Har du fået tjekket din hest for orm?

 07.10.2018 14:07 | By Cecilia Lindahl

Tiden er igen inde til at få undersøgt gødningsprøver, inden de små blodorm (cyathostomerne) går i dvale i tarmslimhinden, og man ikke længere kan behandle dem

Også Højgaard Hesteklinik anbefaler lige nu, at hesteejere får tjekket deres heste for orm i den nærmeste fremtid.
- Når nattetemperaturen nærmer sig frysepunktet, går ormene i dvale, og der er derfor en stor risiko for at en gødningsprøve vil være falsk negativ - derfor anbefaler vi, at du får tjekket din hest for orm, sådan lyder et godt råd fra Højgaard Hesteklinik.

Men hvordan er det nu med de orm? Hvilke heste skal behandles?
Heste med en ægtælling over 200 EPG (EPG står for æg pr. gram gødning) skal behandles. Nogle orm er på æggestadiet ikke til at kende fra hinanden. Dette gælder de små strongylider (cyathostomer) og blodorm. Derfor, hvis hesten har mange orm, og der f.eks. er mistanke om tilstedeværelse af den farlige blodorm, skal der laves en larvedyrkning for at finde ud af hvilken slags orm, man har med at gøre. På den måde kan dyrlægen afgøre hvilket ormemiddel hesten skal behandles med. Heste med lavere ægudskillelse har kun få orm i sig, og de lever fint med denne ormebyrde uden behandling. Nogle heste har ved gødningsundersøgelse slet ingen æg (0 EPG), og disse heste har en slags "naturlig resistens" over for indvoldsorm. Hvis man ormebehandler disse heste, risikerer man, at de mister denne "resistens".

Hvordan skal jeg tage en gødningsprøve
Brug en lille pose eller plastikhanske som beholder til gødningsprøven. Hold herefter øje med hvornår hesten gøder. Det er en god idé at udtage prøve, når hesten er på stald så vind, vejr og mudder ikke gør processen besværlig. Prøven skal tages lige efter hestepæren er lagt, så man mindsker risikoen for forurening fra f.eks. jord og sand. Tag aldrig pærer, der ligger tæt ved jorden. Tag 1-2 hestepærer fra toppen af bunken. Posen/handsken skal derefter lukkes så den er lufttæt og lægges på køl, hvis ikke du har mulighed for at sende prøverne ind til analyse med det samme. Det er en god idé at have aftalt med dyrlægen på forhånd, hvor hun eller han henter prøverne, så man er sikker på at prøverne når frem til laboratoriet indenfor to døgn, efter gødningsprøven er taget.

Kan man forebygge ormeproblemer?
Ja, Æg og larver fra ormene overlever dårligt i varmt og tørt vejr. Man kan derfor nedbringe smittepresset, hvis man har mulighed for at skifte fold i løbet af græsningssæsonen. Flytningen i sig selv vil nedbringe ormebyrden betragteligt, så behandling i mange tilfælde ikke er nødvendig. Alternativt til foldskifte kan man ved indsamling af gødningsklatter en gang ugentligt også kunne nedbringe smittepresset. Samgræsning med drøvtyggere kan være udbytterigt, da disse æer buskgræsset omkring hestens gødning, hvor der findes en høj koncentration af æg og larver.

Hvilke symptomer skal jeg kigge efter?
Om en hest får symptomer som følge af indvoldsorm, er et samspil mellem immmunitet og smittepres. Ved et højt smittepres vil selv heste med et godt immunforsvar kunne udvikle symptomer, og hos heste med et ringe immunforsvar vil selv et lavt smittepres kunne foranledige symptomer. De fleste heste opnår med alderen en erhververet immunitet over for indvoldsorm.

Hvis hesten har for mange orm, kan den udvise symptomer. Typisk kan hesten være tynd og se vommet ud, trives dårligt, have dårlig tilvækst, kolikanfald, diarré, nedsat appetit m.m.