Snubler din hest?

 23.10.2018 17:00 | By Cecilia Lindahl

Har din hest også et par bevægelsesfejl såsom smedning og strygning? Eller måske snubler din hest? Læs her, hvad du kan gøre for at afhjælpe problemet

De mest almindelige bevægelsesfejl er smedning og strygning. Men også snublen, vridende bevægelser slæbende gang og forskellige ind- og udad afvigende bevægelser er blandt almindelige bevægelsesfejl hos heste.

Heste kan snuble på både for- og bagben. Det sket som regel ved at tåen støder mod jorden, så benet bremses i fremføringen.  

At hesten snubler en gang imellem kan jo ske for den bedste, men er det noget som sker jævnligt er der grund til at være bekymret, fortæller beslagsmed Verner Kristoffersen, og fortsætter: Det kan på et tidspunkt ende med et styrt med ubehagelige følger for både hest og rytter. 
Så har man en hest som har let ved at snuble, vil det være naturligt at tage beslagsmeden med på råd, og måske få ændret beslaget. Det kan også være, hesten blot skal skoes lidt oftere. 

Vridende bevægelser
Man ser undertiden heste som har en tendens til at foretage en vridende bevægelse med det støttende bagben, hvorved hasen drejes udad og tåen drejes indad.

Sådanne heste må ikke beslås med hagesko eller sko med skærper, da det vil forhindre den vridende bevægelse, men naturligvis ikke fjerne tendensen til at vride. Det vil give nogle voldsomme belastninger i benets led, fortæller beslagsmed Verner Kristoffersen.

Slæbende gang
Det er det man i gamle dage kaldte en sokkeslæber. 
Hvis bagbenet ikke løftes højt nok, vil hoven, eller hvis hesten har sko på, skoen slides meget i tåen.
Det er mest udpræget hos svære heste, hvorimod det ikke ses særligt ofte hos rideheste. Tilbøjeligheden til at slæbe benene øges ved træthed.
Beslagsmeden kan lavet et særligt beslag, som forhindrer at hoven/skoen slider for meget i tåen, men det fjerner naturligvis ikke tendensen til at slæbe.

Svingende bevægelser
En hest som står lige på benene, vil normalt også have bevægelser som er korrekte.
Hvis hesten har udaddrejet tå (franskbenet), vil bevægelsen beskrive en bue indad, modsat en indfodet hest, hvor bevægelsen beskriver en bud udad.
Hvis den svinger meget med benet i luften, siges det at den rører i gryden eller at den vinker.

Du kan læse meget mere om, hvorfor hesten smeder HER, og hvorfor hesten stryger sig HER