BLOG: Føllets første tid

 29.05.2018 21:20 | By Karina JosefsenI år ventede vi to føl på Lajgården og det første føl kom næsten på terminsdatoen d. 10 maj og det andet for et par dage siden, godt og vel et par uger forsinket. Hoppen var kæmpe stor og med ødem under bugen de sidste dage op til folingen. Man kunne fristes til at tro at der ville komme et kæmpe føl, men næh nej. Ud kom et meget ædelt og langbenet hoppeføl uden kød på kroppen. Hun var næstmest skind og ben men vældig frisk og stor i stangmål. Det kan sagtens forekomme at føllene taber sig inde i hoppen den sidste tid og kommer ud noget “tørre” i det som man siger. Hvis føllet er friskt og hoppen har adgang til godt og proteinrigt foder, skal man ikke bekymre sig om det. I løbet af ganske få uger er huldet indhentet igen.


Vores hopper er ude om natten da nattetemperaturen er til det og vores græs er rigtig godt, så vi supplerer kun med en vitaminbar hver dag. Efterhånden som næringsindholdet i græsset falder hen over sommeren trapper vi lidt op på vitamin/mineral og det kan også forekomme at vi går over til mere konkret fodring, alt efter hvordan både heste og græs holder sig.
Nu hvor alt er gået godt med folingerne og hestene er ude om natten er der ikke så meget arbejde at gøre. Der er til gengæld mange observationer af både hopper og føl, samtidig med at vi skal have besluttet hvem hopperne skal insemineres med når brunsterne melder sig.

 

Føllets-første-tid.jpg
Hestene går ude om natten, nu hvor temperaturen.Observationer
Hold øje med føllets navle, der skal være fin og tør. Måske falder der en stump af og det er helt normalt. Hvis der kommer hævelse, væske eller fluerne begynder at samle sig omkring navlen, kontaktes dyrlægen.
Observer føllets generelle sundhedstilstand og reager omgående på diarre´, snot, feber o.l. Føl er meget modtagelige den første tid hvor de skal opbygge deres eget immunforsvar. Det tager ca. 1 måned før føllet selv kan bekæmpe virus og bakterier, hvilket man også skal tage med i sine overvejelser hvis det er nødvendigt flytte føllet til nye omgivelser. Vi kører fx aldrig hopper på station hvis de skal insemineres i følbrunsten (typisk 7-10 dage efter foling), da vi syntes det er for tidligt at flytte føllet til omgivelser det ikke er vant til.


Det er også vigtigt at holde øje med føllets benstilling og kigge efter om der kommer hævelse i eller omkring leddene. Vi tager hopper og føl op på fast bund hver 2-3 dag den første tid, for at holde øje med om deres vækst forløber helt som det skal. De skal stå lige på benene og sætte hovene lige i jorden. Nogle føl er født lidt bløde i koderne, men det retter sig som regel fint. Hvis der ikke er synlig bedring i løbet at den første uge eller koderne går i jorden, må man sætte ind omgående. Vi har en rigtig dygtig smed tilknyttet og ham lader vi hellere se føllene en gang for meget end en gang for lidt. Det er trods alt benene der skal bære dem resten af livet og en ekstra regning fra smeden er jo peanuts i hele det her projekt med at avle.
I det hele taget har vi den holdning, at hvis ikke man har råd til at bruge dygtige dyrlæger, smede, et ordentligt kvalitetsfoder osv. så skal man ikke begynde at avle. Måske slet ikke have hest. Vi møder også udfordringen i vores hverdag med uddannelse af dressurheste. Heste der kommer i træning med uens forhove, dårlig ridning fra starten osv. Det giver kun “bagslag” i form af nedsat holdbarhed, salgspris eller flere udgifter for at få hesten på rette spor igen. Kære avlere - gør jer umage fra starten, det kan kun betale sig i den sidste ende.

 

føllets-første-tid2.jpgHåndtering
Føllene løber på siden af hoppen og det er vigtigt at der ikke ligger noget på folden som de kan komme galt afsted på. Kniber det med at følge med på de første ture ud eller ind fra folden, kan man med fordel have en hjælper til at skubbe lidt på eller bruge et træktov som slynge omkring føllets rumpe. Vi giver ikke føllene grimer på de første måneder og de går aldrig med grime på folden. Grimerne falder ned ad nakken på de helt unge føl og det er så let at få en hov i klemme under en rem når grimen kløer. Vi har et lille stykke skov hvor hestene kan gå i læ og skygge og her bruges træerne også som kløpinde. Lige et sted hvor en grime kan sætte sig fast. Vi sætter grimen på når føllet skal et eller andet (med hoppen ind til inseminering, scannning, ormekur, smed) og tager den af igen straks vi er færdige. Vi gør ikke meget ud af at holde fast, løfte ben, trække med osv. Vi oplever at vores føl altid bliver meget tillidsfulde og kan røres over det hele. Vi har dem gående lige udenfor haven og går i folden flere gange dagligt for bare at klø og snakke lidt. Der ud over kommer de sædvanlige rutiner - det giver også en god opdragelse.
Føllene får ormekur når de er 2 og 5 måneder og følger derefter hoppernes program for både vaccination og ormebehandling.

 

IMG_0824.jpg


 

Andre lignende nyheder

10.11.2018 / Blog

Blodorm hos heste - hvad er det egentlig?

Dyrlægestuderende Diane Dinesen fortæller i et spændende blogindlæg om blodorm, og hvorfor vi skal behandle hesten imod orm

08.11.2018 / Blog

Blog: Sava og ørnen Cherie skal møde hinaden for første gang

Blogger Diane Dinesen har endelig ladet hesten Sava og ørnen Cherie møde hinanden. Læs og se videoen om det første møde mellem de to

01.11.2018 / Blog

8 tips til rytterens selvbalance og kropskontrol

For at indvirke korrekt og effektivt på hesten kræver det, at rytteren er i stand til at ride i selvbalance, og at rytteren har udviklet en god kropskontrol. Grand Prix rytter Line Hermann Hass giver dig her en række gode tips til, hvordan du opnår selvbalance og kropskontrol