Ditte Young: Du skal turde mærke dig selv for et bedre samarbejde mellem dig og din hest

 11.08.2018 13:03 | By Helle Kristensen

Fotos: Ditte Young

Ditte Young har denne sommer været i Sverige og arbejde med dressurrytter Per Sandgaard. En rejse, der havde til formål at give Per en endnu bedre forståelse for sin Grand Prix hest Charmeur. Og hjælpe ham med at forfine hans rideteknikker og samarbejde med sin hest. Men hvad er det helt præcist Ditte gør, når hun arbejder med en rytter som Per? 

Under hingstekåring i marts, mødte Per Sandgaard første gang Ditte Young. Det skete under en clinic: “Fine fornemmelser på toppen”.

Per Sandgaard var tydeligvis svært tilfreds med Dittes evne som coach, derfor har Ditte denne sommer været en tur i Sverige. Ikke blot for at arbejde med Per, men også for at arbejde med flere svenske eliteryttere. Og det var en super oplevelse - Både for hende, men også for rytterne. 

Ditte oplever, at til trods for at ingen dyretelepatører endnu, har fået deres”gennembrud” i Sverige, er der en stor åbenhed og interesse for det.

”Mange ryttere er oprigtigt interesseret i at forstå deres hestes sind og adfærd.” siger Ditte og forklarer om de udfordringer hun oplever via sit arbejde:
" -Jeg har gennem tiden hjulpet rigtigt mange ryttere med deres heste. Men jeg oplever stadigt en skepsis omkring mit arbejde. En modstand, som muligvis også skyldes uvidenhed omkring, hvad det egentlig er, som jeg går og laver. Eftersom det endnu er svært at skabe evidens for et energetisk arbejde, forstår jeg også, hvorfor nogle mennesker har det rigtig svært med det”.

LÆS OGSÅ: FORSTÅ DIN HEST - SÅ SKAL RESULTATERNE NOK KOMME

”Jeg har et ønske om, at ryttere en dag kan give slip på, hvad andre tænker, hvad der er skabt evidens for, hvad andre mener er rigtigt og forkert, og i stedet mærke, hvad der føles rigtigt for dem. Det vigtigste er vel, at dét du gør, virker for dig og din hest. Hvis du ikke er ét med din hest og mærker samspillet imellem jer, så er der stor sandsynlighed for, at I kommer til at have en miskommunikation og- eller får fejl, eksempelvis under et stævne. Uanset hvilket niveau man befinder sig på i sin ridning, så er det allervigtigste for mig at se, den nærhed og forbindelse der opstår mellem hest og rytter når de samarbejder. Og det er dét jeg kan hjælpe med. 

Derfor er det også så skønt og inspirerende at arbejde med en rytter som Per, der tager "ja-hatten" på og tager imod de informationer han får, fordi det giver mening for ham. Det giver et virkeligt godt samspil imellem Per, Chameur og jeg." 

 

IMG_0195.jpg
Ditte og Per Sandgaard (i midten) har denne sommer arbejdet på at optimere Pers ridning, så han og Charmeur får bedre forudsætninger for at arbejde med de svære øvelser. Til venstre ses Pers mand og forretningspartner den svenske landstræner Pether Markne.

 

Fine fornemmelser er kendetegnet for en dygtig rytter 

De fleste undervisere du taler med, vil sige det samme: ”At der altid kan findes områder vi kan lære mere om, eller hvor der er mulighed for optimering”. Sådan er det også for de allerdygtigste ryttere. Måske kan man ligefrem sige, at desto bedre rytter du er, desto mere forfinet er redskaberne til at forbedre dig. Grand Prix rytterne er ofte så dygtige, at de tandhjul der kan skrues på, bliver bittesmå. Og derfor er det nødvendigt, at man tænker ud af boksen, og begynder at finjustere på sin ridning, hvis man ønsker at forbedre sin ridning. Det er dét samarbejdet mellem svenske Per Sandgaard og Ditte går ud på. At finjustere. 

“Helt grundlæggende vil jeg gerne understrege, at jeg ikke kan eller vil erstatte en underviser eller træner. Jeg kan ikke lære Per at ride. Men jeg kan hjælpe ham med at forfine og forædle hans ridning, ved at vejlede ham til at opnå et bedre samarbejde med hesten. 

 

IMG_0127.jpg
Når Ditte og Per arbejder sammen, bruger hun forskellige virkemidler til at optimere Pers ridning. Her ses han med gaffatape om benet... 


