Blog: Eksamenstid

 12.06.2018 16:15 | By Helle Kristensen

 

Vores blogger Diane Dinesen har lige nu hovedet i bøgerne og knokler løs med forberedelse til eksamen, så hun efterfølgende kan holde en velfortjent ferie med heste og ørn på Samsø. 
Men selv når Diane er i eksamensmode, står den stadig på masser af hest... 

 


Hej igen... 

Så blev det tid til et lille indlæg her på bloggen.
Dette indlæg kommer ikke til at handle så meget omkring min træning af Sava, men mere om mit studie og min kommende eksamen.

 

Kort baggrund; Drømmen har altid været dyrlæge. Jeg har dog taget den liiiidt lange vej.
Jeg er uddannet veterinærsygeplejerske i 2016 og valgte derefter at læse matematik, fysik og kemi op i foråret 2017, således jeg kunne starte på veterinærmedicin i september 2017.

Jeg var heldig og kom ind via kvote 2. Og sikke et år jeg har haft!

Læs Diane Dinesens første blogindlæg her. 

Indtil videre har vi haft eksaminer i;
Kemi, biokemi, zoologi, etik, cytologi, histologi og genetik. Puuuuh.. og nu nærmer vi os rigtig hurtigt 2 af de helt store eksaminer: Anatomi og fysiologi!

For mig er det nogle af de eksaminer, der er utroligt afgørende for resten af min studietid og mit senere arbejde som dyrlæge.

Jeg ved selv, hvor kræsen jeg er i forhold til faglighed, når jeg skal vælge dyrlæge og tænker at det gør sig gældende for mange hesteejere.
Derfor er det vigtigt for mig at blive dygtig, så folk vil have tillid til mig og min faglighed.

MEN jeg må sige, at jeg ikke kommer sovende til stoffet! Der er meget at tage ind!

Den første eksamen jeg skal til nu her er veterinær fysiologi.

4 timers skriftlig prøve og ingen hjælpemidler. Så er vi ligesom i gang ikke?!  

 

Diane2.png
Her er lidt forståelse af en drøvtyggers motilitet i den ene af de 4 maver. Fantastisk system den har :) 


Som dyrlæge skal man ikke blot fungere som en almindelig praktiserende læge, men også som en tandlæge, speciallæge, rådgiver og ikke mindst advokat for dyrene.

Så fysiologi, som er forståelsen af hvordan kroppens celler og organer fungerer, er mega essentielt for mit kommende arbejde og for korrekt rådgivning.

Et eksempel på dette kan tage udgangspunkt i den nuværende situation med sol og ingen regn. Som mange hesteejere nok kan nikke genkendende til, så er det virkelig højsæson for forfangene heste i denne tid.
Det høje sukkerindhold i det stressede græs pga. varme, sol og ingen regn øger risikoen for udbrud af laminitis (forfangenhed).

Hvis ikke jeg lærer at forstå, hvordan hestens hov er opbygget, hvilke lag der dannes, hvordan de udvikles, hvordan de bevares etc., ja så er det helt håbløst at skulle kunne rådgive ejere i forebyggelse og behandling.

Ligeledes er det vigtigt at jeg forstår, hvilke andre tilstande/sygdomme hesten kan have og hvordan disse kan øge risikoen yderligere for laminitis.

Utroligt spændende, men også utroligt udfordrende!

Diane anatomi.png
Her ses nogle af de større arterier i hestens hoved. Det er muligt selv at måle puls på hesten ved at holde fingeren på indersiden af kæben og mærke den arterie som hedder A. Facialis (nede ved den grønne klump som er en lymfeknude)

 

For at lære alt dette kunne jeg sagtens sidde og skrive noter på computeren - men det er som om de hurtigt forsvinder fra hukommelsen igen. Derfor tegner jeg alt det som er relevant for mig i fremtiden. Når jeg tegner det, så udfordrer jeg mig sig selv til at kunne forstå det korrekt. 

Som dyrlægestuderende får man heldigvis lov til at rådgive sig med de dygtige professorer der er ansat på KU, samt de seje dyrlæger der arbejder i praksis, både på smådyrshospitalet på Campus Frederiksberg samt stordyrshospitalet i Tåstrup.
Det er en fed mulighed for at lære af nogle af de bedste!

Mine hverdage består altså mest i at læse, læse, spise slik, læse lidt mere og diskutere med min studiegruppe om det indhold jeg har læst.
Jeg forsøger at give mig selv lidt fri i weekenden så Sava stadig kan få glæde af lidt træning og leg.

Forrige weekend gik turen til stranden med Sava og Surprice. Vi har kun 400 meter derned, så på med et trækketov og så bare afsted. 

Sava på Stranden.png
Sava og jeg en tur på stranden... 


En skøn tur! Sava var godt træt af alle de spændende indtryk, da vi kom hjem igen.

Træningen med min russiske steppeørn er også startet lige så stille. Hun hedder Cherie og jeg skal bruge den første tid sammen med hende på at skabe et tillidsbånd mellem hende og jeg, før hun bliver introduceret til Sava.
 

Diane og Charlie.png
Mig og Cherie


Jeg håber I syntes, det var interessant at læse lidt om min hverdag i øjeblikket ;) 

Kryds fingre de sidste 2 uger af juni. Her skal jeg til mine eksaminer.

Jeg glæder mig til at skrive lidt mere om min træning med Sava i næste indlæg, når jeg har fået sommerferie og mine dage primært kommer til at handle om hest og ørn. Juhuu! 

Vi skrives - nyd det gode sommervejr når det er der, og husk at give jeres dyr godt med væske!

KH Diane