Har du styr på hjælperne?

 03.09.2018 20:48 | By Cecilia Lindahl

Hjælperne er den kommunikation, som en ekvipage har til hinanden. Det vil sige den måde, man kan "snakke" sammen hest og rytter imellem. Jo bedre kommunikation, jo færre fejl og misforståelse kommer der

Noget af det fantastiske ved en hest er, at den svarer, som du spørger. Med det menes, at når du giver et signal, reagerer den direkte på det. Hvis en hest gør noget forkert, er det enten fordi, den ikke har lært det, eller fordi du ikke sætter dig godt nok igennem, så den forstår det. Derfor er det så uhyre vigtigt, at hjælperne fungerer korrekt for enhver rytter.

Uddannelse er vejen frem
Uddannelse af hest og rytter er vigtigt for disse hjælpere. I skal begge kende de forskellige signaler godt, og det er en meget god idé at få undervisning af en ridelærer eller en anden træner, som har meget forstand på det. Når der skal læres noget nyt, skal det foregå korrekt, og også her er det derfor smart, hvis en ridelærer eller en træner er med i uddannelsen af hesten, så den får de rigtige signaler fra starten af.

Sædet
Når du sidder på hesten, er det vigtigt med den rette holdning. Du kender nok til den rette linje, som der skal være mellem hæl, hofte og skulder. Du skal sidde med ret ryg uden at krumme eller svaje den. For at du kan få den rigtige balance på hesten, skal du slappe af i dit sæde. Sædet bliver en af de vigtigste hjælpere, fordi det skal sørge for balancen, specielt din, men også hestens. En god balance giver nemlig rigtig god bund for arbejdet med hesten. Derudover er dit sæde med til at bestemme farten - du skal ikke læne dig en masse, men blot flytte vægten frem eller tilbage og derved kan du sagtne eller øge hestens fart. Husk, at du også kan bruge sædet til at lette presset på hesten ved at ride let sæde.

Schenklerne
Du bruger bl.a. schenklerne til at styre hesten, drive og bremse. Rent udsagt at korrigere den. Når man bruger schenklerne, er den normale placering ved gjorden, hvilket også er med til at give den rette linje i rytterens opstilling. Her virker schenklerne mest drivende eller bøjende på hesten. Du kan også lægge schenklerne lidt bagved gjorden, og så virker de mere skubbende, f.eks. ved en schenkelvigning. Når du bruger dine schenkler, er det meget forskelligt fra hest til hest, hvor stort et pres der skal gives. En følsom hest skal for det meste ikke have ligeså meget pres som en mindre følsom. Desuden er det ikke godt at holde presset for længe. Ligesom du nok kender ved begrebbet `den eftergivende hånd´, hvor man belønner hesten ved at give efter på tøjlen, således skal man altså også fjerne presset fra schenklerne igen, når hesten reagerer.

Tøjlen
Tøjlen er en god hjælper, men også en hjælper, der kan gøre kolossal skade på hesten. En hest kan være velredet og følsom overfor hjælperne, men blive den redet forkert på tøjlen, kan den blive hård i munden, og så er det svært at gøre den følsom igen. Når du sidder med tøjlen i hånden, skal din hånd være lodret, og det skal være et blødt greb. Derudover skal det være helt fine, små signaler, som du giver hesten gennem tøjlerne - hvis det er muligt, må du ikke trække i tøjlen, men du skal i stedet for blot bevæge ringfingeren eller bukke hånden indad. Husk, som der stod ovenover, at hånden skal være eftergivende på tøjlerne, så du ikke trækker i tøjlerne hele tiden.

Stemmen
Stemmen er vigtig, især fordi det er en hjælper, som de fleste heste og ryttere er enige om, hvad betyder. Stemmen kan bruges til at berolige hesten, til at få den fremad, eller rose. Til gengæld er det aldrig en god idé at råbe ad hesten eller eventuelt til andre, når du sidder på den, da det kan forskrække den. Og ofte vil et uanset hvad ikke have en god effekt på hesten - for hvem kan lide at blive råbt ad?

Sammenspil mellem hjælperne
Der er nogle hjælpere, som kan være mere selvstændige end andre, men der skal altid være et vist sammenspil mellem dem. Dfet skal være sådan, at du kan se dine hjælpere fungere sammen, så du aldrig bare bremser i tøjlen uden at bruge benene og sædet, eller ikke bare driver med stemmen, uden at drive med benene osv.