparten og alt det der?

Vi vil avle dressurheste til eget brug og målet er at uddanne dem til Grand Prix. For ikke at få stalden alt for fuld, må vi også sælge føl ind i mellem, men det bliver ikke let for os at sende et føl ud ad døren der er født med prædikatet “kommende stjerne”. 

 

Jørgen-Hvenegaard.jpg
Jørgen har uddannet heste gennem mange år, og er rigtig dygtig til at give hestene den rigtige grunduddannelse. 


Vores egne afkom kommer højeste sandsynligt ikke alle til start i championaterne og følger den vej der bliver kaldt alderssvarende for en 4-, 5-, 6- og 7-års hest.
Der kan ske så meget undervejs. Jørgen har utallige gange stået med en 6 - eller 7 års hest der stadig var under opbygning og ikke engang havde gået en mindre L-klasse, som var klar til Grand Prix som 9-års.
Han er virkelig god til at give dem den rigtige grunduddannelse, som nogen nok syntes tager alt for lang tid, men de heste indhenter de andre på et tidspunkt og der er de for alvor stærke nok og ikke slidt. Den form for uddannelse burde alle heste have efter min mening, men det fungerer naturligvis ikke for alle i praksis.
De færreste avlere har tid og råd til at lade deres afkom uddanne i så mange år, hvilket er helt forståeligt. 

Det kan vi med vores egne hjemmeavlede heste og det giver en stor tilfredsstillelse at kunne tage sig den tid det nu tager. 


Insemineringstidspunkt
Vælger man følbrunsten skal hoppen scannes (follikelkontrol) 6-7 dage efter folingen. Vælger man 30-dages brunsten er tidspunktet dag 28. Vær opmærksom på, at ca. 10% af hopperne har 2. brunst 3 uger efter foling. Sådan en har vi.

Vi står lige nu med to hopper der begge er insemineret i 30-dages brunsten. 

De uvurderlige noter som jeg fortalte om i det første indlæg kom igen til sin ret, da vores ene hoppe ikke viser ret tydelige brunsttegn og har det med at komme meget tidligt i brunst (blandt de 10% der kommer hurtigt i sin 2. brunst).
Jeg var forberedt og havde bestilt follikelkontrol hos vores faste reproduktionsdyrlæge, Lone Christiansen fra Hestedyrlægerne - Ribe, på samme dag efter foling som de to foregående år. 

Sørme om ikke den kære hoppe, Benetton Pride, var tidligt på den igen i år og vi kunne bestille sæd samme dag som hun blev tjekket. En enkelt portion sæd har vi brugt på hver hoppe og nu er det så spændende om det også giver drægtigheder.

Den anden hoppe, Lafayette, kører bare som et urværk. En follikelkontrol og en enkelt portion sæd til hende - færdig bum! Hun er netop scannet drægtig.  

Jeg skal nok løfte sløret for hvilke hingste vi har brugt og hvorfor i næste indlæg.