Forskningsnyt: Har hesten et dækken som overopheder den?

 14.11.2018 14:00 | By Mathilde Louise Stenild Brejner

Foto: Heste kan have brug for et dækken, men hvis dækkenet ikke passer til temperaturen kan hesten overophede, og det er meget ubehageligt for den.

 

Rigtig mange heste går med dækken året rundt, men nu viser et nyt studie, at det er meget vigtigt, at vejrforhold og dækkenvalg afstemmes nøje, da heste meget let kan blive overophedede og dermed utilpasse i et for varmt dækken

 

For mange hesteejere er det blevet rutine, at deres rideheste skal gå med dækken hele året rundt. Sommerdækken, all-weather-dækken, stalddækken, fleccedækken, regndækken og så videre – men spørgmålet er nu, om det faktisk er nødvendigt og om det måske endda er ubehageligt for hesten med visse typer dækkener?

 

Dækken kan være nødvendigt
Dækkener kan selvfølgelig være nødvendige til at beskytte heste under barske vejrforhold eller som beskyttelse mod mitter og andre insekter, men indtil nu er det aldrig blevet undersøgt nærmere, hvordan forskellige dækkentyper påvirker hestens kropstemperatur.

 

Præcis ligesom hos mennesker har også heste en termoneutral zone. I den kan hesten håndtere forskellige temperaturændringer igennem blodgennemstrømning uden, at det koster den store energiudladninger.

 

En voksen hest, som bor et sted, hvor der er mildt klima, kan kan bibeholde sin termoneutrale zone uden at bruge store mængder energi, når temperaturen ligger mellem 5 og 25 grader. Menneskers termoneutrale zone ligger højere end hestes, og det betyder, at når vi mennesker begynder at fryse, har hesten det fortsat komfortabelt.

 

De forskellige termozoner betyder, at mange ryttere og hestemennesker har en tendens til at give deres heste dækken på langt før, hesten har behov for det – simpelthen fordi rytteren fryser. Det kan hurtigt få den konsekvens, at hesten overopheder – og at få det for varmt under dækkenet er et seriøst velfærdsproblem. Forestil dig blot, at du på en sommerdag fik trukket en tyk uldsweater på, som du ikke selv var i stand til at fjerne.

 

Forskellige dækkener undersøges
Et hold studerende fra Duchy College, UK, har netop undersøgt dækkeners effekt på hestes temperatur samt, hvilken effekt det har på hestes velfærd.

 

Teamet studerede heste, som fik dækken på som en del af fast rutine, ti heste på stald og to heste på græsmark.

 

Tre af hestene gik med insektdækkener, som dækkede hestens krop, hals og mave.
 

Seks af hestene gik med fleecedækken uden hals.

 

To af hestene gik med quiltede dækkener uden hals, og

 

To heste gik uden dækkener, hvoraf den ene var på stald, og den anden gik på græs.

 

Hestenes overfladetemperatur blev målt systematisk ved at fastgøre en temperaturdatalogger lige ved hjørnet på hestenes hofter. Derudover blev temperaturen enten i hestens boks eller på hestenes mark målt med en temperaturdatalogger. Samtlige temperaturer blev registreret hvert minut i 24 timer.

 

Store udsving i kropstemperatur alt efter dækken
Resultaterne viste signifikante forskelle mellem hestene alt efter, hvilket dækken de havde på.

 

Hestene, som gik med insektdækken, havde kun en mindre ændring i deres kropstemperatur, hvorimod de heste, der bar fleece og quiltede dækkener viste sig at have signifikante forhøjelser af kropstemperaturen.

 

Forskerne konkluderende, at nogle typer dækkener kan hæve hestes kropstemperatur markant, og dermed kan de være med til at modvirke, at hesten selv kan regulere sin kropstemperatur.

 

Dækkener og tæpper er nødvendige for nogle heste, men studiet er med til at sætte fokus på, at det er centralt for hestes velfærd, at man vælger et dækken, som matcher temperaturen og hestens omgivelser.

 

Flere undersøgelser nødvendige
Medlem af studiegruppen, Kim Hodges, siger:

 

-Studiet var interessant for mig, fordi det har gjort mig nysgerrig på at stille langt flere spørgsmål til velfærden hos dækkenheste. Spørgsmål, vi fortsat mangler svar på, er: hæver mørktfarvede insektdækkener hestes kropstemperatur eller kan langtidsbrug af dækkener forringe hestes hudtilstand?

 

Kim Hodges mener, at selvom dette studie ikke viste, at insektdækkener hæver hestes kropstemperatur markant, så tror hun, at man vil se andre resultater, hvis man undersøger heste, der bærer mørke insektdækkener under varmere forhold. Det er hendes ønske at forske mere i området, så hesteejere kan få mere viden om, hvordan de skal bruge dækkener korrekt til deres heste.
 

Kilde: Horses and People