Aflaster du hestens ryg?

 17.11.2018 07:15 | By Cecilia Lindahl

En ridetur i det fri virker opkvikkende og opmuntrende på såvel hest som rytter, og man kan hente både glæde og motivering ved sådan en tur, men aflaster du hestens ryg?

Både når der rides op ad bakke og ned ad bakke, såfremt disse ikke er for stejle, aflaster rytterens hestens ryg ved at læne sin overkrop fremover for at aflaste hesten. Skal der derimod rides ned ad en stejl bakke, skal rytteren læne overkrippen lidt bagud og fortsat aflaste hestens ryg. Det kræver især en god balance hos rytteren at ride ned ad bakke, så hvis du ikke er helt  sikker i din balance, kan det være en hjælp at forsyne hesten med en halsrem, eller at du holder tøjlerne, så hænderne støtter på halsen som en bro. 

Når rytteren er nået lidt videre i sin uddannelse, kan man begynde at lade ham eller hende klatre med hesten. Når der skal klatres, skal det altid foregå i skridt, og det skal foregå lodret, altså i faldlinjen.
Det er vigtigt for rytteren at have et fast fundament gennem et godt knæslutte, schenklerne ved gjorden, og at fodleddet er meget affjedrende med hæle, som trædes fremad og nedad. Kun på denne måde kan rytteren bevare balancen uden at hænge i tøjlerne. At galoppere op og ned ad bakke bør kun foregå, hvor bakken er velegnet til det, og hvor bundforholdene er gode. Rytteren skal altid bevare hesten sikkert under hjælperne og ride i et ensartet tempo.

Forskellige forhold i terrænet
Hvis rytteren kommer ud for særlige bundforhold, er der bestemte forholdsregler og sikkerhedsmæssige hensyn, som bør tages. Hvis der rides over en særlig dyb og sumpet bund, bør rytteren aflastte hestens ryg og bagpart ved at bøje sin overkrop fremover og i givet fald forlænge tøjlerne. Hvis hesten synker dybere i, skal rytteren springe af og føre hesten ved tøjlen.

En asfalteret vej må kun krydses i skridt eller i helt rolig trav, og der skal rides lige over. Hivs jorden er glat eller frosset, skal rytteren sidde af og føre hesten ved tøjlen. Hvis der skal drejes, skal man passe på at lave en stor vending, for at hetsen ikke skal rutsche og falde.

Vil du lære mere om, hvordan du skåner og hjælper din hest, når i rider en tur i terrænet? Så kan du med fordel læse bogen Den klassiske grunduddanelse af rytter og hest. Du kan købe bogen HER