Når jeg arbejder med Per, så handler det i høj grad om, at jeg ser nogle udfordringer, som giver ham og Charmeur vanskeligheder i træningen. Disse vanskeligheder kan kræve miljøtræning af hesten, coaching af Per, give Per endnu mere viden om hvad Charmeur mærker i situationen med mere. Charmeur har haft store problemer med skærme. Selv da jeg præsenterede ham overfor en mobil telefon, stillede han sig lidt på bagbenene, så det har vi brugt tid på at træne sammen. Helt konkret udmunder Charmeurs angst for skærmene i, at den energi der bør flyde mellem Per og Charmeur blev blokeret. Per kan sagtens ride Charmeur, når der er skærme, men Charmeurs fokus er ikke 100 % hos Per. Så hvad skulle der til for at dét blev optimalt. Værktøjer som disse er dét, som equicoachingen består af. 

Yderligere har Per den udfordring, at han har en vane med at sidde lidt skævt, som så mange andre ryttere har uden at tænke over det. Det blokerede for Charmeurs evne til at arbejde helt ubesværet i piaffen. De problemstillinger forsøgte vi at løse, ved at jeg coachede Charmeur og Per, således at vi fik brudt den vane, eller det mønster de ellers normalt arbejder i.” 

Per udtaler: ”Det er så heftigt at arbejde sammen med Ditte. Alle de informationer hun får fra hestene på meget kort tid, er noget jeg selv ved, men det har taget mig flere år at lære hestene at kende ned på det detaljeplan. Ditte er et meget stærkt kort at have på hånden sammen med min træner, fordi på den måde, går det hele op i en højere enhed. Hun forfiner træningen og det forædler vores ridt sammen”. 
 

Mit arbejde er ikke for alle 

Efter besøget i Sverige er der åbnet nye døre for Ditte. 
Per har allerede efterspurgt et nyt træningsforløb med Ditte og ligeledes har hun fået flere henvendelser fra andre svenske ryttere og stutterier, både i Sverige og Norge, der ønsker at benytte Dittes indsigter til at aflæse deres firbenede venner. 

“Jeg tror, at alle ryttere fra tid til anden ønsker at vide hvad der forgår i hovedet på deres hest. Måden vi griber det an på er blot forskellig.
 


- Det spørgsmål jeg oftest bliver stillet er: Hvad tænker min hest? 

Nogle ryttere er rigtigt gode til at aflæse deres heste, og på den måde har de også en god fornemmelse for deres hest og forstår den, mens andre ryttere slet ikke tror på at hestene kan fortælle os noget. Tilgangen til heste spænder meget bredt i branchen. 

 

IMG_0023.jpg
Per Sandgaard har "ja-hatten" på, når han og Ditte samarbejder, og det betyder at Ditte får bedre forudsætninger for at hjælpe Per med hans udfordringer. 


Mit arbejde med Per, og alle andre ryttere jeg samarbejder med, går ud på at hjælpe rytterne til at opnå en større forståelse for deres hest, så de bedre kan samarbejde. Men før jeg overhovedet kan nå til det punkt, hvor jeg kan hjælpe dem, kræver det at de er åbne for at tænke anderledes og bevæge sig ud ad nogle veje de ikke er vant til. Turen til Sverige har givet mig en glæde ved at arbejde med et team som virkelig VIL tage imod udfordringen og åbne sig over for mine metoder. Fordi man ikke forstår metoden, er det ikke ensbetydende med, at det ikke eksisterer. Jeg forstår heller ikke selv metoden. Jeg kan ikke forklare hvorfor jeg kan aflæse hestene som jeg gør, andet end i energier og følelser, men må blot konstatere at der er mere mellem himmel og jord, end min fysiske hjerne kan kapere”, afslutter Ditte Young 

Telepati, non-verbal kommunikation, aflæsning af energi… Kært barn har mange navne, men grundlæggende handler det hele om, at en rytter der forstår sin hest, har bedre forudsætninger for at tilpasse sin ridning til hestens fordel.

 

 

Andre lignende nyheder

18.11.2018 / Træning

Grundridning går ikke af mode

Landstræner i dressur Nathalie zu Sayn-Wittgenstein gav en god times inspirerende træning med tilknyttede kommentarer, og der var meget god læring og inspiration at hente, mens berider Dennis Fisker svedte som testrytter for prinsessen

17.11.2018 / Træning

Aflaster du hestens ryg?

En ridetur i det fri virker opkvikkende og opmuntrende på såvel hest som rytter, og man kan hente både glæde og motivering ved sådan en tur, men aflaster du hestens ryg?

15.11.2018 / Træning

Gradvis forlængelse af tøjlen - hvad vil det sige?

En "tydelig gradvis forlængelse af tøjlen" afslører i hvor høj grad din hest er i besiddelse af takt og løsgjorthed, og hvor ærligt den går til biddet, men hvad kan øvelsen også bruges til, og hvordan udfører du den?