news_image
Mia Collis

Ny genterapi kurerer halte heste på den halve tid og uden bivirkninger

 07.12.2017

Af Anja du Toit

Ny forskning fra veterinær-universiteter i Rusland & Storbritannien viser at ved at sprøjte DNA i sener og ledbånd kan man helbrede halthed hurtigere og med færre tilbagefald.

Hestene der blev behandlet med genterapi-teknologien, var blevet halte på grund af skader - ikke sygdom, og allerede efter to til tre uger var hestene i stand til at skridte og trave. Efter blot to måneder var de tilbage i fuldt arbejde – væddeløb & konkurrence.

Forskerne mener at undersøgelsen er revolutionerende på alle fronter – ikke kun veterinærmedicin, men også for humanmedicin, da skaderne de behandlede er typiske  for både mennesker og dyr, og kan potentielt behandle andet skadet væv forvoldt af sygdom / infektioner.

Det er et forskningssamarbejde mellem Kazan Federal University, Moskva Stats Akademi for Veterinærmedicin & Bioteknologi og Nottingham's universitets afdeling for Veterinærmedicin & -videnskab som er bag den nye og forhåbentlig revolutionerede behandlingsmetode.

Dr. Catrin Rutland, assisterende professor i anatomi og udviklingsgenetik, der ledede arbejdet i Nottingham, fortæller "Denne banebrydende undersøgelse fremmer ikke kun hestemedicin, men har reelle konsekvenser for, hvordan andre arter og mennesker bliver behandlet for ’halthed’ og andre lidelser i fremtiden. Hestene blev kurrerede og viste ingen negative bivirkninger Dette er en meget spændende medicinsk innovation. "

Den banebrydende internationale undersøgelse, der blev offentliggjort i den akademiske tidsskrift Frontiers in Veterinary Science, demonstrerede ved hjælp af en kombination af det vaskulære endotel-vækstfaktor-gen VEGF164 som forbedrer væksten af ​​blodkar og knoglemorfogenetisk protein 2 (BMP2), hvilket spiller en vigtig rolle i udviklingen af ​​knogler og brusk, kan kurrerer skader.

Begge generne var hentet fra hestevæv, hvilket resulterede i biosyntese af naturlige hesteproteiner i de behandlede dyr. De blev klonet ind i et enkelt plasmid-DNA, som både er biologisk sikkert og mindsker en immunreaktion fra kroppen.

Nuværende medicinske terapier har en tilbagefald på 60 procent, og selv de bedste regenerative medicinbehandlinger har 20 procents tilbagefald og tager fem til seks måneder før de virker.

Den nye terapi er derfor yderst lovende, da den kurerer hurtigere og reducerer tilbagefald betydeligt.

Resultaterne viste også, at andet væv i hestens lemmer gendannes til fulde og 12 måneder efter behandling var hestene i fin form, aktive og smertefrie.

Mange lægemidler og behandlinger har bivirkninger, men forskerne oplevede ingen bivirkninger eller negative reaktioner hos de behandlede heste.

Professor Albert Rizvanov, som ledede studiet på Kazan Federal University, fortæller " … at udvikle ny medicin og behandlingsformer, lindring af smerte og genoprettelse af funktion var de vigtigste formål med undersøgelsen. Vi har vist, at det muligt og inden for et meget kortere tidsrum end vanligt. Derudover peger resultaterne på at vi kan vi bruge denne type terapi i andre skader og i mange andre situationer, der spænder fra frugtbarhedsproblemer gennem rygmarvsskader.

"Vores næste skridt er at sikre flere midler til et endnu større forsøg for at hjælpe flere dyr og forbedre og behandle andre lidelser i håb om, at vi en dag rutinemæssigt kan bruge den behandling i hele verden."


Rafael og Rustique fester i Frankfurt

Festhallen Turnier i er en tysk indendørs-tradition, der byder på Louisdor Preis, Nurnberg Burg Pokal finale og international dressur - i år med deltagelse af Skovens Rafael og Rustique.
15.12.2017     Dressur

Kirk Arabians lukker ned

Signe og Thomas Kirk Kristiansen lukker araberstutteriet Kirk Arabians for at få tid til andre gøremål.
14.12.2017     Avl

Kittel topper spændende World Cup i London

Patrik Kittel tager sæsonens første vesteuropæiske World Cup sejr og Zonik må 'nøjes' med 3. pladsen i London.
13.12.2017     Dressur

Brug for hjælp til at sælge din hest?

Kontakt everhorse på info@everhorse.dk

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Udfyld formularen herunder og tryk pa "Tilmeld mig". Sa vil du fremover vaere opdateret med hvad der sker i hesteverden.