Beslagsmedens råd: Plej de tørre hove og tilfør fugt

 15.05.2018 09:53 | By Helle Kristensen

Fuglene synger, solen skinner og solens varme betyder at vores mudrede folde ENDELIG begynder at blive til fast grund under hestehovene. MEN - de tørre folde, og det tørre vejr generelt betyder også, at det kan være en god ide at udvide din daglige hovpleje med tilførsel af fugt. 
For det er ikke nok blot at smøre hestens hove med fedt eller olie, hvis hoven er udtørret. 

 

Ifølge beslagsmed Martin Rosendal er det vigtigt at vi ikke “bare” fedter hoven ind, men først sikrer at hoven rent faktisk får fugt. 

I et opslag på hans facebookside foreslår han at du fugter hoven med vand hvis den er meget tør. Når du har fugtet hoven med vand i ca. 15 minutter påføres hovolie eller fedt. Herved sikrer du, at hovolien indkapsler den fugt du har tilført hoven. 

 

Men hvordan ved man om hoven er tør? Ifølge Martin Rosendal er det ganske simpelt;  


Kig på kronranden!
Hvis kronranden er tør, er hoven også tør. 

 

Har du  ikke mulighed for at fugte hestenes hove med vand, eksempelvis fordi du har en stor flok plage der går sammen på folden, kan det være en løsning at “søle” vand ud foran vandtruget hvor hestene drikker. Hermed “tvinges” hestene til at stå med hovene i et fugt - uden at du behøver at have hver enkelt hest i hænderne. 

 

  • Masser af vandspild i området foran vandtrugene kan medvirke til at hestens hove ikke udtørrer.

  • Lad eventuelt vandslangen ligge på jorden ved siden af vandtrugene, så fugter du jorden og dermed også hestenes hove

  • Det er helt OK at "søle" med vandet i kampen mod indtørrede hove

 

Et andet godt råd som gives i samme facebooktråd, er at påføre hovolien på hestens hove, når den har opholdt sig på dugvådt græs. Herved har hoven haft mulighed for at suge fugt til sig, før du kapsler hoven inde i et lag af fedt.