Afslapningsmusik hjælper heste til bedre præstationer

 27.08.2018 11:06 | By Cecilia Lindahl

Afslapningsmusik hjælper heste og virker beroligende, det kan mange hesteejere sikkert nikke genkendende til, men kan det også have indflydelse på hestenes præstationer? Det har en gruppe forskere fra Polen sat sig for at undersøge

Hvis du har daglig omgang med heste, har du måske lagt mærke til at musik tilsyneladende har en beroligende effekt på hestene. Det kan mindske frygt, aggressioner og stress i det hele taget, men kan musik også have indflydelse på hestenes præstationer? Forskere fra Polen har undersøgt effekten af at spille musik i stalden, og hvilken betydning det har for heste, der skal præstere noget ud over det sædvanlige. Specielt væddeløbsheste møder store krav til deres hjerte muskulatur og deres hastighed, og måske kan deres præstationer blive forbedret ved hjælp af musik?

Hele 43 Araberheste blev placeret i en stald, hvor de hørte specielt komponeret afslapningsmusik i op til fem timer om dagen. Hestenes følelsesmæssige tilstand blev vurderet ved at måle deres hjerterytme i hviletilstand, ved opsadling, og ved let opvarmnings gang. Deres væddeløbsresultater og sejre på væddeløbsbanen blev også målt. Ved slutningen af hver måned, over en periode på tre måneder, blev de indsamlede data sammenlignet med en kontrol gruppe, som deltog i de samme aktiviteter, men som ikke blevet udsat for musik.

Resultaterne var overvældende: Musik havde en positiv indflydelse på hestenes følelsesmæssige tilstand, og deres præstationer var markant bedre, sammenlignet med kontrolgruppen.

Til forskernes store overraskelse, kunne effekten også spores, selv når hestene skulle præstere deres yderste og red i fuld galop. 

Det var også interessant at bemærke den positive indflydelse som musikken havde i de efterfølgende måneder. Efter anden og tredje måned blev hestenes præstationer forbedret, i forhold til hvor mange væddeløb de vandt. Efter tre måneder udlignede resultaterne sig dog, måske fordi hestene blev vænnet til musikken.

Heste er individuelle og de reagerer på stress på mange forskellige måder. Dette studie tilbyder en måde at hjælpe din hest til at blive mere rolig, og til bedre at kunne klare de krav der stilles til deres præstationer. Alle heste, ikke kun elite heste, kan have brug for et stress frit, og roligt miljø.

Særligt i efterårs og vinterperioden, hvor flere heste skal tilbringe længere tid i stalden, kan det lede til uro hos hestene. Studiet her viser, at beroligende musik kan være et godt redskab til din hest. Musikken brugt i dette studie, er bygget over en speciel frekvens, som  er tilpasset hestens hørelse. Den er klinisk testet i forhold til at reducere stress og berolige heste. Hestens natur er at leve frit i en flok af andre heste, og musikken kan have en god effekt på hesten, så den bedre kan klare indendørs livet i sin boks. Afslapnings musik kan med fordel bruges i forbindelse med besøg af dyrlæge og smed, det kan bruges til at berolige heste under tordenvejr, eller hvis din hest skal transporteres i trailer til nye ukendte steder. Dette er bare nogle situationer, hvor afslapningsmusik kan have en positiv effekt på hesten, prøv selv at finde på mange flere…

En lille højtaler i stalden eller i traileren er nemt at sætte op, og det kan have en god indflydelse på din hests velbefindende.

Lyt til beroligende hestemusik HER

Kilde: Stachurska, A., Janczarek, I., Wilk, I., and Kedzierski, W., 2015. Does music influence emotional state in race horses? Journal of Equine Veterinary Science, 35(5), 650-656.