Forskning afslører at heste kan bede mennesker om hjælp

 16.05.2018 10:36 | By Mathilde Louise Stenild Brejner

Hvis hesten møder en vanskelig situation, som den ikke selv kan løse, er den i stand til at bede sit menneske om hjælp. Det viser forskning fra professor Shinya Yamamoto og Monamie Ringhofer, Kobe University Graduate School of Intercultural Studies

 

Du ved det sikkert allerede godt – at din hest kan kommunikere med dig, men vidste du, at din hest er i stand til at kommunikere endda særdeles præcist med dig, hvis den får et problem, som den har brug for din hjælp til at løse?

 

Præcis kommunikation
Nu viser forskningsresultater fra Japan, at det ikke er tilfældigt, hvad din hest ”siger,” når den puffer til dig og beder om din opmærksomhed i specifikke situationer.

 

I det videnskabelige projekt, ville forskerne undersøge hestens evne til at kommunikere med mennesker. Derfor fandt de videnskabelige forsøg sted på universitetets tilknyttede rideklub, hvor otte heste deltog. Samtlige otte heste deltog i forsøget sammen med det menneske, de var mest knyttede til.

 

Skjulte gulerødder
I det første forsøg blev der gemt nogle gulerødder i en spand, imens kun hesten så på. Derefter dukkede hestens menneske op. Hestens menneske vidste altså ikke, hvor gulerødderne var gemt.

 

I næste forsøg gemte man gulerødderne i spanden imens hestens menneske også så det.

 

Forskellen på de to forsøg var meget tydelige og viste, at hestens udviste en adfærd, hvor den klart og tydeligt prøvede at kommunikere med mennesket alt efter, hvilken situation, den var i.

 

Når hesten troede, at dens menneske ikke vidste, hvor gulerødderne var gemt, forsøgte den at skabe en tæt kontakt med mennesket og ved hjælp af blikke og berøringer med mulen at gøre opmærksom på, hvor gulerødderne var gemt. Når hesten derimod vidste, at dens menneske vidste, hvor gulerødderne var, faldt den mere til ro, og var ikke aktiv i at gøre mennesket opmærksom på, hvor gulerødderne lå gemt.

 

Hesten kan bede om hjælp
De to test blev gennemført mange gange, og konklusionen var meget klar for forskerne. Heste er i stand til at ændre på sin adfærd og kommunikation efter, hvor meget viden dens menneske har om en situation. Og hvis hesten møder et problem, den ikke selv kan løse, vil den bede sit menneske om hjælp.

 

Resultaterne er offentliggjort i det videnskabelige onlinemagasin Animal Cognition under titlen ”Domestic horses send signals to humans when they face an unsolvable task.”