Giv din hest en stærk ryg med frem og ned

 03.10.2018 15:00 | By Mathilde Louise Stenild Brejner

Din hest kan få lettere ved at samle sig korrekt, når du træner frem og ned eller remonte-ridning.

 

Måske kender du allerede til begrebet "frem og ned" eller remonte-ridning, men hvis du ikke gør, kan du blive klogere på, hvad remonte-ridning er, samt hvad det kan gøre for din hest, hvis du tager remonte-ridning med ind i din træning

 

Remonte-ridning er en form, hvor man rider hesten fremad og nedad med halsen og hovedet. Træningsformen tillader hesten at bruge sin muskulatur korrekt i mens, at den på samme tid er afslappet og lærer at vente på rytterens signaler.

 

Nogle kalder også remonte-ridning for støvsuger-ridning, fordi hesten går i en holdning, hals og hoved er sænket, så det næsten ligner, at hesten støvsuger jorden foran sig med mulen.

Når remonte-ridning er redet på den rigtige måde, kan man se, at hesten strækker halsen ned og ud fra kroppen, imens at hovedet sænkes mod jorden til en højde, som ofte er omkring dér, hvor knæene er.

 

En afslappet hest er sagen
Hesten skal være afslappet i kroppen og virke balanceret og rolig mentalt. Hestens ryg kommer op, så den bærer sig korrekt. Tempoet skal være helt roligt og langsomt, og rytteren skal være tålmodig, blød og eftergivende med et roligt åndedræt, så hesten opfatter, at den skal slappe godt af.

 

Grunden til at tempoet skal skrues helt ned, er, at hesten skal have en chance for at lære at holde balancen og samtidig skal den acceptere, at den skal være rolig og afslappet.

 

Man kan med fordel dele træningen over i nogle stadier, hvor det første stadier mest handler om, at hesten skal være afslappet og strække sig frem i halsen. Gradvist kan man bede hesten sænke halsen mere og mere ved hjælp af halve parader, og efterhånden får hesten bagparten mere og mere ind under sig. Når hesten først har lært det, kan man forlange mere samling af den – og til sidst vil hesten gå afslappet med aktiv bagpart, ryggen oppe samt lang, dyb hals.

 

Opbygger korrekte muskler
Remonte-ridning er godt for hesten, fordi det tillader hesten at bruge sin krop på en korrekt og opbyggende måde, så den kan sætte muskler på nogle hensigtsmæssige steder. Hesten vil med tiden lære at bære sig selv, hvad der letter ridningen meget for rytteren. Mange heste nyder den afslappende stund med remonte-ridning. Remonte-ridning er derudover også en god øvelse, der forbereder hesten til samling. Derfor kan remonte-ridning både bruges til dressurheste, unge springheste og islandske heste – eller andre heste, der har brug for at sætte muskler til bæring.

 

Når du vil lære din hest at gå frem og ned, kan du med fordel starte stille og roligt i skridt, hvor du rider masser af parader og halve parader – ros hesten meget, når den strækker sig. Når hesten strækker sig, skal du være blød og eftergivende på hånden og komme op i let sæde, så hestens ryg bliver fri til at arbejde. I starten er det fysisk hårdt for hesten at blive redet i remonte-ridning, så derfor skal du nøjes med korte intervaller, som du gradvist bygger op. Når din hest har forstået grundprincipperne, og kan strække sig frem i skridt, begynder du at arbejde med den i trav, hvor du selv rider letridning i let sæde, så hestens ryg aflastes.

Husk, at det tager tid og kræver tålmodighed, men til gengæld er det godt for din hest at lære, at den skal være afslappet og bære sig selv, hvis den skal holde i mange år.

 

Krav fra avlsforbund at ungheste vises i remonteholdning
 i Ifølge Dansk Varmblods hjemmeside varmblod.dk samt Dansk Sports Ponyavls hjemmeside sportspony.dk skal en unghest – eller pony, der skal til sadelkåring, vises i remonteholding:

 

-Hopperne skal rides som ungheste i remonteholdning. Hopper, der optræder stressede, uopdragne eller går i for høj samlingsgrad eller er for hårdt redne, kan af dommerne tages ud af afprøvning, skriver varmblod.dk i propositioner for sadelkåring og 1-dagsafprøvning af hopper.
 

Kilder: Dansk Varmblod, Dansk Sports Ponyavl, Wikipedia, m.fl.