Hvorfor har min hest knuder i huden?

 12.07.2018 13:20 | By Mathilde Louise Stenild Brejner

Det er særligt de skimlede og afblegede heste, der rammes af melanomer, som på sigt kan udvikle sig til kræft.

 

Kender du det? Din ellers så velplejede hest har fået en underlig knude i huden, som måske ikke virker som om, at den generer hesten, men til gengæld generer den dig – for hvad er nu det? Her kan du læse mere om, hvorfor din hest kan få knuder i huden samt, hvad du kan gøre ved det

 

Foderintolerance giver knuder
Der findes både alvorlige og mindre alvorlige grunde til, at din hest får knuder i huden. I nogle tilfælde drejer knuderne sig om, at du skal sørge for bedre hygiejne i sadellejet, andre gange handler det om allergiske reaktioner og sidst, men ikke mindst kan knuder i huden hos heste også være et tegn på kræft. Derfor bør du gennemgå den hest for knuder i huden og reagere på dem, hvis de enten spreder sig, vokser, kommer i stort antal eller, hvis din hest virker generet af dem.

 

I nogle tilfælde kan din hest udvikle knuder i huden som er en form for hududslet, der kommer som en reaktion på, at din hest ikke kan tåle sit foder. Nogle heste reagerer eksempelvis meget stærkt på at få næringsrigt hø eller wrap, så her kan med fordel prøve at udfordre med noget stråfoder, der indeholder mindre næring. Fælles for alle heste er, at det er en belastning for hestens system at skifte foder, hvorfor man altid bør sørge for, at et eventuelt foderskifte foregår langsomt og gradvist. Specielt kraftfoderet bør man være obs på, at hesten skal vænne sig til langsomt.

 

Hold en god hygiejne
Det er så irriterende at blive forhindret i at ride sin hest, fordi den har fået en stor knude lige i sadellejet. Det kan imidlertid godt blive konsekvensen, hvis du ikke er påpasselig med din hest hygiejne i sadellejet. En hest kan nemlig få betændelse i en hårsæk, som kommer af en forstoppet talgkirtel. Det kan selvfølgelig ske, selvom du er omhyggelig med vask af hesten, når den har svedt under sadlen, men det er nu engang lettere at forebygge, at knuden opstår ved at vaske sveden af din hest efter rideturen.
 

Både beskidte sadelunderlag og dækkener er det rene guf for bakterier, som samler sig i snavs og støv, som klumper sammen på undersiden af sadelunderlaget eller dækkenet. Derfor bør du gøre det til en rutinemæssig ting, at du skifter sadelunderlaget ud med jævne mellemrum. Særligt i sommerhalvåret skal du vaske dit sadelunderlag lidt oftere. Brug en mild, parfumefri sæbe, når du vasker underlaget.

En hest som går med dækken skal have dækkenet af hver dag – og det gælder også selvom du ikke skal ud og ride. At få luft til huden er nemlig essentielt for, at din hest ikke udvikler betændelsestilstande i huden. Dækkenet bør ligesom sadelunderlaget holdes rent og pænt på indersiden, som er i berøring med hestens hus.

 

Knuder og kræft hos skimler
Ganske ligesom mennesker kan udvikle kræftformer, kan heste også udvikle kræft. Blandt de mere almindelige årsager til knuder i huden hos heste er melanomer. Melanomer ses næsten kun på skimlede eller afblegede heste og er i deres udgangspunkt godartede. Engang imellem kan melanomerne imidlertid udvikle sig til melanosarcomer, der er kræftknuder, som spreder sig til de indre organer.

 

Oftest ser man melanomer som sorte knuder i huden i ormrådet ved spytkirtlerne, ganascherne, under halen, ved anus og ved kønsorganerne – men de kan også opstå andre steder på hesten.

 

Fælles for melanomer er, at de ikke nødvendigvis er ondartede, og det behøver ikke at være sådan, at din hest er generet af dem. Indtil videre kender man ikke den fulde årsag til, at særligt skimler udvikler melanomer, der senere kan udvikle sig til kræft. Det har muligvis noget at gøre med en genmutation, som har tilknytning til afblegning af skimmelfarven, hvad der kan forklare den lidt hyppigere forekomst af melanomer hos skimler.

 

Hvis man er i tvivl eller bliver bekymret for sin hest, bør man kontakte dyrlægen, som kan tage en biopsi af melanomerne, som sendes til analyse. Selvom hesten ikke har smerter, kan knuderne alligevel vokse til en størrelse, hvor de er generende for hesten. Blandt andet, hvis hesten ikke kan komme til at urinere eller komme af med gødningen, fordi melanomerne blokerer for kroppens udgange. I sådanne tilfælde bør man reagere med det samme, så hesten kan få den hjælp, den har brug for. 

Man kan fjerne knuderne kirurgisk, hvad der i nogle tilfælde løser problemet, men i andre tilfælde kommer knuderne tilbage efter et stykke tid. Der forskes imidlertid på højtryk inden for området, så man håber på, at man kan udvikle en vaccine til det danske marked, som kan forebygge melanomer hos heste. 

 

Kilder: Netdyredokter, Agria Dyreforsikring, Højgård Hestehospital