Blog – der er føl på vej….

 10.05.2018 14:51 | By Everhorse

Karina Josefsen er ny Pro-blogger om føl her på vores side. Karina har mange års erfaring med avl, og en baggrund som veterinær sygeplejeske. 
Karina vil gennem sommeren dele hendes erfaringer med de nye føl på Lajgården. I tillæg har hun masser af gode råd og fifs til dig der venter føl for første gang..... 

 

Hej – jeg hedder Karina Josefsen og vil blogge lidt om avl, tanker bag og de erfaringer det har givet i gennem årene. 

Jeg er uddannet veterinærsygeplejerske og har haft heste siden jeg var barn. 
Det har altid været springningen der interesserede mig, sidenhen kom også interessen for avl af springheste og nu er jeg dressurrytter og avler dressurheste sammen med min mand Jørgen Hvenegaard.

 

Karina-præmiehoppe.jpg
Karina har gennem årene avlet utallige DV-heste. 3 af disse har modtaget guldmedaljer. Her er det Lajgårdens Chicota i 2010. Jeg har tilredet og klargjort hopper til kåring, egnethedstest, championater, eliteskue og auktioner samt opnået placeringer i MA-springning på landsplan. Som springrytter har jeg redet heste i Herning, DSA-finaler og Mesterskaber.
På Stutteri Lajgården avler, opdrætter og uddanner vi sportsheste, der alle registreres i Dansk Varmblod. 
Vi ønsker at avle moderne typer med stærke præstationer og en god andel ædelt blod i afstamningen. 
Heste der er ridelige og både kan og vil arbejde. 

Avlen har tidligere været koncentreret omkring avl af springheste, med 3-5 fødte føl om året. Vi har haft utrolig mange gode oplevelser med avlen, som har resulteret i 3 x Opdrættermedalje i Guld, Årets hoppe og Årets hingsteføl. Vi har haft afkom udtaget til Hingstekåring og været stærkt repræsenteret ved Ungheste Championatet i Herning. Vi har flere gange haft føl med i følfinaler, 2-års finaler samt eliteauktion.
På Lajgården er der siden år 2000 født ca. 60 føl. De 40 af dem er vores egne og de resterende er føl af hopper der har været opstaldet her og som jeg har haft ansvaret for. Det giver en vis rutine, masser af fantastiske oplevelser, men også meget arbejde. 

Da avlen på Lajgården var på sit højeste, havde vi år hvor vi fik 5-6 føl om året. Vi har nu skruet ned for antallet af hopper, da vi også driver en dressurstald, Lajgården og Hvenegaard. Jeg arbejder som foderkonsulent og bruger det meste af min fritid i sadlen.
I år venter vi to føl. Hopperne har termin d. 8/5 og 10/5 så spændingen stiger. Vi avler på to DV hopper, den ene af dressur afstamning og den anden ud af en stærk springstamme. Begge hopper venter føl efter dressurhingste i år og det er derfor lidt af et eksperiment med kombinationen af dressur- og springblod. Hingstevalg kommer vi til i et senere indlæg her på bloggen.

Karina-Lajgårde.jpg
Tidligere var Karina springrytter, men idag er hun primært at finde i dressursadlen.Vores hopper er opstaldet på ret traditionel vis. De er i boks på stald om natten og går ude hele dagen. Vi muger kun ca. hver 2-3 måned i løbet af vinteren og strøer dem med byghalm. Vi muger ud ca. 14 dage før forventet foling, så der kan nå at komme en god madras i boksen. Det hindrer tryksår på føllene og gør det meget lettere for dem når de skal på benene første gang.
Mine hopper får alt det wrap de kan æde, både på boks og ude på folden og fodres med fuldfoder morgen og aften. Som foderkonsulent er jeg naturligvis meget opmærksom på den rette fodring og da vores wrap er fra to slæt, og sidste år af noget forskellig kvalitet ifølge grovfoderanalysen, har jeg måtte lave følgende prioritering denne vinter: Vi startede med at fodre med det slæt der var af ringest kvalitet og havde så den bedste wrap her til den sidste del af drægtigheden. Jeg fodrer med fuldfoder af god kvalitet og plejer at skifte til et foder til drægtige hopper de sidste tre måneder, men denne vinter har jeg fodret med den type hele vinteren. Det har fungeret super godt og hopperne står i passende huld og flotte i pelsen. Mine hopper skal begge være lidt til den runde side før foling. Den ene hoppe mister appetitten et par uger før foling og den anden malker helt enormt og taber sig hurtigt hvis ikke jeg sørger for at være lidt på forkant. Drægtige hopper må ikke være for fede og skal være i god kondition. Mine hopper går ude hele dagen og får dermed god motion. De er pænt runde, har lidt på ribbenene uden af have fedtdepoter.

*De sidste 3 måneder (9-11. måned) af drægtigheden vokser fosteret hurtigt, hvilket øger hoppens behov for protein, vitaminer og mineraler - specielt mineralerne kalcium og fosfor. 

*Behovet for energi (kalorier) er generelt også stigende i de sidste 3 måneder, men er afhængigt af hoppens foderstand og trivelighed. 

*I forhold til vedligeholdelsesbehovet øges behovet for protein med  ca. 40 %, spormineraler ca. 30 % samt kalcium og fosfor ca. 50-60 %.

Jeg lader hopperne vaccinere mod influenza og stivkrampe 1-2 måneder før foling. Hopperne videregiver dermed antistoffer til føllene gennem mælken. Jeg har også altid givet hopperne en ormekur ca. 1 måned før foling, men nyere forskning viser at det ikke har den store effekt. Jeg er dog fortsat med den rutine.
Dyrlægerne anbefaler også vaccination mod virusabort i 5., 7. og 9. drægtighedsmåned og det er absolut værd at skrive sig bag øret i disse tider, hvor Herpes Virus hærger i Danmark på modbydeligvis. De fleste forsikringsselskaber kræver også disse vaccinationer hvis der tegnes en foster-/følforsikring på hoppen.