Heste foretrækker lunkent vand

 30.10.2018 08:45 | By Cecilia Lindahl

Studier har vist, at heste blot drikker et minimum af vand, såfremt temperaturen falder til under 7 grader

" Man trække en hest til truget, men man kan ikke tvinge den til at drikke." Dette ordsprog er også gældende i praksis, og især ved vintertide, hvor hestene drikker mindre af det kolde vand. Det er naturligvis bekymrende, fordi heste bør drikke 30 ml. pr. kg. pr. dag, sker dette ikke, vil heste være i fare for at udvikle kolik. 

Vand er helt essentielt for at næringsstofferne kan trækkes ud af foderet og omsættes i hestens fordøjelsessystem, en også for hestens fordøjelse generelt. hesten har et kompliceret fordøjelsessyste, der disponerer for forstoppelse. Fysiologisk er det således, at foderet opholder sig kort tid i mavesækken og i tyndtarmen, hvorimod det opholder sig i længere tid i blindtarm og tyktarm. Da der i disse tarmafsnit foregår en stor vandoptagelse fra tarmen, bliver indholdet fastere. Anatomisk er det således, at tarmen skifter diameter flere steder, og det er netop ved disse steder, at der er en øget risiko for forstoppelse.

Adgang til vand
Vand, som er under 7 grader varm er ikke så attraktivt for hesten. Hvorfor ved man ikke, en undersøgelser har vist, at hesten drikker mest, når vandet er mellem godt 7 grader til omkring 18 grader. Det kan naturligvis være vanskeligt at opnå i vintermånederne. Har man på fornemmelsen, at hesten ikke drikker tilstrækkeligt anbefaler forskerne, at an tilbyder hesten en spand tempereret vand (omkring 12 grader) ved hvert måltid.

Vil du vide mere om hesten væskebehov? Så find januarudgaven af magasinet Ridehesten fra 2016 frem. Ligger du ikke inde med bladet, kan artikelen findes i vores online magasin hvor man kan finde artikler helt tilbage fra 2006. Læs mere HER