news_image

Tigerlarver til kamp mod brandbæger

 12.09.2017

Engbrandbæger bliver et større og større problem at holde nede, men i Tyskland har man sat et forskningsprojekt i gang for at finde en giftfri bekæmpelsesmetode.

Hvert efterår florerer der skrækhistorier om heste, der er døde efter at have indtaget brandbæger i hø eller wrap. Brandbæger, som de sjældent indtager, når planten står på deres fold, men når brandbæger tørres, forsvinder dens naturlige hesteafskrækkelsesmiddel – den bitre smag. På folden går hesten derfor langt udenom den friske brandbæger, men i tørret tilstand er det en anden sag, og hesten kan uforvarende komme til at spise den. Og dette er problematisk, da brandbægerens gift, de leverskadelige pyrrolizidinalkaloider, ophobes i leveren gennem hele hestens levetid og udgør, så at sige, en tikkende bombe under hestens helbred, hvis hesten gentagne gange udsættes for forurenede marker eller foder. Plantegiften optages også gennem huden, så hvis hesten går på marker med en høj forekomst af brandbæger, vil den optage gift i varierende mængder gennem huden, når den bevæger sig gennem planterne. Ifølge horseconsult.com er der set forgiftninger ved et indtag på 0,5 kg/dagligt i 21 dage, hvilket relativt nemt kan opnås, hvis hesten både går på forurenede marker og måske også indtager forurenet hø/wrap.

 

Forskning i giftfri bekæmpelse
Altså er der god grund til at bekæmpe Engbrandbæger på egne marker samt opfordre andre lodsejere til at gøre det samme. I Tyskland søger man pt. nye muligheder for at komme planten til livs, da det er strafbart ikke at bekæmpe den. I Danmark er holdningen en lidt anden, hvilket bekræftes af skovfoged i Naturstyrelsen Vadehavet, Jens Hjerrild Hansen, som fortæller til jv.dk, at man har konstateret, at det går den forkerte vej med bekæmpelsen af brandbæger-planten:

”Vi kan konstatere, at det ser ud til, at forekomsten er stigende. Og ikke kun i hestefolde men også på naturarealer. Når det er skidt, er det bl.a. fordi, at arealer med brandbæger ikke kan anvendes til høslet. Vi følger forekomsten af dem, men der er ikke den store fokus på planten selvom de medfører mindre græsningsværdi. Naturmæssigt er de naturligvis lige så smukke som så mange andre planter. Det er mit indtryk, at de mest breder sig på sandede arealer. Og typisk på små lodder med hestefolde.”

Men der er heldigvis godt nyt. Et forskningsprojekt i Tyskland, nærmere betegnet delstaten Schleswig-Holsten, vil undersøge, hvorvidt det er muligt at bekæmpe den frygtede brandbæger uden at anvende gift. Hidtil har det kun været muligt at bekæmpe planten ved at fjerne den mekanisk eller ved sprøjtning, men af flere årsager kan disse to løsninger være vanskelige at gennemføre. Mange har måske ikke lyst til at sprøjte deres marker, eller også må de ikke pga. økologisk dyrkning, og det kan også være, at de har store arealer, der er forurenede af brandbæger, at det ikke kan lade sig gøre at fjerne planten mekanisk. Derfor har universitetet i Kiel i samarbejde med naturplejetjenesten i Schleswig Holstein iværksat et forskningsprojekt, hvor man forsøger at bekæmpe planten naturligt, i dette tilfælde ved at anvende den såkaldte blodsommerfugl (blodplet), hvis larver udelukkende lever af plantedele fra brandbægeren.

Idéen til at forsøge sig med biologisk bekæmpelse er inspireret af forsøg med blodsommerfuglelarver, der er foretaget i henholdsvis Nordamerika og New Zealand. Her har forskere påvist, at brandbægeren svækkes voldsomt, når larverne spiser af den. Den visner og dør, ligesom den heller ikke kommer igen året efter. Blodsommerfuglen lever i øvrigt også vildt i Danmark, så hvis du støder på den eller dens larver, ved du nu, hvilke gavnlige egenskaber, disse besidder.
Forskerne forventer, at larverne vil have samme effekt i Schleswig-Holsten som i South Dakota, men indtil disse resultater foreligger, kan vi hesteejere i mødet med den lille tigerstribede larve glæde os over, at den ikke alene bliver til en smuk sommerfugl, men at den også kan være med til at beskytte vores heste mod den frygtede brandbæger.
Kilde :

 

 

Kilder: Fugleognatur.dk, sagro.dk, jv.dk, Cavallo 
Spændende indendørs DM i vente

DRF-mesterskabet i springning - også kaldet indendørs DM - løber af stablen den kommende weekend. Forsvarende mester, Rikke Haastrup Kristensen, kommer ikke til start.
23.01.2018     Springning

Overvejer du at få føl?

Hvis du har tanker om at sætte din ridehest i fol i år, vil vi gerne i kontakt med dig.
23.01.2018     Avl

Equitour Aalborg titelsponsor for Elevskole Cuppen

Finalen i den nye elevskolecup skal afgøres den 25. og 26. maj, og det bliver Helgstrand Academy i Uggerhalne, der kommer til at lægge baner til. Det sikrer et samarbejde mellem den internationale stævnearrangør Equitour Aalborg og Dansk Ride Forbund.
22.01.2018     Arrangementer

Brug for hjælp?

Kontakt everhorse på info@everhorse.dk

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Udfyld formularen herunder og tryk pa "Tilmeld mig". Sa vil du fremover vaere opdateret med hvad der sker i hesteverden.