14 fascinerende ting om hestens fordøjelse

 18.11.2018 16:40 | By Cecilia Lindahl

Det er almindelig kendt, at heste ikke kan kaste op, men viste du at hestens mavesæk kun kan rumme omkring 15 liter?

Hestens fordøjelsessystem er helt unik, og Horse network har samlet de 14 mest fascinerede fakta om hestens fordøjelsessystem.

1. Heste kan kun tygge i den ene side af munden ad gangen. Heste bevæger kæben i cirkelbevægelser, når den tygger og ikke med op-og-ned bevægelser som os mennesker.

2. Heste kan producere op mod 40-50 liter spyt om dagen, hvis hesten tildeles nok grovfoder.
Når hesten tygger, producerer spytkirtlerne spyt for at hjælpe med at fugte maden og lette dets passage i spiserøret og maven. Spyt neutraliserer også mavesyre, hvilket reducerer risikoen for mavesår.

3. Heste kan ikke kaste op. Spiserøret virker kun i en retning, og tømmes ind i mavesækken.

4. Hestens mavesæk er ikke ret stor i forhold til resten af hestens fordøjelsessystemet. Faktisk kan mavesækken kun rumme omkring 15 liter.

5. Maden bliver kun i hestens mave i ca. 15 minutter. Derfra går det direkte i tyndtarmen.

6. Mange små og hyppige måltider og adgang til stråfoder er særdeles vigtige i forebyggelsen af mavesår.

7. Størstedelen af fordøjelsen sker i hestens tyndtarm. Det samme gælder for absorption af sukkerarter, stivelse, protein og fedtstoffer.

8. Heste har ingen galdeblære

9. Hestens føde kan kun komme ind og ud af blindtarmen fra toppen. Hvis hesten har et tilstrækkeligt indtag af vand, vil der kunne være risiko for kolik.

10. Blindtarmen og andre dele af tyktarmen indeholder millioner af bakterier. Disse bakterier hjælper med at nedbryde foderet til mindre bestanddele i en proces kaldet fermentering.

11. Bakterie- og mikroorganismerne bliver specifikke i fermentering af den type mad, som hesten normalt spiser. Når nyt foder pludselig introduceres, er bakterier- og mikroorganismerne ikke i stand til at fermentere effektivt, og det kan resultere i kolik. Derfor bør foderændringer altid ske gradvist.

12. Tarmlyde er et tegn på, at maden bevæger sig gennem fordøjelseskanalen.

  1.   En hest har brug for mindst 1,5 kg. grovfoder pr. 100 kg. hest for normal aktivitet i fordøjelseskanalen.

14. I gennemsnit tager hele fordøjelsesprocessen for hesten mellem 36-72 timer. Det er fra mund til gødning.