Sådan får du den perfekte hale

 09.11.2018 09:55 | By Cecilia Lindahl

Hvordan plejer du halen, fremhæver bagpartens muskler og undgår kløe af halen? Det giver groom Tina Dufour svar på

Der er intet bedre end en flot, skinnende og fyldig hale, og sådan en hale kræver daglig pleje. Halen bør gennemgås dagligt for at undgå, at den filtrer sammen. Det er meget individuelt, hvordan man gennemgår halen. Nogle foretrækker blot at gennemgå halen for spåner, halm og de værste sammenfiltninger i hverdagen og kun pille halen ved håndkraft et par gange om måneden eller i forbindelse med stævner.

Jeg reder halen på daglig basis. Til halen anvender jeg en rund halebørste med træpigge. Jeg begynder med at rede nedefra og holder samtidig om halen med den anden hånd et par centimeter længere oppe for at undgå, at hår rykkes ud, når børsten når en ekstra genstridig knude. Ved at arbejde mig langsomt op gennem halen og flytte udredningen længere og længere op, indtil jeg når haleroden, står jeg til sidst med en flot, lækker og fyldig hale, lyder det fra Groom Tina Dufour, der samtidig fortæller, at hun sprayer man og hale med showshine i hverdagen for at gøre dem lettere at rede ud.

 Min erfaring er, at hvis man har showshine i halen, så bliver den faktisk tykkere med tiden ved regelmæssig gennemgang og pleje. Efter vask af hale sprayes showshine direkte i den våde hale, hvorefter halen redes ud. Derudover giver jeg halen showshine på ugentlig basis, og i vintermånederne anvender jeg lidt ekstra i halespidserne for at virke som buffer mod mudderet.

Klip af hale
Hos springheste klipper jeg gerne halen, så den ender circa midt mellem kode og has, mens dressurhestenes haler oftest går helt ned til koden. Hvis halen er enormt tynd, kan man med fordel klippe den en smule kortere, da den volumemæssigt derved ser ud af lidt mere, afslører Tina Dufour.

I dressursporten studser en del ryttere halen oppe ved haleroden for at skabe en flot markering og fremhævning af musklerne i bagparten. Her klippes de første 10 til 15 centimeter oppe langs haleroden. Det ses ikke særlig tit i springsporten og  bruges oftest kun, hvis hesten har lidt sommereksem og har gnubbet det øverste af halen til uigenkendelighed. Der kan klipningen give et pænt look, indtil klørårsagen er fundet, og du igen kan forsøge at lade hårene ved haleroden vokse ud til normal længde. Studsning af haleroden medfører dog også en udtynding af halen, så jo længere ned du klipper, jo mere af halens tykkelse vil forsvinde.
klip af hale_ImageResizer.jpg
En del grooms har så stor erfaring med halestudsning, at de anvender en lille klippemaskine, gerne med et slide-on-skærhoved, som kan indstilles til en klippelængde på tre til fem centimeter, afhængig af hvor tæt man ønsker at klippe ind langs haleroden. Andre anvender en almindelig saks. Det er enormt vigtigt, at hesten står lige på bagbenene, så man sikrer sig, at resultatet bliver flot lige langs begge sider af haleroden.
Især i militarysporten, i dressurdisciplinen og ved nationale og internationale stævner flettes en flot fransk fltning ned langs haleroden, også kaldet en huntertail i amerikansk regi. Fletningen starter helt oppe ved haleroden og flttes så stramt som muligt ned ad halen til slutningen af haleroden. Dette er, som ved studsning af haleroden, med til at markere hestens bagpartsmuskler og fremhæve hesten tydeligere.

Kløe af hale
At hesten klør sin hale er enhver rytters mareridt og kan skyldes flere forskellige faktorer såsom sommereksem, mitteangreb, tør hud eller orm. Hvis du ikke selv kan få has på halekløen, bør du konsultere dyrlægen, så hesten  hurtigst muligt udredes og behandles.
Kløe i sommermånederne kan skyldes mitteallergi, hvor hestens halerod og øvrige krop er blevet bidt, og hesten har udviklet allergi fra mittens spyt. Andre heste kan, ligesom mennesker, lide af tør og irriteret hud, hvorfor man bør tilføre huden fugt og pleje. Hvis hesten har udviklet sår ved haleroden, bør du vaske med en shampo til medicinsk brug til sensitiv hud med antibakterielle agenter. Oftest har shampooen kløedæmpende egenskaber, der indeholder naturlige olier og/eller salte, som dulmer og beroliger øm og ødelagt hud. Du kan efterfølgende gøre brug af enten sensitiv skindcreme, som indeholder naturlige olier og tea tree oil, eller en anti-kløe liniment, der beskytter hesten mod kløe forårsaget af sommereksem eller lignende angreb. Produkterne fordeles jævnt på de angrebne områder og masseres omhyggeligt ind.

Du kan få mange flere gode råd fra Groom Tina Dufour i bogen Grooming, hvor du også kan læse om extensions til heste. Du kan købe bogen HER