Fem ting din hest har brug for

 06.11.2018 10:00 | By Mathilde Falle

Hestehold er ofte et omdiskuteret emne, da der er mange forskellige måder at have hest på. Men uanset hvordan man holder hest, er der nogle helt basale behov der bør opfyldes

Der kommer ofte nye ting på markedet, både i form af foder, supplementer, udstyr, pleje, mm, og ofte kan man som ejer og rytter blive helt opslugt af den verden. Det er jo fantastisk, at der bliver udviklet så mange gode ting og tiltag for at optimere hestene og hesteholdet, og der er mange gode produkter på markedet. Men nogle gange handler det bare om at komme ”back to basics”. De fleste hestfolk ved allerede disse ting, men sommetider er det godt at få opfrisket hukommelsen. For alverdens supplementer og gadgets betyder ikke ret meget, hvis hestens basale behov ikke imødekommes.

 

Vand - det mest basale behov

Hesten skal have fri adgang til rent vand. En hest på ca. 500 kg, som bor i tempereret klima, behøver mellem 21-42 Liter vand dagligt. Behovet for vand vil blive forøget ved træning og varmere temperatur. Der er mange råd angående hestens vandbehov.


- Vandet bør renses dagligt, da døde insekter og fugleklatter kan bl.a. være med til at forgifte hesten.

- Tilsæt aldrig salt eller elektrolytter til hestens eneste vandkilde. Nogle heste brydes sig ikke om smagen, og som tidligere nævnt, skal de altid have adgang til frisk fersk vand.

- Græs har et højt indhold af vand, typisk omkring 60-80 %, hvor hø kun har et vandindhold på typisk 7-10 %.

- Foder med højt indhold af protein vil forøge vandbehovet, da protein kan have en diuretisk effekt. Det betyder, at det har en vanddrivende effekt.

- Ved koldere forhold drikker hestene mindre, især hvis vandet er iskoldt. Det kan i værste tilfælde medføre til dehydrering, som er den største årsag til kolik om vinteren. Derfor er det en god idé at opvarme vandet til 7-15 grader, for at hesten har lyst til at drikke det.

- Hvis hestene skal drikke af naturlige vandkilder (søer, åer), skal man være opmærksom på at vandet burde rinde og kilden være dyb, så den ikke fryser.

- Hestene opnår ikke deres behov for vand, ved at spise sne. Hesten vil også på den bekostning skulle bruge mere energi for at kunne stabilisere sin kropstemperatur.

 

Salt - et dagligt behov, uanset årstid

Når der er koldt hjælper salt med, at hesten indtager nok vand. Når der er varmt, erstatter supplementet det salt, der går tabt via sved.  En stor hest har et behov for ca. to strøgne spiseskeer eller 30 ml. salt dagligt for vedligehold. Ved varme, fugtighed og træning vil behovet forøges. Der er forskellige måder at imødekomme hestens saltbehov.

- Pulveriseret salt kan tilbydes til fri afbenyttelse – vær dog opmærksom på at det ikke må indeholde cyanid

- Mineraliseret havsalt tilbyder små mængder at spormineraler, som ikke typisk findes i en almindelig foderration.

- En saltsten bør være tilgængelig hvis hesten har behov for mere.

- Elektrolytter kan ikke erstatte det rene salt, da det er lavet til at erstatte det salt, der går tabt, når hesten sveder.

 

Grovfoder - byggestenen i foderbehovet

Hestene er steppedyr, som er indrettet til at græsse og fordøje grovfoder i størstedelen af døgnet timer. Der er mange årsager til at hesten bør have grovfoder tilgængeligt i alle døgnets timer.

- Hestens mave producerer altid syre, også når den er tom. Syre i en tom mave kan medføre mavesår i mavetarmkanalen. 

- Mavetarmkanalens sammentrækninger sker vha. en glat muskulatur, der ”trænes”, ved at der er en konstant flow af grovfoder i marve-tarmkanalen. En slap mave-tarm-kanal kan potentielt give Invagination/ Intussusception, som er en form for tarmslyng, da en tarmsektion trækker sig ind i en anden tarmsektion.

- En tom mave kan forårsage stres og en hormonel respons, der øger insulinniveau, hvilket er potentielt farligt i forhold til forfangenhed hos heste.

- Stresset fra en tom mave kan skade hestens metaboliske system, forårsage forfangenhed, inflammation og nedsat immunforsvar.

 

Erstat hvad grovfoderet mangler

Mange heste lever primært af hø. Men hø er ikke særlig nærende, da det tørret græs ikke længere indeholder samme mængde vitaminer, omega3 og 6, som frisk græs gør. Men det indeholder protein, kulhydrater og mineraler, og er en fantastisk energikilde. Du kan supplere, hvor høet mangler.

- Tilføj et godt vitamin/mineral tilskud, som tilbyder, hvad høet mangler (vitamin A, D og E)

- Vitamin C mindskes i hø. Men unge heste producerer en tilstrækkelig mængde, dog skal man være opmærksom på at heste, med alderen, kan få problemer med at producere dette vitamin.

- Du kan tilføje mere protein ved at fodre med flere forskellige typer grovfoder. På den måde kan du Bedre sikre god kvalitet af protein. Noget hø kan have en lav kvalitet af protein, som kan medføre at hesten får problemer med en gendanne eller reparere væv i kroppen.

- Solskin skal bruges til D vitamin, eller i hvert fald frisk græs. Derfor er det vigtigt at finde en god Dvitaminkilde, da høet ikke indeholder ret meget D-vitamin.  

 

Bevægelse, venner og ly er nødvendigt

At stå stille i en boks, eller på en lille fold i længere tid, er meget unaturligt for hesten, og det kan være skadeligt både fysisk og mentalt for den. Det samme sker når hesten er isoleret fra sine venner. Det kan i værste tilfælde give så stor belastning på hesten, at det påvirker hestens livskvalitet, immunsystem og hormonelle responser. Her er blot nogle af de problemer hesten kan få, hvis den ikke får nok bevægelse, og hvis immunsystem og hormoner påvirkes.

- Fedme, insulin resistens, mindre muskelmasse og mindre metabolisk hastighed

- Porøse knogler og større potentiale for frakturer.

- Dårligere blodcirkulation, som medfører nedsat næring og ilt til cellerne i kroppen, altså til led, muskler, organer mm.

- Potentiale for fordøjelsesproblemer, som kolik, mavesår og diarré.

- Adfærdsændringer, som vævning, staldvandring, skraben, sparke på væggen, krybbebidning mm.

- Langsom udvikling hos voksende heste

- Accelereret aldring, med øget potentiale for infektioner, knogleskørhed, gigt og allergi.

 

Heste er forskellige, ligesom mennesker. De har alle deres individuelle behov. Men at opfylde deres basale behov er nødvendigt for hestens sundhed.

 

Kilde: Horsetalk

Andre lignende nyheder

09.11.2018 / Trivsel

Sådan får du den perfekte hale

Hvordan plejer du halen, fremhæver bagpartens muskler og undgår kløe af halen? Det giver groom Tina Dufour svar på

04.11.2018 / Trivsel

Er din hest sømstukket?

Hesteejere, der står med en halt hest efter den er skoet, tror det er noget forfærdeligt der er sket, og at beslagsmeden helt sikkert har sjusket. Men har han det?

29.10.2018 / Trivsel

Kan hvidløg være farligt?

Mange hesteejere vælger at give deres heste hvidløg i fodret, men hvad gavner hvidløg og kan hesten få for meget?