news_image
Fastelavnsoptoget er i fuld gang. Dette billedet er fra sidste års fastelavn i Dragør. (Foto; Dragør Fastelavnsforening)

Stolt tradition på Amager: Katten af tønden på hesteryg

 12.02.2018

I går kunne man opleve et optog af udklædte ryttere, der slog katten af tønden ved Brushøj i Dragør, og i dag er turen kommet til nabobyen Store Magleby. Her kan herlighederne opleves på hovedgaden kl. 16.00, og hvor det også er muligt at købe en traditionel rompunch at varme sig på i kulden

Af Mai Søegaard Espersen

Netop nu bevæger 19 ryttere sig rundt på visitter på det sydlige Amager iklædt høj hat, hvid skjorte og broderede veste. Rytterne, der udelukkende er herrer, fejrer en stolt og langvarig tradition på øen – fastelavn.

Rytterne, der har været i sadlen fra den tidlige morgenstund, afslutter traditionen senere i dag med et brag af en tøndeslagning til hest på hovedgaden i Store Magleby.

Årets største højtid
Fejringen i dag kommer - som altid - efter fejringen i går, der fandt sted i Dragør. Den eneste forskel på de to dages festligheder er, at kun herrer er tilladt at deltage i tøndeslagning og rundtur fastelavnsmandag. Derfor er antallet af ryttere i dag også kraftigt reduceret i forhold til i går, hvor der deltog 28 ryttere af begge køn.

”Denne højtid er større end både jul og påske for os, og traditionen betyder alt. Vi er så glade og taknemmelige for, at vi stadig har muligheden for at fejre på samme vis, som det har foregået de sidste mange år,” fortæller formanden for Dragørs Fastelavnsforening, Ole Hansen, der har deltaget i de sidste 25 år og videreført traditionen efter sin far.

I mange år var han med begge dage, men de sidste par år har han skåret det ned til en dag. I år er det i dag, og i skrivende stund er han med resten af fastelavnsholdet i fuld gang med dagens visitter.

"Vi når nok op på omkring 40 besøg, inden vi rider tilbage mod St. Maglebys hovedgade," fortæller han.

Hvert sted bliver der traditionen tro serveret rompunch for optoget, og der synges som tak særlige skålsange for på det pågældende værtspar. 

"Vi tager traditionen meget alvorligt, og vi husker også på vores ansvar som ryttere, så det er altså ret begrænset, hvor meget rompunch vi indtager hvert sted," understreger formanden, inden han vender tilbage til festlighederne i baggrunden. 

 


Sammendrag fra rundturen fastelavnssøndag i Dragør 2016 

 

Tilløbsstykke på hovedgaden 
Der er ingen tvivl om, at formanden for Dragør Fastelavnforening har ret. Fastelavn er en stor højtid på det sydlige Amager, og i både Store Magleby og Dragør er kulminationen på festlighederne selve tøndeslagningen, hvor et væld af tilskuere møder op år efter år - trods kulde og frost. Som i alle andre tøndeslagninger kåres en tøndekonge eller dronning, når den sidste tøndestav falder til jorden. Vedkommende bliver fejret med en sang og en smuk krans, der lægges om hestens hals.

Mens dagens vinder stadig må stå hen i det uvisse, blev vinderen i går en stolt Nynne N. Petersen, der med stor overbevisning fik hamret tønden til jorden i fuld galop. 

 

 
Klaprende hove, fuld fart og 100 procents fokus: Tøndeslagning ved Brushøj i Dragør i 2015. 

 

Traditionen tro
Fastelavnfestlighederne på det sydlige Amager trækker tråde tilbage til dengang, de første hollændere flyttede til øen i 1500-tallet, og ifølge Dragør Fastelavnforening findes der en skitse fra en tønderidning på Amager i Jacobæus' Rejsebog Optegnelser fra 1671. 

Det er en fastlagt tradition, at fastelavn fejres over to dage - fastelavnssøndag i Dragør ved Brushøj og dagen efter på Hovedgaden i Store Magleby. I Store Magleby er der desuden fastelavnsjazz i Store Magleby kirke og på Amagermuseet kan du købe æbleskiver og varm rompunch efter samme opskrift som den der serveres for rytterne.

Du kan også besøge museets fastelavnsudstilling og se, hvordan fastelavnsdagene er fejret gennem mange hundrede år. 

 

 
Springhest forgiftet i ridehus

Springrytter Lars Rasmussens hest kom i kontakt med rottegift i ridehuset, og det fik alvorlige følger. Nu er det op til retten at afgøre, om han har krav på erstatning.
19.02.2018     Aktuelt

21 tegn på at du er ægte hestetosse

Går du rundt og glæder dig til en stille og rolig mandag på kontoret efter en hektisk stævneweekend, eller er din taske fyldt af hestebolcher, hesteelastikker og andre grooming artikler? Så kvalificerer du dig måske til titlen som en vaskeægte hestetosse.
17.02.2018    

75 kilomter lang ny ridesti i Kongernes Nordsjælland

En ny lang riderute kommer til at slynge sig gennem Danmarks femte nationalpark, Kongernes Nordsjælland. Dermed får ryttere snart en unik mulighed for at opleve det naturskønne område på en ridetur, der fra ende til anden varer hele tre dage
17.02.2018     Aktuelt

Brug for hjælp?

Kontakt everhorse på info@everhorse.dk

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Udfyld formularen herunder og tryk pa "Tilmeld mig". Sa vil du fremover vaere opdateret med hvad der sker i hesteverden.