Grundridning går ikke af mode

 18.11.2018 09:00 | By Cecilia Lindahl

Landstræner i dressur Nathalie zu Sayn-Wittgenstein gav en god times inspirerende træning med tilknyttede kommentarer, og der var meget god læring og inspiration at hente, mens berider Dennis Fisker svedte som testrytter for prinsessen

Der er ingen genvej i uddannelsen af heste, men jo mere orrekt og disciplineret arbejde du lægger i hestens grunduddannelsen, jo lettere når du til målet i den sidste ende, fortæller Nathalie zu Sayn-Wittgenstein.

Start med at stoppe
Dennis "koldstartede" hesten, så deltagerne kunne få et indtryk af, hvordan Nathalie opbygger en lektion. Omkring 20 minutter bliver brugt på opvarmning og løsgørende arbejde, inden den egentlige træning begynder.
Nathalie fortalte, at hun altid starter med at justere "gas og bremse", for de skal indstilles hver dag, så hesten fungerer for så lette hjælpere som muligt. I praksis betyder det, at hun, efter hesten er skridtet varm for lange tøjler, stopper den op og giver efter på tøjlen. Hesten må ikke gå frem, men skal vente på signalet til fremaddrift fra rytteren. Det er det allerførste hesten skal lære, og den justering laver hun på alle sine heste uanset niveau.

Jeg er ikke interesseret i, om den står korrekt i parade, den skal bare stå stille og vente. Reagerer den korret, så får den klap eller mundtlig ros, forklarer Nathalie. I det hele taget hørte man hende ofte sige "klap den" under hele træningen. Ros er en væsentlig del af uddanelsen , og sukker, masser af sukker. Nathalie har altid sukkerknalder i lommen, når hun træner, og hun standser gerne i lektionen og giver et stykke sukker, hvis træning af en træning øvelse er gået godt.

Styrk mavemusklerne
De fleste som omtaler klassisk uddannelse af dressurheste, har fokus på, at hesten skal "gå over ryggen", i den betydning, at hestens overlinje skal styrkes. Nathalie understregede dog, at det i høj grad også drejer sig om at styrke hestens mavemuskulatur. 

– Hesten skal arbejde med sin mavemuskulatur, den skal arbejde mere op under rytterens bagdel, så den muskulatur vi skal have fat i med vores schenkler er mavemusklerne, så den bruger mavemusklerne g dermed løfter ryggen. 
Når du tager en halv parade, skal du mærke, at hesten bærer sig bagtil. Man skal kunne tage små halve parader og mærke, at hesten skubber sig sammen bagfra, og så lader man forsigtigt hånden gå med frem og opfordrer hesten til at søge frem til hånden og lægge sig. Her skal man så mærke: kan jeg virkelig give efter? Eller reagerer den ved at gemme sig og blive bagved hånden? Er det tilfældet, så skal hesten animeres til at strække sig frem md hånden. Man skal kunne drive hesten frem med indvendig schenkel til hånden. 

Arbejdet med at styrke mavemuskulaturen sker bl.a. gennem overgange, temposkift i gangarterne, og skift mellem gangarter, samtidig med, at hesten arbejder i balance mellem rytterens hånd og schenkel. Når man får aktiveret hestens mavemuskulatur, føles det, som om hesten bliver lidt bredere at sidde på, forklarede Nathalie.

Vil du vide mere om, hvordan du styrker mavemuskulaturen, temposkift eller hvorfor skridtpauser er så vigtige? Så find denne måneds udgave af magasinet Ridehesten frem. Du kan også lære meget mere i bogen Digby - Fra hest til verdensstjerne. Du kan købe bogen HER