Grovfoderanalysens  betydning for den helt almindelige hest

 03.06.2018 18:18 | By Everhorse


Alle folk snakker om grovfoder analyser... Men er det ikke bare penge lige ud af vinduet? Louise Pedersen fra Hestezonen besvarer dette spørgsmål i sit nyeste blogindlæg ....

 

Af Louise Bisgaard Pedersen

Jeg har skrevet, og skriver fortsat en del om grovfoder. Det gør jeg fordi jeg synes det er hamrende vigtigt at kende til indholdet af de ca 80-90% som det udgør af fodringen.

Forleden dag blev jeg stillet en del gode spørgsmål til mit seneste blogindlæg på hestezonen. Et indlæg der omhandler fordelene ved at købe grovfoder med analyse, og gerne til en hel sæson.

For hvorfor er det nu lige, at der er fordele ved at købe grovfoder med analyse, for dig, der har en helt almindelig hest?

Først og fremmest - hesten står som regel i en stald med andre heste. Alle heste er individuelle og har forskellige behov. Men de fodres ofte med det samme grovfoder i stalden de står i. Dette kan være problematisk, da ikke alle heste holder lige godt huld, muskler og energi på det samme grovfoder. Og det er så her, at en grovfoderanalyse kan være et godt hjælpemiddel at optimere fodringen udfra.

Hvis du har en analyse på dit grovfoder er det kort fortalt lettere at vælge det rette tilskudsfoder til din hest. Det kan du få hjælp til af en foderkonsulent, hvis du ikke selv er helt tryg ved at skulle tolke en grovfoderanalyse.

Jeg er fan af at holde fodringen simpel og tilpasset til den enkelte hest. Jeg har intet imod tilskudsprodukter, men jeg oplever, at det er et sted, hvor der kan spares rigtig mange penge, hvis basisfodringen er i orden. Og hvis basisfodringen er på plads, fungere hesten i reglen også bedre.

For at holde det lidt simpelt, så kan det være, at lige præcis din hest har brug for lidt flere letfordøjelige fibre, for at den fordøjelse fungerer optimalt. Eller for at dens energiniveau er bedre. Det kan også være, at det er ”penge ud af vinduet” at bruge et ”performance foder” med ekstra protein, fordi der er rigeligt i grovfoderet. Grovfoderanalyser er altså ikke kun vigtige for heste med stofskifteproblemer, men også for helt almindelige rideheste, og i særdeleshed for fodermesteren.

I et tidligere blogindlæg har jeg skrevet om kategoriseringen af grovfoder. Det kan du se her:

https://www.everhorse.dk/nyhedsarkiv/Grovfoder-Har-du-styr-p%C3%A5-de-5-kategorier

og her Link til indlæg med tabel på hestezonen

I tabellen, i det indlæg jeg har linket til kan man se, at indholdet kan variere således at der kan gå fra 1-4 kg grovfoder til én foderenhed. Det er altså et ret stort udsving! Eksemplet er ét af de steder, hvor det retfærdiggør, at man beder om en analyse på sit grovfoder. For det er ikke uden betydning for økonomien om man kan nøjes med 1 kg grovfoder til en foderenhed, eller om man skal bruge 4 kg.

Se videoerne (hvor jeg interviewer producent af hø til de danske OL heste Peter Johansen) og læs blogindlægget, om, hvorfor jeg anbefaler at købe grovfoder med analyse – og til en hel sæson, lige her:
INDLÆG PÅ HESTEZONEN