Ditte Young: Forstå din hest, så skal resultaterne nok komme

 04.08.2018 07:45 | By Helle Kristensen

 

Måske er du skeptisk omkring alt det her med dyretelepati? Måske tænker du ligefrem, at det faktisk lyder lidt for meget som noget "Hokus Pokus". Men uanset hvor skeptisk du er, så er der gode råd at hente fra Ditte Young. Også selvom du ikke er til alt det “alternative”. 

 

I denne artikel har vi fjernet ordet telepati. Det har vi gjort, fordi vi gerne vil forklare helt præcist hvad det er Ditte laver, også selvom man ikke er tilhænger af det alternative. Måske vil du efterfølgende tænke, at det faktisk slet ikke er så alternativt, når det kommer til stykket, eller måske vil du stadig tænke at det alternative ikke er for dig.  

 

Grundlæggende vil mange ryttere nikke genkendende til, at vores heste har en personlighed. Ofte hører vi, at en hest er sensibel, varm, har høj tænding, er kold eller lignende. 

Men måden man analyserer en hests personlighed, er egentlig ikke så meget anderledes, end måden vi analyserer menneskers personlighed på. Ihvertfald ikke iføle Ditte. Det handler om at afgøre hvilke former for stimuli, der gør noget godt for hesten, og hvilke former for stimuli hesten ikke har det så godt med. 

 

Tilgangen til dyr og mennesker bør være den samme.

Når man analyserer på menneskers personlighedstype, arbejder man ofte med disc-profiler. Et værktøj der kan kortlægge menneskers adfærd i bestemte situationer.

LÆS MERE OM DISC-PROFILER HER

Denne tilgang til analyse af personlighedstyper, har Ditte Young overført til hestene. Det har hun gjort, fordi hun gerne vil give os ryttere et bedre udgangspunkt for at arbejde med vores heste, således at samarbejdet kan blive en succes. 

 

"Jeg tror vi alle kan blive enige, om at i arbejdet med at afgøre hvorvidt en person kan passe ind i et team af mennesker, er diskprofiler et yderst brugbart værktøj. Og det samme gør sig gældende for heste. Heste er jo ikke ens, og når vi arbejder med hestene så er det enormt vigtigt at vi forstår hvorfor de agerer eller reagerer som de gør.”, siger Ditte Young. 

 

Med udgangspunkt i dette har Ditte udarbejdet 4 profiler, der beskriver de forskellige typer af heste, vi kan møde. Disse profiler vender vi tilbage til.
For før vi kan tale om profiler, er det vigtigt at vi forstår hvordan en hest fungerer adfærdsmæssigt, og hvorfor den til tider reagerer uhensigtsmæssigt, når vi rider. 

 

Din hest giver dig aldrig fingeren

"Jeg hører ofte ryttere sige at deres hest har været dum, at den vil være på tværs eller at den tillægger sig en bestemt adfærd, for at irritere sin rytter. Det er helt forkert. For så langt kan en hest slet ikke tænke. Heste har grundlæggende en meget begrænset hjernekapacitet. Og det betyder, at din hest aldrig giver dig “fuckfingeren”. Hvis den reagerer på noget er det fordi dens nervesystem fortæller den, at den har grund til at være bange. Heste jo helt grundlæggende et flugtdyr, og det skal vi som ryttere forholde os til.” 

 

Nilson-øje.jpg

 

Når Ditte taler om hestens nervesystem og de reaktioner nervesystemet udløser, kan det sammenlignes med, at vi mennesker kan være bange for noget, fordi vi har oplevet et traume. Noget ubehageligt der betyder at vores krop reagerer. Selvom vi prøver at overbevise os selv om at vi ikke er bange. Eksempelvis eksamensangst, tandlægeskræk, angst for edderkopper, højdeskræk osv. 

Vi mennesker har stort set allesammen en fobi eller en angst for noget. I større og mindre grad. 

Og sådan er det også med vores heste. 

 

Ditte forklarer at nogle ting kan være udløst som et traume, eksempelvis en dårlig oplevelse hvor hesten tidligere har været tryg ved situationen, men hvor en ubehagelig oplevelse har betydet at nervesystemet er begyndt at forbinde det med en fare. Andre gange kan hesten have en uforklarlig grund til at reagere. Denne type chok og traumer i nervesystemet, kan sammenlignes med eksempelvis højdeskræk, angst for edderkopper og lignende. Heste har dem bare ofte i højere grad end mennesker, da de jo som tidligere nævnt er flugtdyr. 

 

Ditte_og_heste_udenfor_11_.jpg
Heste er som udgangspunkt flugtdyr, og før vi kan lede vores heste er vi nødt til at forstå dem. 

 

Forstå din hest

”Hvis vi som ryttere skal formå at arbejde med vores heste, og nå derhen, hvor vi faktisk kan overskrive hestens angst for specifikke ting, er det vigtigt at vi forstår vores heste. Og til dette bruges de 4 profiler, for hvis vi forstår vores hest, kan vi arbejde med den”, siger Ditte Young. 

