Det må være bedre end sex

 18.11.2016 12:13

Publikum kunne ikke lade være med at grine, da berider Lars Petersen udtrykte sin begejstring for Blue Hors St. Schufro under torsdagens clinic ved Blue Hors Dressurfestival.

Af Louise Kastrup Lindgaard

“Min kone bliver nok sur, men det må være bedre end sex, at ride på den der”, sagde Lars Petersen grinende, da han skulle beskrive den smukke Blue Hors avlshingst, St. Schufro (e. St. Mouritz junior/Blue Hors Don Schufro). Anledningen var eftermiddagens dressurclinic på Blue Hors med Lars Petersen og nogle af stutteriets hingste.
Og den smukke hingst var absolut svær at få øjnene fra. Og der har nok været en eller flere blandt publikum, der misundte berider Allan Grøn turen i sadlen.
Dressurrytter Lars Petersen er tilknyttet Blue Hors som træner, og clinicen var arrangeret, for at give publikum et indblik i, hvordan man arbejder med hestene i Randbøl. Vi så tre meget forskellige hingste, St. Schufro, Blue Hors Veneziano (e. Vivaldi/Donnerhall) og Blue Hors Satchmo (e. Zack/Donnerhall).
Tre heste med hver deres styrker og udfordringer. Men eftermiddagens blikfang var helt bestemt St. Schufro.
Lars Petersen lagde ud med at fortælle, hvor vigtigt det er, at træne hestens svagheder.
“Det er vigtigt at finde de svage hjørner ved hesten, så man kan styrke den, der hvor den mangler. Vi skal finde det svage eller stramme punkt og så arbejde med det. Der er altid et eller andet. Vi har ikke fundet den perfekte hest - endnu”, sagde han.

Alt talent i verden
For St. Schufro er hans force en stor gang, meget nerve og meget gålyst. Men det er samtidig også hans svaghed, for han er stadig svag over lænden og dyb i ryggen og har derfor svært ved at bære sig, sagde Lars Petersen.
“Vi rider masser af overgange. Det gør den stærk over ryggen. Vi skal ikke lære den at trave stort, vi skal tværtimod lære den at gå småt og regulere dens power. Det ser måske lidt halvkedeligt ud, men det er nødvendigt”.
Den smukke, sorte hingst, som bliver seks ved årsskiftet, viste allerede takter til piaff, hvilket fik Lars Petersen til at konstatere:
“Alt talent i hele verden - er lige der”.
For at holde St. Schufro sund og få ham trænet, så han kan holde, red Allan Grøn ham som tidligere skrevet i et lavt tempo.
“Det rykker noget i skroget, hvis man rider sidelæns i stort tempo, så vi rider det kun i 2. gear.
Den vil simpelthen så meget, så han skal virkelig bygges op. Man skal ikke lave gang på den, det har den allerede. Og så har den meget nerve, og det er jo det, vi gerne vil ha’. Men det gør også, at en hest som denne, kan være svære i begyndelsen”, fortalte Lars Petersen.
“Broen mellem forpart og bagpart skal være stærk, så den kan håndtere sin gang. Den skal ind og sidde og ud og skubbe af hele tiden - det er bodybuilding. Og Allan skal med sæde og lænd fortælle den, at den skal samle sig”, fortsatte han.  

I det næste nummer af Hestemagasinet, kan du læse alle beriderens råd til at opbygge en sund og holdbar hest. Men centralt for clinicen var gymnastisering af hestene.
“Når vi bygger heste op til Grand Prix, så er det ligesom, hvis vi skulle skrive vores navn lige godt med begge hænder eller kunne sparke til en bold lige godt med begge fødder. Det er svært, for både vi og hesten har en god og en dårlig side. De er stivere til den ene side, så al den gymnastik, vi kan lave med dem, er vigtig. Og det er vigtigt at begynde med, allerede når de er unge. Hvis man glemmer det, så går det galt, jo højere vi kommer op i klasserne”, sluttede berideren.

 

Blue Hors Dressurfestival