Hold din hest fluefri: 7 gode råd, så du kan komme fluerne til livs

 13.06.2018 06:50 | By Merethe Haahr

 

Flue sæsonen er over os, og dermed opstår spørgsmålet, hvordan du bedst holder din hest fluefri. Der skal ikke mange varme dage til, før vi har en sand plage af fluer, som irriterer heste og mennesker. Fluer kan sprede sygdomme og infektioner, og særligt stikfluer kan skabe irritation og uro hos hestene. I denne artikel finder du 7 gode råd til, hvad du kan gøre for at beskytte dine heste mod deres plageånder.

 

1 Hold rent
Daglig rengøring af staldområder er vigtigt. Fjern gødning fra bokse, ridebaner og folde. Fluer trives godt i frisk gødning, og særligt hun fluer og deres larver har brug for protein. Det finder de i foderrester og specielt små diende føl tiltrækker fluer, da der er er rigeligt med protein og mælkerester tilgængeligt i deres friske gødning. Hvis gødningen ikke suppleres op med ny gødning, vil den være uinteressant for fluerne i løbet af ca tre uger, så god gødningshåndtering er nøglen til fluebekæmpelse. Hold staldvægge skyllet ned og gulve rene med et middel som forhindrer fugt og lugt gener. Der findes mange effektive produkter, som kan hjælpe med desinfektion, blandt andet produkter med indehold af eddike, som er godkendt til økologiske produktioner. Hold spande , værktøj, vaskepladser og plejeområder rengjorte og desinficer regelmæssigt. Hvis du kun har et mindre areal, kan du sprøjte disse områder med et hjemmelavet sprayblanding, og det kan også hjælpe med at holde fluerne væk.

 

Gødningsprøve3.jpg
Fluer elsker friske gødningsklatter - Så sørg for at fjerne dem hver dag. 


2 Bekæmp larverne
Ser du fluer i din stald, så ser du kun toppen af isbjerget. 20 % af fluerne er dem vi kan se, mens 80 % af fluerne, er dem, der stadig er i larve- eller puppestadiet. En hun-flue lægger sine æg i varm gødning, og larverne skal igennem tre stadier, inden de bliver til pupper, som til sidst klækker og bliver til den voksne flue. Igennem alle stadier lever de af gødning, og jo varmere der er, jo kortere længde på larvernes livscyklus. Først når temperaturen er under 15 grader, stopper udviklingen, så det kan godt betale sig at reducere larvebestanden, inden de bliver til nye fluer. Der findes midler, der kan strøs ud som granulat, eller som kan vandes ud. Granulatet indeholder Cyromazin, et biocid middel, som kun anvendes til bekæmpelse af larver i stalde og på møddinger. Selvom der står “Bio” på etiketten, skal du dog være varsom med produktet. Det er kun svagt giftigt for fugle, men kan være meget skadeligt med langvarige virkninger for vandlevende dyr.

3 Sprøjt fluerne væk
Det lyder som ren logik at sprøjte noget på hesten eller i stalden for at komme fluerne til livs. Det kan hjælpe med at afskrække eller dræbe fluerne, og der findes flere forskellige typer fluespray, men de bør overvejes nøje. Lad dig ikke narre af navnet, selvom der står “naturligt” på indholds deklarationen, så gør det ikke sprøjten mere skånsom. For eksempel er Pyretherin en ingrediens i de fleste kemiske fluesprays. Selvom den oprindeligt stammer fra Chrysanthemum blomsten, og selvom den anses for at være sikker i små mængder, så blandes den ofte med andre kemikalier for at øge effekten. Derfor er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i hvilke stoffer, sprøjtemidlet indeholder, inden du bruger det. Hvis du oplever, at effekten forringes efter noget tid, kan det være, at midlet er brugt op eller eventuelt, at hesten har udviklet en form for resistens over for midlet. Brug kemiske produkter med omhu, og skift til et middel med andre ingredienser, end dem som hesten er resistens overfor.

Det er forskelligt hvor længe, det enkelte middel virker, så tag det med i betragtning, når du vælger sprøjtemiddel. Du sparer tid og mindsker stress for hesten ved ikke at skulle behandle din hest flere gange.