 

De fleste af os har på ét eller andet tidspunkt fået udarbejdet en personlighedsprofil i arbejdsmæssig sammenhæng. Med henblik på at vurdere om vi som medarbejdere kan passe ind i arbejdsmiljøet. For langt hen ad vejen kan man lære rigtigt meget, men godt samarbejde handler om kemi. God kemi i et arbejdsteam kan flytte bjerge. 

Og sådan er det også med heste og mennesker. Nogle heste og mennesker klikker bare fra første færd. Andre ekvipager kan lære at arbejde sammen. Og nogle kommer aldrig til at fungere sammen, fordi hest og menneske som udgangspunkt er for langt fra hinanden. 

 

Hvis du eksempelvis som rytter er lidt usikker, er det vigtigt at du får en hest der kan rumme dette. Som usikker rytter bør du tænke grundigt over, hvad det indebærer at vælge en Sensitiv hest. Du skal i stedet vælge en hest der kan give dig en god ridetur og vil hjælpe dig med at lære at ride. Og her er det vigtigt at du er ærlig over for dig selv. Er du utryg som rytter, er det vigtigt at erkende dette og få hjælp til at tackle det. 

Er du derimod en rytter, der trives med udfordringen fra en sensibel hest, er en hest der er helt kold sjældent et godt match for dig. 

 

Legebarnet

Denne hest har brug for masser af udfordringer og afveksling i arbejdet. Den følger med i alt, elsker at være i centrum og har i høj grad brug for at den konstant bliver motiveret via afveksling i arbejdet. Legebarnet fungerer ikke godt under pres. Det vil sige at hvis du som rytter er afsted til stævne og den fornemmer presset, vil den hurtigt blive demotiveret. Det er vigtigt at du med legebarnet altid sikrer at ridning er for sjov og for samarbejdets skyld. Ikke fordi du skal opnå resultater. 

 

Den sensitive

Den sensitive hest, har som navnet antyder en meget følsom natur. Det betyder at den sensitive hest sjældent vil fungere godt med en nervøs rytter. Fordi den opsnapper alle de negative energier omkring den. Det betyder også den ikke kan være i et miljø hvor rytteren ikke tager sig god tid til den. Den sensitive hest har brug for nærvær og forståelse. Hvis du har en sensitiv hest, vil den ofte reagere ekstremt dårligt på at du kommer ind i stalden og dårligt har tid til at ride.

 

Prinsen/ Prinsessen

Denne type heste har et utroligt stort ego. Og trives generelt rigtigt godt på en stævnebane. De elsker at være I centrum og er generelt kendetegnet ved at de trives allerbedst når alle andre kigger på dem. En prins eller en prinsesse kræver at du som rytter er en dygtig leder. Du skal turde sige fra, og det er vigtigt at du forstår at gøre det på en måde der viser din hest at den skal respektere dig, fordi du er over den i hierarkiet. Ellers tager lige netop denne type hest lynhurtigt lederskabet.

 

Kongen / Dronningen

Denne type hest er den fødte leder. Den er ubetinget lederen på folden. Arbejdsmæssigt er lige netop denne type hest ekstremt rummelig. Du kan præsentere den for alverdens udfordringer og den tager det med ophøjet ro. Det er den ultimative lærehest. Konger og dronninger fungerer ofte godt som konkurrenceheste. Ikke for deres egen skyld, men fordi de lever og ånder for deres ryttere. Hvis ellers deres rytter har gjort sig fortjent til deres respekt.

 

”Når vi taler om det her så er det vigtigt at forstå, at en hest kan være højere på den ene profil, end den anden. Der er altid noget, som vil være mest mig og mindst mig i en profilanalyse. Men alle 4 profiler er til stede ved stort set alle heste. Og det handler grundlæggende om at tilgodese alle 4 behov, så du får en hest der føler sig forstået og har lyst til at arbejde sammen med dig som rytter. Hvis du kan opnå dette, så er der ikke den ting du ikke kan opnå med din hest,” siger Ditte og afslutter:
 

” Grundlæggende er heste og mennesker jo ikke så forskellige på det punkt. Vi har det allerbedst når vi føler os forstået, vores behov bliver opfyldt og vi får lov at lave det vi er gode til.”

 

 

Andre lignende nyheder

18.11.2018 / Træning

Grundridning går ikke af mode

Landstræner i dressur Nathalie zu Sayn-Wittgenstein gav en god times inspirerende træning med tilknyttede kommentarer, og der var meget god læring og inspiration at hente, mens berider Dennis Fisker svedte som testrytter for prinsessen

17.11.2018 / Træning

Aflaster du hestens ryg?

En ridetur i det fri virker opkvikkende og opmuntrende på såvel hest som rytter, og man kan hente både glæde og motivering ved sådan en tur, men aflaster du hestens ryg?

15.11.2018 / Træning

Gradvis forlængelse af tøjlen - hvad vil det sige?

En "tydelig gradvis forlængelse af tøjlen" afslører i hvor høj grad din hest er i besiddelse af takt og løsgjorthed, og hvor ærligt den går til biddet, men hvad kan øvelsen også bruges til, og hvordan udfører du den?