news_image
Heste har brug for nære relationer. Foto: Astrid Eskelund Bering

Heste har brug for tætte venskaber

 13.09.2017

Hvorfor heste undertiden reagerer voldsomt på adskillelse, og hvad du selv kan gøre for at hjælpe hestene med at udvikle nære relationer.

Af Astrid Eskelund Bering

Vi kender det alle sammen: Vores hest har en makker, som den meget nødig vil adskilles fra. Makkeren har det på samme måde og vrinsker højt og insisterende, når bedstevennen er ude af syne. Måske er begge heste urolige og svære at have med at gøre, når de er adskilt, og det kan være svært at tackle og have forståelse for som hesteejer og rytter.

Men, som den kendte hestetræner Kelly Marks engang har udtalt:

”Du kan ikke skælde en hest ud for at være en hest”!

Den lader vi lige stå et øjeblik og ser på, hvorfor heste har så udpræget et flokinstinkt. I mere end 25 millioner år har heste levet sammen i flokke, hvor det, at have nære forhold og leve sammen uden konflikter, var af største vigtighed, hvis man skulle overleve. Det er altså dybt forankret i hesten, og nyeste forskning viser, at heste har brug for at være sammen med andre heste, så de kan leve som de steppedyr, de stadig er – på trods af mange års forædling gennem avl og evolution.

Gode venner holder sammen

Heste-etolog ved München – Weihenstephan Universitet, dr. Margit Zeitler-Feicht, fortæller, at hesten tilpassede sig livet på stepperne ved at leve sammen i flokke, der på den måde dannede et effektivt værn mod rovdyr. Derfor føler de fleste heste sig bedst tilpas, når de er i selskab med mindst en anden artsfælle. Og hvis hesten ovenikøbet er så heldig, at den kan finde en ven blandt artsfællerne, har den både større chance for at have en fredeligere og mere harmonisk tilværelse, ligesom den er lettere at træne, fordi dens generelle stressniveau er væsentligt lavere som følge af den mere naturlige levevis. Har hesten en god ven, gør det den også mere venligt stemt overfor andre heste, og de nære venskaber påvirker hele hesteflokken i en mere harmonisk retning. Hos fritlevende heste ser man, at det er de nære venskaber hopperne imellem, der holder sammen på flokken og et newzealandsk studie har ligefrem påvist, at hvis hopperne har tætte og gode relationer med hinanden, stiger antallet af levendefødte føl.

Altså er der god grund til at, at man som hesteejer gør meget for, at ens hest får en god ven, som den kan være sammen med hver dag. En god ven sørger for, at hesten kan slappe af og sove i fred, fordi vennen passer på imens. Måske er vennen af højere rang og kan dermed også sørge for adgang til hø, læ, vand mv. for den ven, som er knapt så højt oppe i hierarkiet. Resultat = mindre stress hos hesten, hvilket betyder bedre trivsel. Alle hesteejere ønsker naturligvis, at deres hest skal trives bedst muligt, men der kan også være et økonomisk incitament i det, da en ustresset hest sjældent bliver syg og er lettere at fodre på, da den ikke bruger unødig energi på at bekæmpe stressrelaterede tilstande i kroppen.

Hestes forhold1.jpg

En god ven gør hesten optimistisk

Som om ovenstående ikke skulle være grund nok til at hjælpe ens hest med at få en bedste ven, viser forskning, at heste generelt bliver mere optimistiske, hvis de går sammen med andre hestevenner. Dette har forsker i hesteadfærd, Sandra Löckener påvist i et studie, hvor hun undersøgte bokshestes psyke.

Forsøgshestene skulle vælge imellem at undersøge en potentiel foderkilde eller ej. I selskab med andre heste, viste hestene i forsøget initiativ og var motiverede for at prøve at få fat i foderet. Skulle hestene prøve på egen hånd, var de mere pessimistiske og gav hurtigt op. Dette peger altså også på, at heste har brug for andre heste i relation til deres psykiske trivsel og følelse af optimisme.

