news_image
Smedene har travlt med at slå tabte sko på i det våde vejr. (FOTO: Louise K. Lindgaard)

Skoene flyver af i mudderet

 12.09.2017

Her på redaktionen undrer vi os over, at der pt er så mange heste, der taber skoene. Derfor har vi undersøgt, om der kan være en bestemt årsag til det, og om der er noget, vi som hesteejere kan gøre for at mindske risikoen for tabte sko.

Af Astrid Eskelund Bering

Vi har spurgt flere beslagsmede, hvilken oplevelse de lige nu har med tabte sko. Beslagsmed Bjarke Haagensen fra Nødebo Beslagsmedie på Sjælland siger om situationen:

”Der har de seneste fem dage været 15 tabte sko, hvor vi normalt kun oplever et par stykker.”

Altså en syvdobling af antallet af tabte sko, hvilket peger på, at der må være nogle særlige forhold, som gør sig gældende lige nu. Jack Ray, fra Ray Powers Beslagsmedie i Østjylland kalder denne sommer 'op ad bakke' i forhold til tabte sko:

”Det er de mudrede folde, der giver problemer, og det er vanskeligt at rådgive hesteejerne til, hvad de selv kan gøre for at løse det. Hesteejerne skal enten lave naturen om i form af at få regnen til at stoppe, eller også skal de dræne deres folde, hvilket de færreste har råd til. Derfor lever beslagsmedene med udfordringerne, men søger at løse dem ved at sætte to søm mere i skoene eller give sko på med sideoptå. Dette er dog ikke uden problemer, da man, jo flere søm og optå, man anvender, fikserer hoven, hvilket i det lange løb ikke er sundt for hovmekanismen.”

Derfor er der ingen ideel løsning på problemet - ifølge Jack er det pest eller kolera, men heldigvis er kunderne også godt klar over, at de selv har det største ansvar for at give hestene gunstige vilkår i forhold til at beholde skoene på.

Beslagsmed Matilde Bøgh skriver i et opslag på sin facebook-side også, hvad hun anser som en af de væsentligste udfordringer i relation til at beholde skoene på:   

”Mudrede folde giver store problemer, fordi hesten har svært ved at få forbenet op af mudderet, inden bagbenet når at træde op i forskoen.”

Dette kan også være forklaringen på, at en del militaryryttere oplever, at deres heste mister sko i forbindelse med træning eller stævner, da terrændelen i military næsten udelukkende foregår på græs, som ikke kan undgå at blive trådt op og dermed skabe forhold, der giver hesten bevægelsesmæssige udfordringer, hvilket netop kan resultere i aftrådte sko.

Hvad kan du selv gøre?

Samtidig ser Matilde Bøgh flere andre faktorer som væsentlige i forhold til, at hesten taber skoene – fx for lange beslagperioder, dårlig hovkvalitet pga. dårlig ernæring/management og sidst, men ikke mindst, at hesten træder sine sko af i leg med andre heste.

Alle disse faktorer kan vi som hesteejere gøre vores for at forebygge eller reducere betydningen af. Nogle mener, at det hjælper at lægge klokker på hesten, så den eller andre heste ikke så let kan komme til at træde på skoens bagerste grene. Ligeledes kan man, såfremt de tabte sko skyldes dårlig hovkvalitet, forsøge sig med tilskud, der optimerer væksten i hoven samt retter op på de ubalancer i hestens organisme, der er skyld i den dårlige hovkvalitet. Staldmiljøet er også væsentligt, da det er af største vigtighed, at hesten står rent og tørt, så den ikke udvikler sur stråle, bløde hove eller svampeinfektionen white line-disease (WLD), som gør den hvide linje porøs og således vanskelig at sømme i. Samtidig mener Matilde Bøgh også, at dårligt smedearbejde kan være medvirkende til, at en hest taber skoene. Såfremt smeden sætter sømmene for yderligt i hoven, kan dette betyde, at den hvide linje svækkes. Derfor bør smeden nøje overveje, hvordan han sømmer og, hvis først hesten har fået problemer med den hvide linje, overvejende varmsko hesten, da man på denne måde desinficerer hornet og dermed effektivt bekæmper WLD.

Tør og ren boks

Dyrlæge Hans Henrik Christensen fra horseconsult.com mener også, at problemet med alle de tabte sko skyldes, at hovene er blevet blødgjort af det våde vejr. Dernæst peger han på, at hvis hesten samtidig står i et ugunstigt staldmiljø, kan det give hesten store problemer med hovene:

"Hornet er blevet blødt som følge af fugtige græsgange, dels som følge af ammoniak fraspaltet urin i boksen. Urinen er skadelig, fordi der fra urinen fraspaltes luftarten ammoniak, som altså angriber hornet i hovene. Frigørelse af ammoniak fra urin kan forhindres ved at fjerne urinen, inden fraspaltningen sker."

Heldigvis kan man selv gøre noget for at hjælpe hesten. Hovene kan gøres mere hårde ved at sætte hesten i en velstrøet spåneboks og skifte alle spåner hver 3. dag, således at hesten i en periode konstant står tørt og uden ammoniakpåvirkning af hovene. Følges dette, har Hans Henrik Christensen gode erfaringer med, at hesten allerede efter 10-15 dage har fået væsentligt hårdere hove og dermed ikke har så let ved at tabe sko eller blive ømtået.

Altså kan vi som hesteejere selv være den største årsag til, at hesten ikke taber sko, men det er lettere sagt end gjort med det regnfulde vejr og deraf optrådte folde, som lige for tiden er de vilkår vi er underlagt, når vi lukker vores heste på fold.
BLOG: Hesten lever sundt - gør du?

Blogger Signe Krusell lever af kaffe, cigaretter, pølsehorn og kage - mens hendes heste får alt, hvad de har brug for af foder, tilskud og fysiske behandlinger.
23.01.2018     Trivsel

Equitour Aalborg titelsponsor for Elevskole Cuppen

Finalen i den nye elevskolecup skal afgøres den 25. og 26. maj, og det bliver Helgstrand Academy i Uggerhalne, der kommer til at lægge baner til. Det sikrer et samarbejde mellem den internationale stævnearrangør Equitour Aalborg og Dansk Ride Forbund.
22.01.2018     Arrangementer

Kværke i Tappernøje kostede lille Constantin livet

En lille, privat stald i Tappernøje på Sydsjælland døjer fortsat med den smitsomme sygdom kværke. Ejer af stalden fortæller her, hvad de gør for at undgå yderligere smitte.
21.01.2018     Aktuelt

Brug for hjælp?

Kontakt everhorse på info@everhorse.dk

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Udfyld formularen herunder og tryk pa "Tilmeld mig". Sa vil du fremover vaere opdateret med hvad der sker i hesteverden.