Derfor er Rømø Beach Jump så stor en succes

 12.06.2018 19:07 | By Helle Kristensen

Lea Hartwigsen havde under stævnet en bornholmsk familie boende - Her ses den ene af pigerne med hendes pony på vej over springet. Foto: Lea Hartwigsen Photography

 

Stævnet på Rømø bliver større og større - og tiltrækker ekvipager ikke blot fra Danmark, men også udlandet... Og måske er det ikke helt tilfældigt - For der findes faktisk kun ét stævne i verden udover stævnet på Rømø der foregår på en strand.

“Jeg er MEGA fan af konceptet.”

Ordene kommer fra fotograf Lea Hartwigsen, der med sit kamera har været at finde ved Rømø i lige så mange år, som stævnet har været afviklet. Det er et helt igennem genialt stævne. Og noget helt unikt. 

Lea har igen i år stået klar med kameraet på sidelinjen, mens glade ryttere og heste har indtaget Danmarks største ridebane. Hun bor lige ud til den store strand Lakolk og er vokset op i de skønne omgivelser, der danner rammerne for Rømø Beach Jump.  

 

Et unikt koncept

Der findes 2 steder i verden, hvor man afholder et stævne direkte på stranden. Det ene sted er Miami, Florida og det andet er her i Danmark. På stranden i Rømø. 

I Miami kører de ekstra sand til stranden før stævnet, men på Rømø er bunden klar - alle dage, hele året rundt. 

Og faktisk er bunden så unik - at man også træner ørkenlandinger med Hercules fly. Og det var lige netop hvad flyvevåbenet gjorde, mens en kæmpe skare af frivillige fredag aften gik og byggede stævnepladsen op, så alt stod klar lørdag morgen. 

 

Familiehygge og miniferie

For første gang i år, har Lea også valgt at tilbyde opstaldning og overnatning under det store stævne. 

"Det har været helt vildt hyggeligt. Jeg havde en familie boende der kom fra Bornholm. To piger og deres forældre med deres ponyer. Det gjorde bare hele stævneweekenden endnu bedre. Vi grillede og hyggede os, og pigerne var ude at bade sent om aftenen. 

Jeg tror det er den slags oplevelser, der gør dette stævne helt unikt. Det handler ikke kun om at ride. For mange er det en form for miniferie. Og det er dét, kombineret med de spektakulære omgivelser, der gør at stævnet er så stor en succes. Alene fra Holte på Sjælland stillede 30 ryttere til start. 

Familien der boede hos Lea kørte fra Rømø kl 18.00 søndag aften, og mandag morgen kl 6.30 fik hun en SMS om at ponyerne var hjemme i deres bokse igen, og forældre og børn var klar til arbejde og skole. 

“Det er helt vildt at tænke på, at de vælger at rejse hele natten, for at komme og starte på Rømø. Det syntes jeg understreger, hvor stor en begivenhed det her stævne er for mange, ikke blot for rytterne men også for alle de frivillige.”

 

Alle mand bliver til sidste affaldspose er fjernet

Og lad os lige dvæle ved de frivillige. For det er ikke nogen hemmelighed, at også Tinglev Rideklub, der står bag stævnet på Rømø er DYBT afhængige af deres frivillige hjælpere. Som alle andre klubber.

Men mens den sidste oprydning på mange stævnepladser godt kan udskydes, så er det essentielt for stævnet på Rømø, at ALT er fuldstændigt ryddet, når sidste bil triller fra stranden søndag aften. Ellers får man ikke lov at afvikle stævnet.

"De er så sindsyge, de frivillige hjælpere der er på Rømø. Det er dem der bærer HELE stævnet! Jeg ved ikke hvordan de (Tinglev Rideklub) bærer sig ad med at skaffe dem, men de skal da helt klart have det største skulderklap." 

"Alle de frivillige er trætte søndag, men alligevel bliver alle mand og hjælper, til allersidste affaldspose er tømt og pakket sammen. Det syntes jeg virkelig er imponerende. Og det håber jeg også rytterne husker at værdsætte.”  

ALT under stævnet på Rømø er sat op. Intet er på stranden i forvejen når Tinglev Rideklub begynder at stille op dagen før stævnet. Udstyr, spring, pynt, osv.  bliver transporteret i lastbiler og trailere til og fra pladsen.

frivillige-rømø.jpg
De frivillige på Rømø Beach Jump trækker det store læs med at bygge baner op og pille ALT ned igen, før stranden forlades søndag.  Foto: Claus Ardal

 

Et fotografisk paradis

Lea har som sagt været med som fotograf, lige fra allerførste gang stævnet blev afviklet. Og årsagen er helt simpel; 

"For mig som fotograf, er det jo et paradis. Stranden rækker så langt øjet rækker, og baggrunden er bare så smuk. Derfor tror jeg også mange ryttere vælger at bruge lidt ekstra penge på at få taget gode billeder, når de kommer herned. 

I starten tog vi fotografer, der var hernede billeder af stort set alle ekvipager, men stævnet er blevet så stort nu, at det kan vi slet ikke nå. Derfor tager jeg kun af dem der henvender sig før stævnet. 

Omgivelserne hernede giver nogle sindsyge fede billeder, som du ikke får taget hver dag. Nogle af dem der kommer herned, har aldrig redet på en strand før, så den samlede oplevelse er helt vild for dem. 

Der findes ikke andre steder du kan jorde for fuld hammer i vandkanten, efter du har været inde og ride en stævneklasse,” afslutter Lea Hartwigsen.