Hvorfor er hesten så frisk i det kolde vejr?

 15.10.2018 19:00 | By Mathilde Falle

Oplever du at hesten racer rundt på folden, bukker og ser meget underholdende ud, når den kommer ud om vinteren?

Folk høres ofte sige ”Den er lidt frisk, fordi der er koldt.” eller ”Den er vinterkulderet.” Men hvordan er det egentlig at det kolde vejr hænger sammen med hestens adfærd?

Hestens temperatur
Når der er koldt, vådt og blæsende, er det meget vigtigt, at hesten kan bevare sin kropstemperatur. Nogle racer er er bedre til de koldere måneder, end andre, men de fleste sunde og raske heste kan bevare en normal kropstemperatur, både ved højere og lavere temperaturer.” Hvilken temperaturgrænse der betinger en øget varmeproduktion kan variere fra hest til hest. Hestens alder og huld kan også have indflydelse på den kritiske laveste temperaturgrænse. Generelt vil en kraftig fodertildeling medføre en større energifrigivelse, hvorved den kritiske temperaturgrænse vil være lavere.

Temperaturintervallet mellem den fysiske øverste og laveste zone kaldes den komfortable zone. Det betyder, at hesten befinder sig bedst inden for dette temperaturinterval. Der kan mellem hesteracerne variere, f.eks. har islandske heste og shetlandsponyer en lavere grænse end mere tyndhårede heste, som f.eks. fuldblods- eller varmblodsheste. Når hesten når bunden af den komfortable zone har den behov for at benytte forskellige strategier for at undgå fald i kropstemperaturen.

At løbe, lave bukkespring og andet frisk adfærd forbrænder kalorier, og er derfor ikke en strategi hesten bruger til at holde varmen. I stedet bevarer den kropstemperaturen ved at stille sig tæt med sine kammerater eller søge ly, hvis det regner. De bruger sjældent ly hvis det er koldt, men tørt. Hesteracer med en god tyk vinterpels og evt. et større fedtlag er bedre isoleret mod kulden. Derfor skal man vide, at når man klipper en hest og lægger dækkener på, så påvirker man pelsens naturlige isolering.

Omvæltning i rutinerne
Hestene har gået på sommergræs, med masser af social sammenvær og lyse timer. Dagene er kortere om vinteren, hvilket betyder at flere af hestene bruger længere tid i stalden, og mindre tid på motion. Derfor betyder vintermånederne ofte en stor omvæltning i rutinerne for hesten. Der er nedgang i fysisk aktivitet, i mental udfordring, opmærksomhed fra mennesker og socialisering med andre heste. 

Brug det som en advarsel
Den friske hest er måske meget underholdende at se på, og mindst ligeså livlig under sadel. Men den livlige hest, kan være et advarselstegn på, at hesten ikke er stimuleret nok, enten fysisk eller mentalt. Vinterrutinen burde inkludere daglig motion og foldtid. Hvis det ikke er muligt for hesten at tilbringe tid på folden, så brug gerne ridebanen (med højt hegn) eller ridehallen, og gerne sammen med andre heste.

Hvis vinteren forhindrer træning af hesten, så suppler med miljøtræning og social træning. Ved at bruge ”kvalitetstid” med hesten, styrker man relationen til sin hest, samtidig med at man laver noget sjovt og lærerigt. Det kan være små tricks, ”gulerods øvelser” eller hvad man end kalder øvelser fra jorden. Det er både sjovt og mentalt stimulerende, og nogle strækøvelser kan endda være fysisk krævende for hesten.

Brug gerne din kreativitet, så hesten bliver stimuleret i vintermånederne, også når du ikke er der. Mange heste er glade for legetøj, især hvis der falder godbidder ud. Der er også enklere metoder til aktivering. Ofte er brugen af en slow feeder en sund måde til aktivering, da hesten bruger lang tid på at spise og dermed mindre tid på bare at stå. Det er kun fantasien der sætter grænser, så gør vintertiden sjov for din bedste ven!

 

Kilde: The Horse 

Andre lignende nyheder

09.11.2018 / Trivsel

Sådan får du den perfekte hale

Hvordan plejer du halen, fremhæver bagpartens muskler og undgår kløe af halen? Det giver groom Tina Dufour svar på

06.11.2018 / Trivsel

Fem ting din hest har brug for

Hestehold er ofte et omdiskuteret emne, da der er mange forskellige måder at have hest på. Men uanset hvordan man holder hest, er der nogle helt basale behov der bør opfyldes

04.11.2018 / Trivsel

Er din hest sømstukket?

Hesteejere, der står med en halt hest efter den er skoet, tror det er noget forfærdeligt der er sket, og at beslagsmeden helt sikkert har sjusket. Men har han det?