Spørgsmålet er så, hvordan man ser, hvem der er ens hests bedste ven?

Heste, der står meget sammen, er ofte bedstevenner. Dette siger hesteadfærdsforsker, dr. Verena Hausschildt. De gør alting sammen og dette ofte synkront. Afstanden mellem dem er mindre end 1 meter, og det er altså kun tilladt for bedstevenner at befinde sig indenfor dette personlige rum.

Det er efterhånden common sense, at såfremt heste klør og gnubber hinanden, er det et tegn på, at de er venner. Det er det også ofte, og heste styrker deres relationer gennem den gensidige pelspleje. Men det forholder sig imidlertid ikke altid sådan, og det kan faktisk være en måde at reducere stress på. En anden måde, som heste kan reducere stress på, er gennem leg. Igen viser forskning, at det, man fejlagtigt tror, er hyggelig leg på fx vallakfolden, i virkeligheden er et udtryk for stress hos hestene og et deraf følgende højt aggressionsniveau, hvorfor hestene, gennem legen, reducerer stress.

Hjælp din hest

Hvis man vil hjælpe sin hest bedst muligt med at finde en bedsteven, er der flere ting, man kan se efter:

  1. Alder. Ungheste har brug for andre ungheste til leg og høj aktivitet. Ældre heste vil helst bruge tiden på at døse og æde, så de skal helst have andre venner med samme præferencer.
  2. Pelsfarve. Heste foretrækker heste med samme pelsfarve eller lignende deres mors. Derfor skal man være opmærksom på skimler eller brogede heste, der ofte bliver enegængere i flokke af ensfarvede heste, hvorfor man i den ideelle verden har mulighed for at have mindst to skimler sammen, så de ikke bliver holdt udenfor.

Størrelse betyder ingenting, og således kan en shetlænder og en shire blive de bedste venner. Men, man kan ikke vide, hvem der bliver bedste venner i en hesteflok, og ofte skal man væbne sig med tålmodighed, da opbygningen af et venskab kan tage op til et helt år.

Altså er der mange gode grunde til at lade sin hest leve i en flok, hvor den også har sin bedste ven, da den vil trives bedre og have en mere harmonisk tilværelse, hvilket også kommer rytteren til gode, da en harmonisk og tryg hest både er nemmere at træne, ride og omgås. Det er dog ikke altid, at vi kan tilgodese disse behov hos hesten, men det er vigtigt at have in mente, når man vælger opstaldningssted til sin hest, da man nok har kunnet tage hesten bort fra stepperne, men ikke har kunnet tage steppedyret ud af hesten.

Kilde: www.cavallo.de 

 
BLOG: Hesten lever sundt - gør du?

Blogger Signe Krusell lever af kaffe, cigaretter, pølsehorn og kage - mens hendes heste får alt, hvad de har brug for af foder, tilskud og fysiske behandlinger.
23.01.2018     Trivsel

Equitour Aalborg titelsponsor for Elevskole Cuppen

Finalen i den nye elevskolecup skal afgøres den 25. og 26. maj, og det bliver Helgstrand Academy i Uggerhalne, der kommer til at lægge baner til. Det sikrer et samarbejde mellem den internationale stævnearrangør Equitour Aalborg og Dansk Ride Forbund.
22.01.2018     Arrangementer

Kværke i Tappernøje kostede lille Constantin livet

En lille, privat stald i Tappernøje på Sydsjælland døjer fortsat med den smitsomme sygdom kværke. Ejer af stalden fortæller her, hvad de gør for at undgå yderligere smitte.
21.01.2018     Aktuelt

Brug for hjælp?

Kontakt everhorse på info@everhorse.dk

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Udfyld formularen herunder og tryk pa "Tilmeld mig". Sa vil du fremover vaere opdateret med hvad der sker i hesteverden.