Heste af forskellige aldre og racer har forskellige typer af hud-følsomhed, allergier og intolerancer, og derfor er det vigtigt at se på den enkelte hests behov. Særligt føl er ramte, da fluer trives godt i miljøet omkring de små føl.
Hvis din hest er følsom over for kemiske fluesprays, eksempelvis når der er tegn på hud skæl, flossede hud områder omkring nakken, eller tab af hår ved duen eller andre steder på kroppen, så kan det være, at du skal bruge en mere holistisk, kemikaliefri behandling.
Det kan være en god ide at lave din egen fluespray af æble cider eddike, mineralsk olie, og lidt opvaske sæbe. Du kan også tilføje æteriske olier til din hjemmelavede blanding. Olier som Lavendel, Pebermynte, Citron, Geranium og Eucalyptus, tilsat til lidt eddike og citron fungerer rigtig godt sammen. Du og din hest lugter godt bagefter, og det er ganske effektiv mod fluerne.

 

Design uden navn (67).png
Det kan være nødvendigt at sprøjte hesten, for at undgå fluernes angreb.

 

4 Mekanisk fluebekæmpelse

I begyndelsen af sæsonen, når fluetrykket ikke er alt for højt, kan du sætte mekaniske fælder op for fluer. Det kan være de såkaldte Fly rolls, der fungerer som en slags rullegardin. De kan hænges eller lægges i vinduet på steder med direkte sollys eller aftensol, hvor fluerne hyppigst opholder sig. Du kan også hænge fluesnor med lim op rundt omkring i stalden, og det kan være ganske effektivt. En enkel rulle på 300 meter kan tiltrække 155.000 fluer, så det kan være en hjælp, hvis du er særligt plaget. Der findes også mange effektive elektriske insektfangere med neonlys, som tiltrækker fluerne, og som fås med både lim-plader og stødspjæld. Det virker godt mod nogle fluer, men det skal siges, at ikke alle fluer tiltrækkes lige godt af lys-fælder.

 

5 Top op på udstyret
Hvem har ikke set en hest en varm sommerdag, der er pakket ind, som skulle den i krig på en middelalderlig kamplads. Store tykke dækner, ben-beskyttere, fluemasker med næsestykker, net foran øjnene, og indpakninger til nakken, som dækker bringe, skulder, hals og hoved. Det er ikke noget kønt syn, der møder én, men det kan være nødvendigt for at beskytte hesten. Fluemasker er som regel lavet af blødt micromesh og med huller til ører og pande lok. Det hjælper til at holde masken væk fra hestens øjne og tindinger, og samtidig beskytter den imod solens skadelige UV- stråler. Glem ikke at bruge masken i forbindelse med ridning, da fluer og insekt bid kan være meget smertefulde og irriterende for hesten. Et godt råd: brug det udstyr, som er behageligt for din hest, og som er holdbart, så det kan holde igennem 2-3 sæsoner eller længere.

Eksemdækken.jpg
Det ser lidt voldsomt ud, når hesten er pakket ind fra hovede til hale, men det kan være nødvendigt for at beskytte din hest. 6 Brug særlige salver
Særlige salver - lige fra den almindelige zinksalve til de mere holistiske versioner med Tea Tree olie, Aloe Vera og beroligende urter, kan gøre underværker og beskytte sarte og følsomme områder på hestens hud. Nogle heste vil ikke beholde en flue maske på i løbet af dagen, så derfor kan disse salver være nyttige omkring øjne, ører og muler. Heste med åbne sår er særligt modtagelige overfor fluer, der kan bringe infektioner og sygdomme til såret. Derfor kan det være en god ide at smøre lidt salve på og omkring såret for at forhindre fluerne i at sætte sig. Efterbehandling af disse områder med salver efter påføring af medicin er en rigtig god ide, hvis det ikke er muligt at lægge en forbinding på såret.

 

7 Sæt fuglekasser op
Hvis du er til de mere naturlige og økologiske fluebekæmpelsesmidler, kan du jo overveje at sætte fuglekasser op rundt omkring på gården. Mange af vores ynglefugle her i landet, specielt svaler, er utrolig effektive fluefangere, og et enkelt svalepar kan nå at spise op mod en million fluer i løbet af en sæson. Landsvaler flyver let henover hestene på marken og fanger behændigt fluerne i luften. Der findes ca 230.000 landsvale par i Danmark, så det svarer til et insektforbrug på 230.000 x 1.000.000. Dertil kommer bysvaler og diesvaler og mange andre fuglearter, som lever af insekter. Nogle fugle kan nå at opfostre flere kuld i løbet af en sommer, så de danske fugle hjælper til flue bekæmpelse i milliardklassen.
 

Det er vigtigt, at du kombinerer flere indsatsområder, når du laver en plan for bekæmpelse af fluer. Brug både naturlige og mekaniske bekæmpelsesmidler, samt forskellige sprøjte produkter, men sørg først og fremmest for at holde rent i stalden og omkring hesten. På den måde kommer du bedst fluerne til livs, så du og din hest får en plage mindre i stalden og en mere behagelig fluefri sommerperiode.