En byrde er blevet løftet fra græske æslers ryg

 13.10.2018 19:15 | By Merete Haahr

Foto: Shutterstock

Grækenland har netop indført en lov, der forbyder overvægtige turister at ride på æsler på den populære tourist ø, Santorini. Det sker på baggrund af flere klager fra aktivister, der har klaget over de mange sår som æslerne har pådraget sig ved deres hårde arbejde

Besøgende til den græske ø, Santorini, betaler ofte for at ride på æsler op af de stejle bakker fra havnen op til hovedbyen på øen. Det har taget hårdt på æslerne at fragte de tunge turister den lange vej, og det har skabt vrede hos mange dyrevelfærdsorganisationer. Santorini har et stejlt terræn, og æslerne må derfor ofte bære turisterne op ad de small stier, som er ufremkommelige for biler. I de senere år har den stigende tendens til overvægtige turister fra de mange krydstogtskibe, der hvert år besøger øen skabt store problemer for æslerne, som skal bære dem på ryggen.
Den græske avis, City Times skriver, at nogle lokale har avlet muldyr for at imødekomme kravene fra de stadig tungere turister, som kommer til øen.


Ny lov indført på baggrund af klager
Hvis man fra nu af ønsker at ride et æsel, må man ikke veje mere en 100 kilo eller en femtedel af æslets vægt. Det foreskriver en ny lov, som netop er blevet indført.

Dyret må ikke være læsset med vægt, som overstiger dens størrelse, alder eller fysik, lyder det fra det græske Landbrugs og Fødevareministerium. Ejerene skal tage ansvar for deres dyr og sikre deres helbred, stalde og arbejdsstationer. Ejerne skal ligeledes sørge for rigeligt med foder og vand, og æslerne skal holdes rene og fri for infektioner, sådan foreskriver den nye lov.
Disse retningslinjer er nu blevet udbredt rundt på de græske øer, efter at ministeriet har modtaget en lang række klager over de forhold som dyrene arbejder og lever under gennem den varme og travle sommerperiode.

Forfærdelige forhold for æslerne
Dyreaktivister stillede spørgsmålstegn ved ejernes behandling af æslerne, og en video af de forhold som flere æsler led under, samt billeder af overvægtige turister gik viralt på de sociale medier i juli måned.

En underskrift indsamling blev startet. Den krævede en stopper for at æslerne blev brugt til transport af turister, som sagtens selv kunne gå i 30 minutter, eller tage den kabel vogn, som er beregnet til formålet. Dyreaktivisterne påpegede endvidere, at æslerne måtte stå i deres egen afføring, være bundet i solen, og de blev pisket af deres ejere for at få dem til at gå lidt hurtigere.

Over 100.000 underskrifter blev indsamlet.

æsel.png
Foto: Shutterstock

 

Dyreværnsorganisationer arbejder for bedre velfærd
Organisationen ”The Donkey Sanctuary” skrev på deres hjemmeside tilbage i juli, at de var forfærdede over de lidelser som æslerne blev udsat for, hvor mange af dyrene havde skader på ryggen og åbne sår. Organisationen indkaldte embedsmændene på øen til et møde for, at få sat en stopper for denne dyremishandling.
Det har ført til den nye lov, som har sat et loft over, hvor meget et æsel må bære.

Udover vægtrestriktionerne giver de nye retningslinjer påbud, om at æslerne skal have mulighed for at løbe frit og røre sig mindst en halv time om dagen, og de skal altid have adgang til friskt drikkevand. Derudover må æslerne under ingen omstændigheder bruges, hvis de ikke er i stand til at arbejde, f.eks syge dyr, skadede dyr, gravide hopper i et fremskredent stadie af graviditeten, eller dyr med dårlige hove, fremgår det i den nye lov.

Dyrevelfærdsorganisationen PETA mener, at de nye tiltag er overfladiske, og det langt fra er nok for at forebygge de lidelser som æslerne dagligt må gå igennem.

Æsler kan stadig blive tvunget til at bære en person, der vejer op til 100 kilo, og det er op af de mere en 500 trin op til fire eller fem gange om dagen, fortæller Mimi Bekhechi, PETA´s engelske direktør for internationale programmer.

 æsler